Между рая и ада границата е невидима.....Цитат:
Първоначално публикувано от ivandespotov
Впрочем - там наистина е рай до прецъфтяването на липата...!
Преглед за печат
Между рая и ада границата е невидима.....Цитат:
Впрочем - там наистина е рай до прецъфтяването на липата...!
Има и такива местности където няма голяма концентрация на тези два медоноса и ако пчелина ти е там пашата ще е слаба приятелю.Както съм посочил в по-горния пост, след липата в града около пчелина ми паша почти няма.Колегите практикуващи подвижно пчеларство отидоха на слънчоглед на 60 км.Аз не бих постъпил като тях.Само на 4 км. от града в подножието на Балкана започва цъфтежа на липата там бих ги закарал.Колеги това се две липови паши една след друга с прекъсване от няколко дни там сега започва и цъфтежа на малините.Онзи ден се уверих сам.Предпочитам да търся добиването на липов мед примесен с билки пред слънчогледа като вкусови качества ако щете и от търговска гледна точка.Ето ви три последователни паши в района около града.Цитат:
Станко моят пчелин е в акациева гора и на 300метра въздушно има липова гора но при нас след 01.07 паша няма,а когато не извадихме мед в Берковица моят пчелин беше на 500м. от твоя.Колеги аз днес започнах да вадя меда от липата ,меда е много ароматен в стаята дето центрофугирам меда мирише на липа ,като гледам и липата се отчита добре ,на този етап горе-доло по 20кг. от кошер.
http://s2.postimage.org/2jwhcop2c/SANY0055.jpg http://s2.postimage.org/2jy9un8bo/SANY0046.jpg http://s2.postimage.org/2jz3mbh7o/SANY0056.jpg
Контролния кошер днес при 36 градуса на сянка показа +9 килограма! Слънчоглед "ЕКСПРЕС" на Пионер.
А при мене невиждан принос от дъбова мана....магазините са задръстени от манов мед......и страхотен градеж на строителните рамки независимо че е жега.....за 22 години пчеларстване толкова манов мед не съм имал колкото сега за 15 дена......
Радвам се за колегите.При мен липовия мед все още не е запечатан.Летежа на пчелите е като при силна паша.Вчера проверих все още има приток на нектар.Явно има ливадна паша, която при тези температури едва ли ще продължи дълго.
И Д Е А Л Н О - при мен положението се решава точно във момента.
Буря ама като на кино - град за уиски, дъжд за басейн и вятър за ветроходи,идеално просто.
Мед ли,слънчоглед ли - 'ур тате баница.
п.п.освен да почерпа друго не остана - толкова каръшка година никога,ама никога не съм имал през живота.
Радвам се, като чуя такива думи,а и на всички други колеги за добра паша.При нас маната текна на23.06 и на 26.06 2/3 от корпоса-ЛР8 беше запълнено,и от тогава 10дена застой та вчера центрофужих доволен сам 20кг от кошер.сега сащо има паша така че след 20-25дена даи боже още толкова-с пожелание за всички.Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Какво е положението със слънчогледа? При мен цъфти от 2 дена и търкам ръчички..
При мен вече 1 магазин е пълен и пълнят втория от слънчогледа има и хубав градеж ако намеря и по късен слънчоглед ще извадя 3 магазина само от слънчоглед,но и кошерите в Берковица много работят и незнам от какво попринцип след липата паша няма,а и аз нямам време да ги проверя занимавам се с тези в полето.