Гражданите в момента са силно разредени със селяни до степен да не се знае кой какъв е. И понеже може да изкараш човека от селото, но селото от човека не можеш извади, се наблюдават интересни ситуации.
Преглед за печат
Малко по съвременна история за малките и големите:
Българи „канибали“ са ужасът на френската армия
Страховитият 9-и Пловдивски полк се сдобива с прякора Човекоядците през Първата световна война
https://retro.bg/media/201808/810/cv...ka-658x362.jpg
,,................................................ .................................................. .........
11 октомври 1916 г.
„Не съм виждал още българи, но които са ги виждали, разправят страшни работи. Ротният командир потвърди, че тия диваци българите били и човекоядци.“
15 октомври 1916 г., при гара Кенали
„Какви ти германци (бел. ред. – за да бъдат спокойни войниците, френското командване взело решение да им бъде съобщено, че срещу тях воюват немци)! То били българи – брадясали, страшни, черни цървулани. Видях ги с очите си, макар отдалече – цели покрити с косми, с пъклени очи. Отървахме се, ама как, сам си зная, а за другите - един Бог знае. На ти тебе атакувай! Не разбирали българите от окопна война! Сочейки безспорната мощ на нашата артилерия, поручик Шотард ревеше: „Те всички са избити от барабанния ни огън. Вървете направо към окопите, никаква съпротива, никаква жива душа няма да срещнете и довечера сте в Битоля – там е почивката, там е избавлението.
Бил съм и в други боеве - и при Сома, и при Вердюн, но такава страхотия и такъв бесен народ не съм виждал.
Ребюфа, горкият Ребюфа! Жив го уловиха. Тежко му! Той от тия канибали най-много се боеше. И Кампло, и него уловиха жив. Каква съдба ги чака… Боже, Боже, къде ни изпрати. Аз си знаех, че няма да успеем, но дружинният като викнал: „Атакувай!“. Я ти ела да те видя, я ти излез срещу българите, като били толкова прости и не разбирали от модерен бой… Да бяхме само бели, поне нямаше тъй нещастно да свършим. Аз го заявих и на ротния: „Mon capitain, не ви ща 30 души във взвода, половината ми дайте, само десет ми дайте, да, десет, но да са бели французи”. С тия ваксаджийски кутии – сенегалците, никъде не можеш да отидеш. Те и френски не разбират. Само зъзнат от студ и за вкъщи плачат. Отвратителна сган са тия черни. Ех, да беше цялата ни войска само бели…“
Още по-голямо страшилище за врага е може би Девети пехотен пловдивски полк. Той е формиран с указ №61 от 23 декември 1885 г. Полкът съществува до 1945 г. Участва във войните за национално обединение в състава на Втора тракийска пехотна дивизия. През Първата световна война съставът на полка е 5020 души, като 56 от тях са офицерите. Най-известният командир на полка е подполковник Борис Дрангов, който загива като негов командващ в битката при завоя на река Черна.
В хода на Първата световна война полкът си спечелва прозвището Човекоядците, след като участва в разбиването на 17-а колониална френска дивизия. Историята е много любопитна.,,.............
Цялата статия от тук:
https://retro.bg/minalo/blgari-bdquokanibalildquo-sa-stronguzhaststrong-na-frenskata-armiya_20086.html
Защо не отвориш нова тема? Ще я чета с интерес. Дядо ми е загинал ВСВ при Битоля, 55-ти пехотен охридски полк. Гроба му е неизвестен.
Малко по древна история:
Источник:
http://www.promacedonia.org/iv_gumno/iv_gumno_4.htm
Очевидно съставителят на апокрифа си представя като едно от най-важните събития, предшестващи настъпването на края на света, преселването на българите, безразлично дали са българите „кумани” или българите на цар Слав. Това събитие е във връзка с неговата главна тема — идването на края на света. Бог е отредил те да дойдат. Те са един богоизбран народ, който има в този дълъг период, предшестващ края на света, една определена мисия. Ето как продължава третата глава на апокрифа.
„И тогава, след него (т.е. след цар Слав) се намери друг цар в българската земя — детище, носено в кошница три години, на което се даде име Испор цар, който прие българското царство. И този цар създаде велики градове: на Дунава — Дръстър град; създаде и Велик презид от Дунава до морето; той създаде и Плюска град. И този цар погуби голямо множество измаилтяни. И този цар насели цялата Карвунска земя, и преди това бяха прочее етиопи. И роди Испор цар едно отроче и го нарече Изот. Цар Испор царува над българската земя 172 години и след това го погубиха измаилтяните на Дуна ва. И след погубването на Испора, царя български на рекоха куманите българи, а по-рано бяха (при) Испопя царя езичници и безбожни и в голямо нечестив и бяхя всякога врагове на гръцкото царство през много годи
Това е теорията на меркантилизма - начало на политикономията като наука. Появява се в началото на 16-ти век и твърди, че богатството на една държава може да се случи само за сметка на друга/и/ държава/и/. По-късните икономически теории я опровергават. Доказва се, че от търговия могат да забогатяват и двете участващи страни. Е, ние не можем, но толкова си можем, други го правят успешно.
Затова му пиша да отвори тема, вероятно и други дядовци ще се намерят, ама се дърпа - нямало смисъл.
В новият албум на Sabaton посветен на Първата световна война има песен за битката при Дойран - "Долината на смъртта". Видеото още не е излязло.
https://www.werock.bg/novini/the-val...tenie?id=52705