Използвак момента докато са празни и намали краката на половина.
Преглед за печат
Използвак момента докато са празни и намали краката на половина.
Браво, мераклия си, но наистина вземи им резни краката, освен ако не си с размери на баскетболист.
Новак съм но мислех че 50см. е нормално.
Защо да не е нормално, на платформите на колко см са от земята?
Моята платформа е на повече от метър височина, обаче като се кача горе кошерите са ми до кръста... Тук мисля, че няма да са устойчиви просто, а о друга ще са трудни и за обслужване. Това стана ясно
Може, колегата да е над 2 метра висок. Аз правих стойките 30см. височина, но се наложи да ги режа защото ми идваха високи и не ми беше удобно. 25см. ми е перфелтно, всеки си ги прави на по себе си.
Така го смятайте, че за ДБ да може да сложите 3 магазина върху плодника и да е може да се работи. При ЛР поне при мен така ги смятам да ми е удобно за работа с 2 корпуса и 3 магазина отгоре, с други думи 25 см както Ник казва е идеално стига да сте около или над 180 см ръст :)
Благодаря за съветите и одобрението колеги, пчелина ми е в полупланински район с малко паша през най-динамичния период и прогнозата ми е да се работи с един плодник и един магазин ДБ през цялата година (така работят пчеларите наоколо). Относно височината мисля за сега да не я пипам тъй като за мен също е важно да е по-лесно да се коси тревата около тях а това при ниските кошери е трудно и не на последно място високите стойки са по-ефективни срещу вредителите, може само напролет евентуално да ги вкопая десетина сантиметра в земята за по-голяма стабилност. .... пък ако нещо се окаже че ми е трудно да ги обслужвам - флекса е в стаята за инструменти и ще хвърчат искри! hi;
Другите ако скочат от моста в морето да се давят и ти ли ще скачаш след тях?
Не разбрах забележката за моста но благодаря за загрижеността!
Колегата искаше да каже, че може и да ползваш повече магазини, други техники и т.н. и да не пускаш по течението. Пряпорец не е толкова беден район. Планински с бедна , но продължителна паша +един чудесен липов западен склон. Ползвай черешите да вдигаш семействата колкото можеш повече.
Прикачен файл 7671
Аз съм около 2м на ръст - на 45 до 60 см стойка са ми кошерите . Пробвал съм по-ниски , не е работа това , кръста ми не е за един ден . ДБ плодник + 2 магазина + дъно + стойка = 180 см долу горе . А за нестабилност - 3 ДБ кошера тежат достатъчно , верно можеше още малко желязо да сложа ( краката да подсиля ) ама като наредих сандъците и се отказах .
Браво колега хубаво изглеждат.От доло винкелите с подбивки ли са?Ако са с подбивки търси вариянт с тротоарни плочки или нещо друго да подложиш.Изглежда си нямал проблеми със сляпо куче или кърт.
Имат пети от парчета винкел . Има , и къртици и сляпо куче , не се обработва двора , само кося - земята става на камък лятото и не ровят много ( при нас най-често 4 месеца не вали - юни,юли,август и септември ) .
Проблема идва зимата когато и снегът натиска от горе.
Здравейте,
от 10.06.2015г. спонтанно закупих 4 кошера ДБ 10 и 12 и се уча да пчеларствам.
Извинявам се, че от тогава само чета във форума и сега се престрашавам да се включа и аз.
Исках и искам да пчелите взаимно да съжителстваме, но не се получи - постоянно мисля как са, какво да направя още и ...
Реших и аз да покажа моето семейство...
Зимата умряха два от кошерите, а пролетта третия изтървах рамка и се оказа, че майката е там, стана търтовка и с един познат началото на април я управихме /трети кошер от снимката/. Края на май си купих нови 3 отводки / №4, 5, 6/ и годината работих само с първия кошер с 2 магазина. Доволен съм, даже съм много доволен от това което направих за тази една година. На 16,08 си направих августовска отводка с майка от Матеев /№2/ и третирах семействата с фурмитом - падна доста акар. След 14 дни третирах рамките с пчелите с БАЙКАЛ ЕМ1 и 2 пъти в сиропа / Байкал ЕМ1 ползвам от пролетта по пост на БЪРЗ/
Не знам дали от третирането или майките са били стари, но две от отводките на 3,09 бяха без пило и майки. Благодаря на Ангел Йосифов за съвета, който потърсих и да му се извиня, че не го послушах, защото ми досвидя да разбутвам другите семейства за да придам пита с пило. След няколко дни наново проверих в единия имаше неоплодена майка, а за другия Матеев нямаше майкии си взех една от Радослав от Бургас.
Сега всички семейства са в нови шошери и с дълбоки и мрежести дъна.
За дъната не можах много да науча от форума /може би не съм открил подходящата тема/, но преди да бъде банван Slivi13 бе изразил как е зазимил семействата с такива дъна и сега ???? Половината дъна са със смъкнати горни мрежи на долно ниво, а полувината са заклеени от страни и не можах да ги смъкна и не знам да ли е фатално това.
На снимките ми е едногодишното семейство и с какви дъна работя. Всичко е правено през годината, като се мъча да съчетая удобството на пчелите с това на мен. Не ми харесва и се мъча да свикна, че като отвориш семейството и си направиш план следващия път какво да направиш и се подготвиш, то след това намираш нещо по-различно и част от приготовленията не вършат работа или въобще не си готов за това което трябва да направиш.
Прикачен файл 7675Прикачен файл 7676
Ето ги моите, повечето вече на два корпуса:
Прикачен файл 8549
Прикачен файл 8550
На тоя бетон лятото не им ли е малко топло?
