Re: ПОДХРАНВАНЕ СЪС ЗАХАРЕН СИРОП
Зачетох се от скука в тази брадата тема и още встъпителното мнение ме подсети да споделя 2 неща дето отдавна ми се въртят в главата.
Цитат:
.....
ПОДХРАНВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ СЪС ЗАХАРЕН СИРОП от И. Лонин
.....
Установено е: КОЛКОТО ПОВЕЧЕ Е ЗАХАРОЗАТА В НЕКТАРА, ТОЛКОВА ПО-ОХОТНО ПЧЕЛИТЕ ПОСЕЩАВАТ ЦВЕТОВЕТЕ С ТАКЪВ НЕКТАР, КАТО С ТОВА ПОТВЪРЖДАВАТ, ЧЕ ПРЕДПОЧИТАТ ЗАХАРТА ПРЕД МЕДА (в меда глюкозата и фруктозата са около 80%, а захарозата в захарта е 99.97%). .....
1то е че Лонин е любимец на издателите на периодика поради високата си продуктивност. Може бързо и лесно да "компилира" статия или студия "по поръчка". Има доста пчелари кото "го следват" с различн успех, като той отдава неуспехите на не стриктното спазване на неговите указания?!
2то е, че не можем (в частност аз) да се съгласим с извода на автора в цитата. Поне не въз основа на показаните наблюдения. Пример за съвсем обратния извод който може да се направи : Ако имате да изкопаете с кирка шанец в скала и в по-лесна за обработка почва е нормално да струпате повече работници на скалистия терен. За хипотетичен извънземен пасивен наблюдател ще изглежда че хората предпочитат да копаят с кирка шанци в скалист терен, където се струпват на много по-големи групи, пречейки си един на друг, докато на по-меките терени се наблюдават единични бройки, които вяло махайки с кирките "едва" свършват работа за същото време.
Та по аналоигия с горния пример можем да заключим че захарозата е много по-трудна за усвояване и вземане поради което се нуждае от много повече пчели, които да положат много повече усилия. .. :)
Аз лично давам захар на пчелите си, без да се обвързвам с канони - като точно толкова и толкова и точно тогава и тогава и т.н. Гледам да е съобразено със семейството и нуждите му според това как аз ги виждам и разбирам и разбира се според мойте възможности. Ако съм командировка август, не се притеснявам да дам до 1.5 (3 хранения) литра сирп през септември и дори началото на октомври. Т.е. не съм "заклет противник" нито "заклет почитател" на храненето със захар. Но Лонин още не ме е спечелил.