Аве стига си робувал на числата бе.
Преглед за печат
Аве стига си робувал на числата бе.
:bigsmile: А аз като дойде време да правя сиропа за подхранване, всеки път почвам да ги смятам наум (отводките) и все се каня да запиша точната бройка на видно място и все забравям.
п.п. Не че се хваля, но когато бяха по малко бройките беше по лесно и оправно, сега по някога имам чувството че е пълен хаос ......
Вчера гледам как са цъфнали поляните и как се приземяват тежко пчелите и се радвам а от днес какво, пак 1 седмица дъжд.
След това невероятни жеги, по телевизията дават само за наводнения и градушки, не отиват на добре нещата.
При мен, от общо 13 кошера извадих 20 до 25 буркана мед от акация. На практика, меда го вадих само от 3 кошера, защото в останалите нямаше мед за вадене. След цъфтежа на джанката не съм подхранвал. Най-близките акации са на по-малко от 50 метра от кошерите. В природата има известна цикличност. Първата ми пчеларска година бе 2003, която бе много благодатна, по подобие на миналата - 2013. Следващата - 2004 наподобяваше на тази година.
Не знам споменавал ли съм някъде по темите, но тази година положих големи усилия да се сдобия с чист акациев мед, закарах кошерите с празни магазини на уж чиста акациева паша, но въпреки това установих че малкото уж акациев мед който извадих пак се оказа умешан с рапица :mad:
На много места забелязах , че акацията не можа да разцъфне хубаво. Имаше по много малко цвят на дърветата. Предполагам , че причината за това е миналогодишната сушава есен и за това не са успели да заложат цветни пъпки.
Не познаха времето :), днес беше идеален ден за медосбор. Направо ще потече през прелките ::))
Ще извъртя няколко корпуса ливада да има за продаване на дребно, че слънчогледа не има харесва на хората.
Айди чи нали съм ти казал - таз година половин тон трябва да прибереш:)
Аз бая ги разбих, после обединявах, ще видим какво мазило съм направил.
Зимата бях купил 500 рамки 10 кошера и 3 кашона с основи, преди 1 месец смених восък за още 2 кашона основи.
В момента нямам нищо останало а и пари няма, та ще се бута с наличното докато не взема нещо от евентуалния мед.
5 отводки са много силни и ще имат нужда от 3ти корпус за слънчогледа ама няма да ги огрее, ще вадя по някой пита ако е добра пашата и така.