Първоначално публикувано от
зуница
Ти предлагаш пирамида построена на базата на финикийски знаци.Тая ти пирамида няма нищо общо с полезността на дейността за запазване на природното разнообразие. Дали кошерите като собственост са един или сто за природата няма никакво значение.Лично аз предпочитам сто пчеларя с по един кошер вместо един със сто.Защото това означава сто осъзнати пазители на бъдещето , а не един. Няма да навлизам в обяснения, които не би разбрал за количеството пчелни семейства съсредоточени в една точка.Ако на твоята пирамида в началото са търговци, учени, администрация , а най отгоре е пчелар ще е правилно изградена.Защо е вредна твоята постановка, изкарвайки на първо място финикийските знаци? Първо.Огромната част от пчелната популация се отглежда от тия, които ти тъпчеш най-отдолу.С други думи. Тия на, които се крепи отрасъла са най-неоправдани. Не получават нищо от държавата и всички искат от тях.Включително ти като непрекъснато им даваш акъл за това колко са тъпи , че не търпят да ги мачкат.
Хайде сега като умни хора да поразсъждаваме за това едро или дребно пчеларство е оптимално за България.По твоята логика един собственик с хиляди пчелни семейства ще е оптимален.От гледна точка на търговеца и администрацията и всички ония що наричаш заети не пчелари в отрасъла е добре.Появяват се въпроси.Този собственик ще отглежда ли пчели там където е нерентабилно? Какви заплати ще е склонен да дава на работещите за него специалисти пчелари , ветеринари? Какъв наем ще е склонен да плаща за използването на пчелна паша подсигурена от собственици на ливади, овощни градини, ниви с технически култури и т.н. Да! Да плаща защото ако аз на моята земя съм си засадил медонос и той ми натресе стотици кошери и остави моя единствен без паша , ще трябва да плати. Когато някой ще се прави на бизнесмен то за него и законите на бизнеса са в сила. Държавната помощ е за социални дейности , а не за обогатяване на единици.
Та без да навлизаме още подробности, твоята пирамида е тотално сбъркана и вредна за обществото и природата у нас.В нея има и нещо още по лошо класифициране на хора по имотен критерий.Колкото по-имотни са толкова повече получават от държавата.Подобен подход в никоя демократична страна няма.Защо? Защото отдавна са осъзнали , че тоя подход е губещ и вреден.Плодовете му у нас какви са? Бавно загиващо пчеларство с непредвидими последици за природата.И на края и сто пъти да повториш , че обикновените пчелари са тъпи и глупави за това ,че на приемат да ги използват и тъпчат , това няма да оправи "отрасъла".само виж каква е терминологията ти "отрасъл", а не пчеларство.Пчеларството е обществено полезна природосъобразна дейност на интелигентни хора."Отрасъл" е икономическа категория в, която липсва "човека".Не знам дали си способен да осъзнаеш огромната разлика във вижданията на хората заети с пчеларство и твоите, които упорито се опитваш да наложиш?