Разбирам недоволството ви, аз също изнесох всичките си кошери извън двора заради детето. Малък е и не мога да му обясня къде трябва да ходи и къде не. Вариантът да го разбере по неприятен за него начин е крайно неприемлив за мен. Пчелите са опасни и никой не може да даде гаранция дали няма да ужилят съседите или деца. Всъщност - гарантирано все някога ще ги ужилят и няма какво да се заблуждаваме. За бизнеса също го приемам - 10 кошера са предостатъчни да осигурят мед за семейство, приятели, включително продажба и не е редно някой да търпи вреди, защото комшията му е решил да си докара някой лев отгоре и който почти сигурно работи във "сивия сектор". Проблем има и колкото той да не се харесва тук на мнозина, трябва да се приеме като факт.
Въпросът е, че тази бройка 10 не дава никаква гаранция за безопастност. Дали ще са 5 или 10 - е все тая. А и се съмнявам евентуалните потърпевши да са в състояние да я контролират. Просто критерият не може да бъде брой кошери, защото само в един съндък има достатъчно пчели да те направят на решето. Защо предлагат текст, който няма да свърши работата, за която е предназначен, а само ще навреди на една камара народ?!?
Според мен, много по-важно е разстоянието от оградата (сега май е 3м?) - ако се запише някакво по-голямо отстояние на кошерите от оградата, това ще е достатъчно, за да се осигури поносимо ниво на търпимост и спокойствие.
По този повод се сещам, че едно време (това на прадядо ми) в почти всички къщи по селата са имали кошери - по 2-3 бройки, защото са нямали пари за захар. Било е нормално да гледат пчели и никой не е ревал, че го е ужилила съседска пчела или че петелът е прескочил дувара.