Добре дошъл.Цитат:
Първоначално публикувано от ИЛКО
Няма проблем да постваш линкове. Една от целите на форума е взаимопомощ.
Преглед за печат
Добре дошъл.Цитат:
Първоначално публикувано от ИЛКО
Няма проблем да постваш линкове. Една от целите на форума е взаимопомощ.
Ще се възползвам от разрешението на модератора да постна и аз един линк:
www.tscommunication.com.
В момента разработваме цялостна система за охрана на пчелини - кошерите, периметъра, евентуално постройка, барака или фургон. Предвижда се три варианта на захранване - от мрежа 220V, от автомобилен акумулатор или от соларен панел. Възможни ще са и комбинации в зависимост от изискванията на клиента. Отделно системата ще има вградена Li-Ion батерия, гарантираща два-три дни работа без външно захранване. С нея ще се избегнат доста от недостатъците на предлаганите до тук способи, както и влиянието на постоянни електромагнитни излъчвания и мощни магнитни полета. Идеята е цената за пчелин с около 30 кошера да не надхвърля 50-60лв/кошер. И във връзка с това имам един технически въпрос - какво е разстоянието между вътрешната страна на капака на кошерите и горния ръб на рамките? В какви граници се движи то?
Всеки от нас сам си решава как да си охранява пчелите.Бях им сложил система за охрана от старите панди със сирена и дайлер.Много бързо отиваше батерията и се налагаше да я подменям със заредена.Освен това ми подаваше сигнал при влизане на животни в района на пчелина,особено комшийски котки.Сега имам охрана от десетина змии,влючително и няколко пепелянки сложени в лежак и ограничени от пчелите със стъкла и отделно мрежа от строителната.Отделно съм заселил и няколко смока в гумите под кошерите,но на някои не им харесва и си хващат пътя.Всичките комшии пчелари знаят за тези ми странности/меко казано/и рядко влизат на пчелина ми и обикновено стоят по на далеч.Скоро колега пчелар ми се оплака че са му задигнали 2 от най силните му кошери.Абе решат ли, не виждам какво може да ги спре.Даже куче не ги лае.Не мога да разбера с какво се мажат/сигурно пръчово семе/ или носят със себе си някаква урина от животно/най вероятно от мечките от зоологическата градина/,та кучетата се изпокриват и все едно са с оперирани гласни струни.Възможно е да носят и кучегони,сега поне има всякакви модели особено китайски.Не виждам човека какво може да го спре.
Друг човек,но въоражен и....за съжаление.Цитат:
Първоначално публикувано от HINAP
Ангеле,прав си.Може и заради това да не пипат кошерите ми,но аз никога не си нося оръжието отивайки на пчелина.Законите са такива,че и да го нося в никакъв случай няма да го ползвам.Миналата година заварих две момчета да берат от черешите ми,попитах ги като берат не се ли плашат,че може да дойде собственника на имота/няма да казвам какво ми отговориха/Най учтиво ги помолих да ми наберат от върха на черешите и те с охота ми напълниха една кофичка.Дадох им найлонови торбички да си наберат и за тях и те бяха доволни.Накрая ме попитаха няма ли да си тръгваме и аз им казах,че имам работа по кошерите.Чак тогава разбраха,че имота е мой и останаха учудени.Помолих ги ако идват пак за череши да внимават да не паднат върху кошерите и да берат от върховете където за мене е трудно и почти невъзможно.Та така с крадците.Има и по културни между тях.Вече бях забравил за случката,пътувах за Пловдив с рейса и до мен седна момче и ме поздрави.Мислех,че е от култура и аз го поздравих и се зачетох във вестника,но то ме попита не го ли познавам.Аз отговорих,че нещо се е объркал.Оказа се ,че е едно от двете момчета.Каза ми че за първи път вижда такъв човек.Е,винаги има първи път отговорих аз.
Значи берът-направо с мед да ги намажеш!А,как би реагирал ако кършеха клони за да им е по лесно.И за кошерите същата работа ако си взимаха по рамка с мед да си похапнат,но ....И аз като дете,като сме скиторили по кърища и язовири,съм се възползвал от чужди дървета,но никога с комерсиална цел.
А,закона ако се пооправи за 1-2години ще има много работа за полицаи,доктори,попове.Пок ай сухото може да изгори и мокро,но след 5години от над 70 000 полицаи ще са необходими макс.20 000,като по този начин и заплатите им може да се удвоят.
В България има 62000полицаи с офицерите.С една дума тея дето ни пазят са не повече от 18000.Един малък град в бг пази цялата държава thumbdown; :D :D :D
Точно
2служители администрация на 1 полицай в МВР.
То без закони и да са 2 пъти повече полоцайте файда няма да има.
Отново се обръщам с молба към пчеларите в този форум за отговор на зададения по-горе въпрос. Това е важно за нас с цел определяне на ограничителните размери на устройството, което ще се монтира в кошерите.Цитат:
Първоначално публикувано от tsc1
Възникна и още един въпрос, който моля да обсъдим:
Системата ще позволява предаване на данни за състоянието на всеки кошер. За сега сме се спрели на температура и влажност като възможности. Интересуват ли ви те? Какви други данни са важни за състоянието на кошерите? Какви други рискове за живота на пчелите и целостта на кошерите и пчелина има? Помогнете ни да развием системата в най-полезния за вас вид!