Корпуса с пилото на трета позиция с отворен вход и ще имаш маточници. Майката в първия и ХР отгоре.
Преглед за печат
Корпуса с пилото на трета позиция с отворен вход и ще имаш маточници. Майката в първия и ХР отгоре.
На МК кошерите за да направят маточници съм поцедирал така:
1-ви корпус разнородно пило и на него ХР
2-ри корпус рамки с пило,мед и прашец
3-та позиция полукорпус
4-та позиция корпус с майката
Така съм ги направил и веднага във първия корпус си пуснаха маточници.
Поздрави!
Имам въпрос.На ДБ кошер с 10 рамки с пчели,отделих отводка на 4 рамки с майката в нея.Прави ми впечатление че кошера залага роеви маточници долу на летвата,а не в средата на питите.На какво се дължи това.Питите които са в кошера са отрупани с много пчела и мед.Възможно ли е като се изчупи майка да рои.Благодаря предварително.
Няма страшно,няма да се рои.Пчелите обичат да правят маточници по края на питите.
Най вероятно семейството е изпаднало в роево състояние и е заложило маточници преди да извадиш отводката.Вероятността да се рои е голяма.
Но маточниците са само на една пита около 4 или 5 са.Да го разделя ли на 2 или да го оставя,и да го следя какво ще стане.Очаквам да се изчупи маика в събота.Има ли опасност с изчупването да рои в същия ден или на другият.
Според мен маточниците не са роеви а са свещеви.
И семейството няма да рои.
Днес направих преглед на купени кошери, но в единия не видях никакво пило(20 търтиеви килийки в целия кошер), половината пчели бяха търтей видях и майката (дефектна предполагам)
Въпроса ми е дали това е търтовка, предполагам че щом пчелите не снасят не е но да попитам.
И как да действам ако сложа пита с пресно пило и убия майката дали ще си приведат нова или да ги стърся и да и придам майка от магазина?
За да си произведат майка ще трябва да има от какво. В твоя случай майката се е повредила. Тя не снася положени яйца поради което няма как пчелите да си произведат нова. Вариантите са или дами предадеш нова майка,като преди това отстраниш дефектната или да им сложиш пита с яйца, като пак махнеш дефектната майка.
Разбира се че ще и сложа пита с яйца, притеснява ме това че кошера е купен и нямам представа от кога майката не работи и пчелите дали ще изкарат още 40 дни докато почнат да се люпят нови пчели.