ясно....Юри, това означава ли че комбинация от мрежест отвор и вентилация през капака ще им дойде твърде много на пчелите?
Преглед за печат
ясно....Юри, това означава ли че комбинация от мрежест отвор и вентилация през капака ще им дойде твърде много на пчелите?
На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Има най-различни мнения и всички са подплатени с добри резултати. Истината е, че силните семейства се справят с всичко, въпреки намесата на пчеларя. И после всеки си мисли, че това е най-правилно. Аз зазимявам само на долен вход и дъно с отворен мрежест отвор. Отгоре плътна покривка (найлон).
благодаря ти отново!
Когато изслушах лекциите,на К.Якофов и С.Тодор и на мен ми стана интересно - още повече,след като чух преди години една лекция на Петър Бонев,за инвертирания захарен сироп,съм се придържал стриктно към предпазването на пчелите от процеса инвертаза през зимния период.
Основните идеи,които разбирам,че са заложени в лекцията на Якофов са:
1.успешно презимуване на семейството или по-точно предпазването от гладна смърт.
2.по-ранното подбуждане или подържане на процеса инвертаза - не ми стана ясно,дали подържа цяла зима този процес във пчелите или започва храненето със суха захар,някъде средата на зимата 15-10 януари,като целта за по-ранно пило е ясна.
3.целогодишното подлъгване на пчелите,че има нектар със цел да не се спира пилото.
Относно първата цел - честно казано,не я приемам сериозно,това си е задача ясна на всички ни,ако не можеш да си зазимиш семействата,така че да си изкарат зимата без никакво подхранване,нищо няма да направиш и със сухата захар.
Относно точка трета и част от втора - това не е нещо нечувано от мен.Не знам дали се афишира,че това хранене е измислено от Якофов - дано не е така.
Когато баща ми е бил още младо добиче,некъде 20 годишен е помагал на много пчелари - учил се е човека,защото са му дърпали яко ушите.И ми е разказвал,че е имало няколко пчелари в Белене (това около 70-те години)които са ползвали две хранилки и то по-скоро,аз съм виждал такава,значи това е обикновеннна дървена обработена със парафин покривна табла разделена на две,но не като Милеровата хранилка напречно по средата,а надлъжно - във едната са слагали именно захар на кристали.И в тази половина целогодишно е имало наличие на тази захар - но изключение е правел периода от средата/началото на ноември/декември до края на януари (и то именно около 20 януари).
По точка трета,какво смятам за малко ненужно - от тази захар ми трябва съвсем малко да има през активния период,защо ми е да давам от нея целогодишно,а не нормалния захарен сироп.Целта на тази суха захар през активния период е била само една - тогава всеки божи ден са сипвали на пчелите малко сиропец,около 100-тина грама (ясно е,че когато е имало нужда и повече) и когато не искат да го вземат,те са оставяли тази кристална захар,за да разберат кога пак са склонни да вземат сиропец т.е.усвояването на сухата захар е наистина изтощителен процес за пчелите и за да се подържа пилото,хората са разчитали на захарния сироп.
Сега относно точка втора - пак казвам,не ми стана ясно от самото начало на зимата ли дава тази захар или след ново годишните празници,та ми е интересно да разбера как точно процедирват.
Но относно ранното пило - не знам във кой район пчеларства г-н Якофов,не знам точно какви са му целите.Малко по-ясно ми стана след много сдържаната и възпитано представена лекция на г-н Тодоров,а именно - поне Симеон Тодоров цели ранно пролетния прашец,а и по принцип прашеца,открито казва,че неговите добиви на мед са смешни,15-20кг. и разчита на добивите от прашец а сами знаем,колко качествен и колко е много пролетния прашец и то още от ранна пролет - спомена във изказването си,че дори събира прашец от кокичета,бил черен.
Значи - аз самия съм привърженик на логиката и мисленето,за целогодишно силни семейства,аз слаби кошери не търпя,и не се занимавам със прехвърляне на рамки с пило - естествено изключение прави особенно пролетното изравняване,но в другото време на годината,много рядко се занимавам със тази според мен излишна работа.Или е добро семейството или си заминава като бройка.
Но тука в случая,мога само да гадая за сега,какво се получава от толкова ранно пило - едно от основните неща,които ме притеснява в тази методика и е споменато по-рано във тази тема,е именно развитието на диария при пчелите.Това ранно,изтощително подбуждане,можете да сте сигурни,че скапва организма на пчелите - казвам ви от прочетеното из литературата,от разговори и беседи толкова години със колегите,всички потвърждават,че се намалява продължителноста на живота на пчелите и,че стават по-податливи на болести.
