И после закъснява за ...:laughing:.
Преглед за печат
И после закъснява за ...:laughing:.
Край южната дъга на Дунава акацията цъфна.
На село - другата седмица, но мойте вече работят и в магазина.
Акацията цъфнала при нас, рапицата още цъфти. Най силните имат почти по един магазин мед, а останалите работят в магазина по въпроса. За сега нещата изглеждат добе... :)
п.п. Мартенската свещева майка си снася вече доста добре по питите... ;)
Да попитам колегите от региона има ли при тях тази година склонност за самосмяна на майките?
При нас 2 от най-силните кошери бяха заложили по 2 прекрасни маточника за самосмяна, а майката е като редосеялка и пчела има много. Не е подготовка за роене, защото маточниците беха точно по два на кошер и майките не са спрели да снасят, а напротив. Майките на външен вид нямат дефекти.
Решихме да придадем маточниците на отводки и да видим тази събота дали са заложили нови. Видя ми се странно това впредвид, че двете семейства са почти с по магазин мед вече. Дали майките не са се повредили нещо, но пък имаше доста пило от всякаква възраст, също така и прясно...
Дали не сгрешихме като взехме маточниците? До сега, когато заложат за самосмена винаги сме ги оставяли, да си я првят, но решихме да експеремтираме, защото майките се представят тази пролет много добре до тук ...
Значи следващите маточници ще останат за нова царица в кошера... :)
Ами малко ги разтоварихме тези 2 кошера откъм пило, като рамките отидоха за отводки, защото наистина бяха доста силни и ние се опасявахме,че до тази събота може да изпаднат в роево, защото пашата е доста силна /рапица/ въпреки че е към края си, но пък и акацията цъфна, та затова така. Но ще послушам съвета ти и ще ги оставим на 1 маточник само, въпреки че винаги съм предпочитал маточниците да са поне 2, за да има бой за възкачване на трона! :)
п.п. тази събота имах редкия шанс и късмет, майките да се люпят в ръцете ми и да можем да си избираме по красота и големина за придаване на отводки... :) Поради извинителни причини закъсняхме с придаването на маточниците, но все пак успяхме да хванем майките преди да се изпотепат. Абе изкарахме късмет, чесно казано, иначе отиваха зян... ;)
Преди около месец писах за подобно явление.Сега се повтаря картинката,но вече не като преди на най силните сега на тия с по 7-9 рамки.Майките са 2016год. по това време се излюпиха.Много колеги направиха като теб отводки тия дни защото имат супер яки кошери.Замен това е грешка да се отнема пило точно повреме на паша която почва.От моя малък пчеларски стаж съм забелязал,че при отнемане на пило на купешки майки.Веднага залагат 1-2 маточника странично на питата.