Кражба малко вероятно по скоро имам съмнение че може с майката нещо да е станало защото дето се вика тя разпределя задълженията на пчелите коя с какво да се занимава. Но най вероятно се облитат :)
Преглед за печат
Кражба малко вероятно по скоро имам съмнение че може с майката нещо да е станало защото дето се вика тя разпределя задълженията на пчелите коя с какво да се занимава. Но най вероятно се облитат :)
Първо си огледай и прослушай кошера.Ако прелката му е чиста и звукът,който издава е нормален,няма какво да го бърникаш в това време.Ако не знаеш какъв трябва да е звука при почукване на кошера,първо пробвай с другите си кошери и тогава се върни на този.При кражба-пчелите зацапват прелката с восък.
Крайно и напълно погрешно схващане и мислене. nono;Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
Утре ако е хубаво времето ще ги посетя и ще пиша какво е станало. drinks;
buci59 просто предполагам и изказвам мнение от скромния си опит blush;
Ако е кражба, летежа щеше да продължи много повече и нямаше да са само 10-на умрели пчели. Това си е облитане и дано да има по често такива моменти през зимата, че с този манов мед тая година си е проблем.Цитат:
А това за майката дето го пишеш е напълно погрешно мисленето ти. И аз така си мислех в началото. Тя е там само за да снася яйца и нищо повече. Пчелите са тези които решават какво да става в кошера, а не майката. Като прочетеш 4-5 книги по 2-3 пъти , ще ти се изясни. Успех.
evgeni.filimonov вероятно си прав но на мен такива са ми ги разправяли за майката пчелари уш с много опит и до сега съм си бил с такова впечетление. И ето поне нещо ново научих благодаря за което drinks;
Ето за колегата малко инфо.Цитат:
Кой ръководи пчелното семейство-майката или работничките?
Пределно кратко и точно е дрфинирано от ст.нс.д-р Боян Първулов в книгата му
"Уроци по пчеларство"-издадена 2004г.,на стр.стр.6 и 7.
"......Пчелата се отнася към едно от най-съвършенно развитите насекоми.За нея
е характерен груповият начин на живот,организация и дейност.Всичко това се осъществява в резултат на строго разпределение на труда-съсредоточаване на репродуктивната дейност в една пчела-майка,общо отглеждане на потомството,общо събиране и обработка на храната,регулиране на температурата и влагата в гнездото и охраняване на общия дом, други инцидентно възникващи дейности.
Отчитайки всички тези усъвършенствания,семейств то на медоносната пчела се счи-
та в зоологията като "свръхорганизъм"-в който функциите на хранене,дишане,защита и
възпроизводство се отбелязват както в индивидуален/за всяка пчела-поотделно/,така и
в обществен/на семейството,като цяло/порядък.Обособяването на два вида женски индивида/майка и пчели работнички/свидетелства за усъвършенстване на разделението на труда в този вид насекоми в изпълнение на обществените функции.Трябва да отбележим,че не майката се явява новост в еволюционното развитие,а работната пчела, която по своето съвършенство е забележително отклонение от нормалното репродуктивно развитие на женския индивид.Единичната пчела има нищожен мозък/около 500 хиляди неврона/,но в резултат на постоянните контакти с другите пчели се образува така нареченият"мозък на семейството"който по количество/6-8 милиарда неврона/може да се конкурира с мозъка на най-развитите бозайници/мозъкът на делфина има 8-10 милиарда неврона/......"
При 40 000 плечи по моя сметка излизат 20 милиарда неврона т.е. при 80 000 пчели са 40 мил. неврона ........ УАУ bow; сефте го чувам това, не знам до колко е вярна посоката му на размишление, но определено поне цифрите са смайващи.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Това програмистите сте с изчанчено мислене.... и сметки. :D
ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО Е ЕДИН СВРЪХ ОРГАНИЗЪМ.