При мен има по 10кг. мед в кошер, но моите имаха много запаси от зимата и сега само са трупали в малко часове без дъжд.
Преглед за печат
При мен има по 10кг. мед в кошер, но моите имаха много запаси от зимата и сега само са трупали в малко часове без дъжд.
Днес помагах на колега за направа на отводки в съседно село.Разстоянието в километри от пчелините ни е 20 километра.При него акацията е в разцвета си,и спокойни пчели.При мен все още без никаква сериозна паша.При проба да се направи преглед на мойте семействата имах късмет че,бях екипиран добре,иначе щяха да ме вдигнат в въздуха толкова нервни и възбудени бяха пчеличките.
Рапицата си е рапица, пчелите полудяха от нея (или от лошото време), хем жилят, хем се роят. От два дни са на акация по къси гащи да ходиш, няма проблем.....
Явно едно 100-200км имат огромно значение за цъфтежа на акацията, в Добруджа дори няма наченки да цъфти. Колкото до Демари, това е чудесен начин за направа на двусемеен кошер, от който се получават добри маточници като при самосмяна.
В района на Своге, ще и трябва седмица за да започне цъвтежа на акацията!
В Монтана от вчера започна да цъфти, но пак заваля.
Днес бях планирал да вадя мед от рапицата, но синоптиците тотално объркаха прогнозата.
Силен вятър и много студено, облякох зимното яке.
Вчера прегледах първите 3 отводки от тях само 1 майка се е оплодила другите 2 фира, сложих им пак по 1 маточник.
Белязах първата си майка.
В Свищов вече прецъфтя, след днешната буря всичкия цвят е вече по земята, общо взето пчелите имаха възможност да и се порадват само три дни.
В такива години,пашата до края на май(до липата) е несигурна и поддържането на работното състояние на сем. е по трудно.Трудноста идва от решението дали да се рискува да се пуснат сем.на рисковата паша или да се наблегне на развитие до стабилизиране на времето.В моя случай(не разчитам на пчелите да ме издържат) наблегнах на развитие-градеж и отглеждане на пило демек увеличаване на обема на плодника.Докато,ако семейството се пусне на паша,пилото и градежа трябва да се ограничат.А в такива години ограничаването е твърде рисковано.
Днес успях да извадя рапицата - 60кг. само, но за 2-3 дни без дъжд толкова + 13 отводки.
Това е равносметката от рапицата.
3 кошера отново бяха направили маточници, останалите се бяха спрели да рояват.
Пак вали и то като из ведро и го дават до неделя да е така. Рапицата прецъфтя, прешеца, роевото настроение и 6-те тенекии мед (вече яко кристализирали) това ще ми остане от нея. Като гледам времето май и акацията ще я пропусна, дано поне роевите майки да се оплодят и върнат нормално .....