не са 40 а около 25-26. Можеш освен питата с яйца да му дадеш и пита запечатано пило за да подсилиш с млада пчела поне малко.
Преглед за печат
не са 40 а около 25-26. Можеш освен питата с яйца да му дадеш и пита запечатано пило за да подсилиш с млада пчела поне малко.
16 дни докато се излюпи майкта, 3 дни и давам да се оплоди и 21 докато се излюпи първата пчела.
Така ги смятам 40, но ще и помагам с люпещо се пило за да станат работите.
Не ги смятай така защото в повечето случай не се опложда на 3-тия дена. На първите ми 3 отводки за тази година им беше нужно 10-12 дена да се оплодят.
Мезду 10 и 15 дена обикновенно,някои майки се случва и да закъсняват.
Мисълта ми беше минимум 40 дни.
Здравейте! Отново се обръщам с въпрос към вас на който се надявам да ми отговорите.
Та към темата - имам три пчелни семейства ( 2 - 12 рамкови ДБ и 1 - 10 рамков ДБ ). Семействата са в добро състояние и се развиват добре. На единия 12 рамков майката е стара и нея също мисля да сменя. Днес разговарях с един опитен пчелар от моя град, който ме посъветва да откъсна на старата майка двете крила и да и отрежа едното краче. По този начин семейството щяло да пусне маточници, а майката дори и по бавно ще продължи да снася. Също така хем ще мога да сменя майката на новото семейство, хем със хубави запечатани маточници да си направя 1-2 отводки.
Според вас този ход правилен ли е? Ако не ме посъветвайте нещо друго!
Предварително благодаря за отговорите!!!
С малка ножичка отрежи предното краче и срещуположно крилце при мен залагат маточници на 5/7 ден за мен системата е перфектна и работи. hi;
Никога не режи предно краче ще стане някой сакатлък няма да може да ходи по питите. Реже се крилце и срещуположно задно краче!
хммм.... Ми не знам! и аз си мисля че по удачно е да се отреже задно краче.
А аз бих те посъветвал нищо да не режеш.
Махни майката заедно с питата на която е, вземи и една пита с мед и прашец, към тях добави и 1-2 празни пити, по възможност с излъскани килийки и си направи едно помощно семейство. Така ще си имаш и една резервна, макар и стара майка. Щом до сега не са я сменили сами, значи има още хляб в нея...