в печларската литература никога и кикъде не съм срещал думата мама...... срещал съм майка или царица
Преглед за печат
в печларската литература никога и кикъде не съм срещал думата мама...... срещал съм майка или царица
Благодаря за поправката gillan вече ще се постарая да внимавам със запетайките и всички препинателни знаци щом си толкова педантичен.Човек да не поиска съвет.
съвет всеки от форума ще тии даде, братле, на самият мен са ми давали и дават.и аз не използва, понякога запетайки и др. Но за мен лично, е несериозно пчеларстване когато се казват мама, бръмбари, мухи и т.н.Доста висши и организирани същества са, пчелите та да ги принизяваме толкова много.ОНя ден ми звъни един френд, и ми вика абе тая зима имаше ли умрели бръмбари, че на мен ми умряха няколко кошера, аз разбирасе му затворих без да му отговоря нищо.Бръмбари който иска, да гледа картофи, който се занимава с пчели и обича пчелите ги нарича пчели а не бръмбари
Добре gillan взимам си бележка и не искам безсмислен спор - темата, смятам ,че за всички ще бъде полезна и за знаещи и незнаещи.НЕКА ПРОДЪЛЖИМ
Вчера беше 12 ден от създаването на отводките и 13 откато са снесени яйцата ,които в момента са зрели маточници изрязах 1 маточник и го поставих в рамка в която имаше друк такъв тази рамка и още 3 пити с пило,пчели,мед и прашец поставих в нов кошер (тоест разделих отводката за да използвам маточниците ,било то и свищеви )след 3 дена ще пиша има ли неплодни майки или има провал.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
Колеги,МОЛЯ помагайте .отворих отводките сега ,майките са излязли от маточниците ,но не знам за 1 майка ли да гледам или за няколко и те новите майки по дребни ли са ,не знам дали първата излязла убива останалите или са се излюпили заедно от маточниците ,някой маточници са прогризани от страни ,питам по спешнст защото искам да придам неплодна майка на друг осиротен кошер,иначе успях с някой маточници да разделя отводката.Да допълня,че днес е 15 ден от създаване на отводката и 16 от снасянето на яицата от който се излюпиха майките,и осчзнавам грешката си ,че не поставих маточниците в клетки ...следващия опит ще е разрояване на семейство и друг с осакатяване на майка.
Колега, пчелите когато ги поставиш в екстремна ситуация, залагат първите маточници върху тридневна ларва, може и двудневна ларва, не върху яйце. Затова не ти излизат сметките. Трябвало е по рано да разделиш маточниците. Обикновено първата излюпена майка прогризва останалите маточници. Остави го на мира това семейство, поне седмица не го отваряй, да може да се успокои семейството и да излезе майката и да се оплоди.
А колкото до забележката на Гилиан, и аз съм на същото мнение като него. Особено пък ако някой каже "мамата", направо лошо ми става. А също и осакатяването на майката, не ми допада.
Здравейте колеги, вчера бе15 ден от създаването на отвотката.Отворих кошера и видях ,че маточниците са прогризани някой отдолу ,някой отстрани ясно става ,че майката се излюпила.През това време младите пчели са станали летящи и запълват килийките на излюпилите се пчели с нектар.Мога ли да им сложа основа или празна пита.Споделих с мой познат за ранната отвотка и той ми каза,че с времето ще забравя за тях,тъй като излизали некачествени майки.Споделете вашите наблюдения.
Слагай,мойте отводки изградиха по 2 ДБ рамки за 4-5 дена
А, мислиш ли че има твойта паша?Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6