Не знам какво наистина се получава на практика и откровенно казвам моето основно съмнение (но не и заключение,просто размишлявам ..... там колкото мога) - ти ще имаш млада пчела,по-ранно излюпена пчела,вярно е,логично е да се приеме,че тя ще компенсира старата пчела,но как ще се облети ..... г-н С.Тодоров казва "няма проблеми,няма диарии,няма мор,повярвайте ми".Малко или много тука не ми се иска просто да повярвам - искам обяснението,дори да имам честа да погледна в кошерите на тези хора,аз пак няма да повярвам без да се обясни този въпрос.Аз тука съм имал зими,където това февруари месец,като каже да стегне студ,ама студ зимен,със минусови температури и така цял месец,тази млада пчела какво ще прави,след като не може да се облети.Дори мога да кажа,че проблема може да се задълбочи,заради едно от условията за прилагане на метода със суха захар,ето какво имам в предвид:
във темата за мрежести дъна,колегата
не се бях замислял за това,преди неговия пост - знам тази информация от спортните ми занимавки преди години,където половината спорт беше диетология,но никога не съм я осмислял относно пчелите.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Та тези свободни радикали и токсини стопроцентово ще усложнят проблема (ако има такъв) при невъзможност на пчелите да се облитат,а знаем и изрично е казано,че отвореното дъно със цяла мрежа е задължително условие,ако ще правим хранене със суха захар зимно време.
Та от тука се чудя как да разсъждавам и при все,че точно г-н Александров е изказал съмненията си,относно диарията при пчелите
и ми е интересно да чуя какво ще каже,за зимуването във северните ширини по света(съдейки от поста на scutellator)Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
п.п.целогодишното даване на суха захар не ме вълнува,също и гладната смърт,тези въпроси са ясни - интересува ме какво става в кошера през зимата със тази захар,ако има някакъв изключителен плюс конкретно в този метод доразработен от Якофов,това е именно използването на суха захар през зимния период.
Какво количество ''суха'' захар вземат през зимния период?Който има наблюдения на практика да сподели.
Инресно ми е като грамаж
за колко време се усвоява от пчелите.
Да не излезе, че слагането на сухата захар през зимата е маловажно.
Предполагам че зимата не се слага суха захар.
До колкото разбрах целта й е да имитира паша и по този начин да лъже Карниката и да не спре да снася (С. Тодоров нали с такива работел). Едва ли "сухата захар" ще има някакъв ефект при други пчели, щото тея "курвенски номера" са присъщи само на нея.
и аз това съмнение имах до вчера - от сигурен източник разбрах,че под цяла година наистина имат в предвид цяла година т.е.нон стоп,дори през зимата от самото и началоЦитат:
Не знам,честно казано наистина не знам какво да си мисля .... .аз цял живот съм се старал да пазя пчелите през зимата,от ранна пролет спирам да храня с каквото и да е било,само и само да имат здрав организъм.
А сега да целя точно обратното,не казвам,че те не знаят по-добре от нас кое е полезно за тях,щом взимат захарта и дори я предпочитат пред меда,значи наистина би трябвало да няма проблем ..... но аз като съм виждал МЕДАРИ,които цедят всичко септември месец и после като надънят със захар и в средата на декември идат при мен и питат що има толкова петна по рамките и по прелките ..... е че със тази суха захар няма ли пак да се "задръстят" така.
Или пък просто всичко да е до гени и породи пчели - знам ли по това съм гола вода.
Напротив, точно зимата слагат суха захар. В един от пчеларските вестници преди около 1-2 години имаше материал за С. Тодоров /сниман до кошер с голямата хранилка със захар/ за нововъведение в пчеларството - непрекъснато развитие на семейството.Цитат:
http://beehoneyportal.com/forum/view...E%D0%BD#p18223
През зимата съм слагал твърд мед в хранилката точно над гнездото, дори силните семейства слабо го посещават.
Питам се какво остава за ''сухата'' захар, когато външната температура е -10 градуса?
Според мен щом се посещава слабо тази топла хранилка със ''суха'' захар опасенията и проблемите относно облитането отпадат.
Само разсъждавам и предполагам. Никой така и не сподели на практика, какво се случва.