-
Тази седмица съм я отдал на проучване и анализ на проученото за резултата от употребата на йода в хуманната и ветеринарна медицина.
Струва ми се, че никой не харесва евтините и ефикасни лекарства - още повече, богатите фармацевтични компании. Мисля, че има и много негативни статии за употребата на Оксалова Киселина.
Чел съм доста постове на колеги, които от години използват йод за борба и профилактики при нозематозата.
-
Разполагам с няколко опаковки Нозестат но срока му на годност е изтекъл януари месец,дали ще е проблем ако третирам с него пролетта?Същата е ситуацията и с 10 опаковки Стартовит. Какво мислите дали да ги изхвърля или да ги използвам?
-
Използвай ги, но внимателно проследи дали наистина са проработили и дали има ефект.
За който не знае - сроковете на годност на всички продукти по магазините се определят с ....... гледане в тавана и чесане зад врата. Точно така и аз определих преди много години сроковете на годност на нашите пасти за зъби и шампоани. Кой да ти каже колко ще издържат? Откъде да знам къде ще ходят и как ще се подмятат по складове и рафтове на магазините. Какви ще са температурите, ще ги пече ли слънце и т.н. Пък дори и да го знаех всичко това, откъде да знам какво може да се повреди вътре в химичния състав и кога това ще стане. И какво направих? Ами погледнах какво са написали конкурентните фирми, и написах същото. Не смеех да напиша по-малко, защото продукта нямаше да се продава. Не смеех да напиша по-много, защото знае ли човек дали наистина няма да възникне някакъв проблем. Това е. Така го направих аз, така го правят и всички останали производители по света - гледат в тавана, чешат се зад врата и определят срока на годност, като най-вече се съобразяват с това, което пишат техните конкуренти.
Какво се случва впоследствие?
Ами най-лошото е даден продукт да се повреди преди изтичане на срока на годност. Тогава обикновенно се заформя някакъв скандал, медиите се намесват, производителя бива оплют, и стоката се изтегля от пазара. Но всичко това се случва с вероятност 1 на милион. Много по-вероятен е другия сценарий, при който продукта е с изтекъл срок на годност с една, две, пет или дори 10 години, и въпреки това си е напълно работоспособен и пригоден за употреба.
-
То Аржентинскя боб уж европейски помощи за бедните българи - не увира цял ден и пак в резултат е изяден.
Шегата на страни , ако имаш възможност купи си пчелните стимуланти и други такива по възможност пресни и по нататък си прави сметката по добре , освен ако не си дистрибутор.
-
Вчера видях че един от кошерите изхвърля много подмор като го отворих нямаше майка даже беше станал търтовка но по ме притеснява подмора събрах останалите пчели с друг кошер дали е възможно да е боледувал от нозематоза и подморат да е от това миналата година загубих доста кошера с подобни синптоми есента им давах нозестат с захарният сироп.
-
Това може да се докаже с анализ на подмора.
-
къде може да се анализира и какви мерки могат да се вземат ако се докаже че е нозематоза
-
В български лаборатории..... по-добре занеси пробите на врачка. И тя най-вероятно няма да ги изследва, но поне се очаква да има по-голяма вероятност да познае.
Вземаш един микроскоп х400 и си ги изследваш сам. Дори и да откриеш спори (което е много вероятно), това съвсем не означава че точно това е причината ( има голяма вероятност да е резултат, а не причина).
Както всяка болест, най-добър ефект дава превенцията (първа линия на защита -невнасянето на зараза, втора - хигиена: "намери и изгори").
В твоето положение - прехвърляне на всяко едно семейство върху основи и чист кошер и Нозевит. Ако е нозематоза (или бактерия дори) - ще свърши работа, ако е вирус... 50/50.
Алтернативния вариант е селекция - каквото оцелее оцелее.
-
Колега,dunsho78,
Пробвай да се свържеш и потърсиш истинска информация.
http://www.vetinst-bg.com/bg/contacts
-
1 Прикачен файл(ове)
Fumagillin. Не е панацея но е единственото средство за временно спасение на пчелина.
Изследване на колегите канадци.