Това ще им е първото лято, ще видим как ще е. Ама се мете много лесно, направо с маркуча и струйника, а подмора мога да го броя пчела по пчела. Пуснал съм им вода по бетона, едва, едва да капе, хем да е поилка, хем да държи хладно в жегата. Има ли им нещо, ако пият вода от бетонна повърхност?
Умно решение хем охлаждаш бетона хем поилка (много важен елемент в пчеларството и много често подценяван) не мисля че ще има проблем ако всички кошери са здрави. Проблема с общите поилки/за разлика от индувидуалните/ е че ако има подмор от заразна болест например Нозематоза спорите издържат определен период от време във външна среда дори и на слънце няколко дни. И поилката може да стане източник на зараза.
Но все пак поилката по добре да я има отколкото ако я няма особено ако в близост има животновъдни обекти и други такива и е правилно решение водата да е течаща по този начин се избягва плесенясването.
Пчелите определено отказаха да пият вода от бетона. Явно студена им идва. Ходят на търсят вода, която е на слънце. Ще видим как ще е по жегите. Аз бетона го мокря встрани от кошерите, на място, което при изливането е останало малко по-ниско, образува се мокра зона от около 2 кв.м. и е на 5 метра от първите кошери. Ако и в жегите не им харесва, ще отпадне този вариант.
В жегите може и да им хареса .
За през пролетта и началото на лятото е друто .
Агро,циментът си е химия,а химията най-лесно взаимодейства с вода....и бъди сигурен,че изпаряващата се вода не е,като преди да я излееш...
Водоизточника е фактор за разпостранение на заразни болести това е факт описан във всеки учебник по заразни болести Гогол колкото иска палчета да слага надолу не може да отрче това. /То се вижда и какво последва ама ... карай.Когато пойлките са общи се правят по класическия начин с течаща /капечаща/ вода по дъска.Иначе се получава /например този случай с бетона / или дълбок съд с вода /например съм вижал автомобилни гуми/ умират част от пчелите или нормалният подмор пада във водата разлагат се ако има нередовно почистване /не можеш всеки ден да ходиш да чистиш и заразата може да бъде пренесена от идващите водоноски от здрави семейства. Затова не трябва да има подмор или удавяне на пчели в обща пойлка водата да тече да не плесенясва и периодично да се дезинфекцира пойлката.
Жорка,Адашче,не съм го отрекъл този факт.Ако гладиаторския ми символ е бил надолу,сигурно е имало съпътстващ текст с който не съм бил съгласен и палеца е за него.Знаеш добре .,при мен няма скрито–покрито.Най–много зарази от вън идват със водоноските.Това не го знам от книгите,вестничетата/обслужващи нечии интереси/ или статийки в също такива списанийца.Така,че не бързай!Или перефразирано–Бързай бавно,стига се далеч!
Колега пробвай с нещо лесно и просто - аз ползвам квадратна кофичка от сирене с поплавък в нея с три прореза, кофичката побира около 10 литра вода и в нея слагам по една супена лъжица сол, пчелите много бързо се научават да ползват такива поилки. Онтачало слагах сол само в половината кофички, но видях че тези без сол по слабо се посещават и сега слагам на вскички наред. Успех!
Ей ги "пораснали" моите отводки:
Прикачен файл 8693
Прикачен файл 8694
Прикачен файл 8695
Онзи отзад високия, който е на 5 корпуса, е рекордьора с 2 корпуса мед, пълни докрай.
пу, пу, пу да не са ти уроки. :laughing:
Здравейте. Това са моите кошери ( вече 4 броя) които закупих в цъвтежа на джанката 2018г. :)
По начало бяха 2бр. ДБ и аз съм с амбициите да бъдат ЛР (закупени на старо от един пич със страхотен пчелин в с. Вятово русенско) , но като начинаещ нямам изградени достатъчно рамки (затова се виждат и 7 см. наставките) Тази година при нормално иззимуване ще се местят доста рамки.
Като цяло дадоха и медец доста доволно.
Прикачен файл 9842Прикачен файл 9843
Добре дошъл у джаза :)
Не става ясно поради что си се амбицирал да бъдат ЛР ?
На мен тия тухли четворки и т.н. никак не ми харесват като подставки. Има някои модели издържат десетилетия на открито, но някои се разпадат на юфка за една зима, тва сняг, лед, дъжд хич не им понася...
Така както са ти сега кошерчетата спокойно може да си ги групираш по двойки. На тях не им пречи, на теб ще ти е по-лесно.
Успех!
Да, наистина не е удачно да са на тухли и затова възнамерявам да си изработя хубави стойки.
А ЛР защото много ме амбицира лекцията на Светослав Софрониев качена в youtube за ЛР корпус със магазини ДБ. Все още съм в процес на осмисляне понеже той практикува подвижно, а за мен това е все още много далеч. Като цяло в нашио край има и ЛР и Фарар но масово ДБ.
Относно групирането мислих мислих, прочетох малко теми из форума и ме грабна идеята за нуклеуси до основния кошер. Преди паша хей тъй да вдигна бройката на работната сила,но както казах далееч съм още от топлата вода.
Може да е малко смешно, но мисля все пак и аз тази година(живот и здраве де) да ги преместя близо до аморфата пък да видим как ще е.
Здравейте,
Както каза Йорданов, добре дошъл в джаза! С тухли четворки става, ама по- добре на някаква стойка!
Така както са сложени четворките може да имаш проблем. Пълнят се с вода, и като замръзне пука тухлата, и кошера пада. Тези с отвора нагоре. "Страхотна" гледка посред зима! Успех!
Поздрави, Г. Георгиев
Това наистина не ми е минавало през акъла(той един акъл..). До края на февруари ще са готови стойките и дано не се случи споменатото.
Прикачен файл 11232
Това е проба.
Така и така съм започнал...Прикачен файл 11235Прикачен файл 11236
Какви са фиданките?