Е за това трябва да садим за да си изкупим греха.
Преглед за печат
Е за това трябва да садим за да си изкупим греха.
Колега FVCVS CAESAR!
Все пак това е пчеларси форум и ако искаш да бъдеш полезен сподели опита си с разсада за едовията както бях помолил.
Колеги, сега е момента за засаждането на еводията.
Ами то така се забогатява. ;)
Silentium aurum est.
По този начин добивам до 3 г висока проба злато на ден. tongueout; Е, не е 90 кг, ама все е нещо. :bigsmile:
Всъщност нямам кой знае какви тайни относно еводията, нито пък кой знае какъв опит, какъвто сигурно притежават търговците на медоносна и друга растителност. Затова не знам доколко споделеното от мен би ти помогнало. Но тъй като не печеля от търговия с дръвчета, нямам и какво толкова да крия.
Единственото, което знам със сигурност е, че за получаването на разсад са абсолютно необходими годни узрели семена, вода и почва (пръст или пясък), иии... разбира се, въздух. Всичко останало има само препоръчителен, а не задължителен характер. Освен това можем да ползваме някакви контейнери, в които да насипем почвата, като кофички от кисело мляко, саксии, сандъчета и др. под. с отвори на дъното, а също някакви тавички, в които да поставим контейнерите, както и полиетиленови пликове или просто полиетилен, с който да завием разсада, за да се поддържа влажността на почвата без да се налага непрекъснато оросяване.
Есента съхраняваме семената на студено (аз ги съхранявам в хладилник или в шкаф на остъклената тераса). Засяваме през декември – януари, а мисля, че не би било проблем още през есента (все още не съм пробвал, но тази година ще го направя) на дълбочина 1 - 2 см (може би е по-добре в пясък) като поливаме еднократно, но без почвата да подгизва прекалено, обвиваме с полиетиленов плик и оставяме разсада при температура ок. 1 - 15°С, може например на остъклена тераса. Ако пробием отвори в полиетиленовия плик, за да циркулира въздух, трябва да проверяваме от време на време дали няма нужда от овлажняване на почвата. Ако не пробием плика, можем за няколко месеца да забравим за разсада и да се сетим за него чак през втората половина на март, когато можем да го изнесем навън и да се надяваме, че ще поникне. Поникването може да се случи още през април, а може и през юли, а може и никога. Просто трябва много търпение. Според моя скромен опит семената не могат да поникнат за няколко дни или седмици. Имат нужда от стратифициране за няколко месеца или трябва да отлежат в почвата цяла зима преди да решат да потеглят. Никнат на порции когато им хрумне. Според мен трябва да третираме семената на тетрадиума по-скоро като лешници или орехи, а не като семена на пипер, боб или домати например.
Семената на моите еводии са покълнали през миналата зима в пясък, след като са престояли няколко месеца в неотоплявана стая. Покълват много семена наведнъж през април, дружно надигайки пясъка. След разсаждането им в по-големи контейнери с пръст, през юли поникнаха наведнъж още няколко еводии в големите контейнери. Изглежда, че в корените на разсада са се били оплели непокълнали семена, които след два – три месеца отлежаване в пръстта са се разпукнали. Разбира се, доста семки така и не покълват.
Тази година експериментирам с няколко партиди семена, засяти в пръст и в пясък, но подробности мога да си позволя да публикувам когато имам положителни резултати, и ако разбира се, някой прояви интерес. Наесен мисля да пробвам засяване на семена в естествени условия, където ще отлежават цяла зима, а резултатите от това начинание ще станат известни чак догодина.
P. S. От януари досега еводиите ми удвоиха размерите си и май вече съм закъснял с пролетното разширение. wink;
Растението на втората снимка, върху което е кацнало някакво насекомо, не е еводия и няма нищо общо с темата. wink;
http://s9.postimage.org/yndbeva4b/DSC00064.jpg http://s13.postimage.org/lnft70637/DSC00049.jpg
Дограмата сигурно трябва да е от ал. или пвц.Много юр много треперене.Но мерака си личи.Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Семената ги засявам(без предварителна обработка) в някакъв съд през есента и ги оставям отвън.Студеното и топлото,слънцето и водата си знаят работата.Единственно се грижа да подържам влагата ако е необходимо.Семената поникват през април и след като разсада стане над10-12см може да се засее на място или в накакъв съд.Това се случва обикновенно през май,когато времето е топло.Иначе и аз като теб съм им треперил цяла зима и го(разсада) държах до парното.
Дограмата е алуминиева, но ако имаш предвид растенията на снимката, не е имало никакво треперене за тях. Всъщност треперенето тепърва предстои, защото трябва фиданките да се аклиматизират навън и може листата им малко да поизгорят.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Иначе те първо зимуваха на открита тераса и нямах намерение да ги вкарвам вътре, но тъй като бях чел, че при -15°С младите фиданки има опасност да измръзнат, към края на януари, преди настъпването на големия студ, взех че ги преместих на остъклената тераса, а след два дни някакъв космически лъч ме удари по главата и ме озари идеята да ги вкарам при стайна температура от 15°С - 20°С, за да видя какво ще стане, и така се появи тази листна маса.
Избягвай тия лъчи.Миналия май засях разсад 10-12см в двора до лофанта.Лофанта стигна два метра и засенчи повечето еводии.Еводиите които бяха на слънце пораснаха над 2м.Тия които останаха на сянка не мръднаха.Но и не измръзнаха тази зима при - 25.
Полезна информация във връзка с предстоящия ми избор на постоянни места за засаждане. drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Иначе забелязах, че са като някакви слънчогледи - докато бяха в стаята, се накланяха към прозореца и започваха да растат накриво, по посока на светлината, а за да ги изправя, след време завъртах контейнерите на 180°С и те пак тръгваха към светлината. Когато са навън като че ли растат по-изправени, но пак търсят Слънцето.
P. S. И други колеги споделиха с мен, че едногодишните им еводии са оцелели навън. Вярно, че са били затрупани със сняг, който малко повишава температурата, но са устискали, за разлика от някои праскови, например.
Нормално, нарича се положителен фототропизъм :). Това се засилва когато са на по-топло.Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Аз моите семена ги сях есента и сега чакам да излезе нещо като се затопли. Само ме е яд, че забравих да ги полея през почивните дни ама каквото такова.
Често ми се случва да откривам топлата вода. wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Между другото, оказа се, че съм разполагал с данни за медоносните качества на еводията, но досега не съм им обръщал внимание, защото първо, там това растение фигурира под друго име и второ, защото данните не са никак впечатляващи:
"Хенриева еводия (Evodia henryi Dode) - мед от дка 0,6 кг; прашец от дка 0,3 кг." (Недялков, Бижев, Практическо пчеларство, 1983, стр. 200).
Оказва се обаче, че Evodia henryi Dode и Tetradium daniellii са едно и също нещо (http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-2514724).
Разбира се, може да става дума за някаква грешка в данните, но пък от всичко, на което досега съм попадал (вкл. англ., рум., нем. сайтове), това е единственият източник, където не виждам телефони и имейли за контакти и заявки. wink;
И още една лоша новина, или по-скоро, засега непотвърден слух, верността на който не се наемам да защитавам: Медът от еводия имал доста неприятен, да не кажем противен, вкус. Но може и да е просто въпрос на вкус, не знам.