Здравейте,
И по този "готин" начин са си измили ръцете като Пилат Понтийски! Супер, ду.е да ни е яко!
Поздрави, Г. Георгиев
Преглед за печат
Здравейте,
И по този "готин" начин са си измили ръцете като Пилат Понтийски! Супер, ду.е да ни е яко!
Поздрави, Г. Георгиев
Май само Матеев и другите, участвали в работната група могат да кажат това ли са договорените текстове и има ли отпаднали или добавени нови постановки.
Да не съм лош пророк ама не вярвам да се намери някой да ни поведе в съдебното дело срещу наредбата. Иначе и аз, и всеки друг ще си плати. Ама де го тоя ЛЕВСКИ да свърши работата. Хайде деееее, няма ли някой по София. За 2 дни ще задейства всичко с адвокатите. Айде-ще си платим...sweating; Хайдеее софиянци.
Трима или повече души регистрират едно сдружение с нестопанска цел със примерно наименование "Да спасим пчелите в България". Дейността на сдружението ще се извършва в частна полза на пчеларите производители. Основна цел е подкрепа на пчеларите производители от административен произвол от всякакъв вид на държавни или общински органи. Като средствата на СНЦ то могат да се разходват за юридически консултации, изготвяне на жалби и др (един добър адвокат може да го определи по добре и конкретно)След регистрация в Министерство на правосъдието се получава Булстат и се открива банкова сметка. Сдружението може да се образува за определен срок също в устава може да се уговори при прекратяване на сдружението средствата да се дарят на примерно Фонд за лечение на деца или БГ Коледа и др. В тази сметка всеки който иска да членува в сдружението прави встъпителна вноска примерно 20 лв. а всеки който не желае да членува но иска да помогне прави превод с текст дарение с примерно условие "Обжалване на нормативни актове" Това е работа на човек с обществени нагласи, който е активен и разбира каква е целта. Има доста хора с този профил във форума.
Към края на другата седмица ще се прибера в Бургас и ще имам малко повече свободно време . Сега почти не влизам във форума и набързо прехвърлих това което е публикувано - явно са решили едно по едно да прекарат всичко без много шум . Да ви кажа честно се съмнявам дали ще се събере цялата сума , за това и не се ангажирам повече от това . Кантората ви казах какво ми каза , така че мисля че ако има желание може да се заведе делото .Виждам че има хора с юридически познания и точно те биха били най-полезни в инициативата ако разбира се имат желание . За парите ако се тръгне да се събират по-добре да става на райони и през човек ,че е сума и ако не се събере цялата ще е по-лесно да се върне на хората . Ако има развитие тук пак ще говоря с адвокатите и ще ги питам дали могат да гарантират ако им се превеждат парите по сметка и дали можем пълномощното да го направим по райони .За седмица ще обиколи цяла България. Не вярвам някой самостоятелно да се наеме и да изнесе цялата инициатива на гърба си , но ако от всякъде се помага съм сигурен че могат да се случат нещата . Разберете , че ако няма обща кауза и за всяко едно решение сами не си пазим гърбовете нещата ще стават все по-зле .
Хайде на следващата пчеларска организация!
Ще загубя още почитатели :(, но ще ви кажа: нахъсвате се на вятъра, работата няма да стане. И в мен имаше порив, но умря. Щом никоя ПО не се захваща, това какво говори. Наясно са, че е загубена кауза, защото те бяха там и гласуваха. Със самото си присъствие, те вече правят обсъждането и решенията-лигитимни. Никой лидер няма интерес / в личен план/ да е в конфликт с МЗГ.
Успех на следващата ПО, но не вярвам някой да я създаде само за да спаси пчеларите от наредба 10.
Ако нещата се точат с години, какво ще се прави -ще се събират пари до безкрай ли? И от -кого? Някой тогава ще проклина часа, в който се е захванал с борба с вятърната мелница--МЗГ.
Сетих се още нещо - ще помоля някой да формулира един текст тип несъгласие със законопроекта , може и да е петиция в този сайт http://www.peticiq.com/start-petitio...FQ08GwodFKwDvQ който да подпише всеки пчелар и да се изпрати на имейлите на МЗХ . Това , като за начало и не костващо нищо . Матеев несъгласието на КБП също може да се изпрати и входира наново относно общественото обсъждане . Общо взето доста неща могат да се свършат които в последствие могат да наклонят везните , но ако няма нито едно отрицателно мнение и ако се разчита , че от форума ще прочетат коментарите и ще си променят наредбата зад която е ясно че се крият интереси - трудна работа .
За завеждане на административно дело таксата е 10 лв. за физическо лице. За дела срещу МЗХ подсъдния орган е Административен съд - София град. Отваряте Административно процесуален кодекс /АПК/ и в него е описано реда, срокове и документи, какво трябва да съдържа жалбата или исковата молба. Ако има повече от една жалба по даден казус в случая наредба, съдът ги обединява в едно дело. Всеки средно интелигентен човек може да си напише жалба като прочете АПК. Няма смисъл да се плащат базнословни хонорари за адвокат. Аз лично смятам че виновни за тази каша с наредбата са лидерите на пчеларските организации с чиято помощ се стигна до тук и на второ място МЗХ. Може да се отправи жалба към Омбутсмана на РБ, а не да се започва дело към конкретна наредба, тъй като кашата с нормативните документи е в повече от една наредба.
Както писа по горе колегата Атанасов , все едно да се бориш с вятърна мелница , полесно ще е да ди изгоним от ПАРЛАМЕНТА .
Юридически може , тъй като е промяна на правилата по време на играта .
Гледам няма раздвижване , да разбирам ли , че няма интерес или просто на никой не му се занимава ? Измислили са го , за сега засяга само тези които смятат да кандидатстват по агроекология и климат а после не се знае . А така възниква въпроса какво ще контролират при положение , че може да се окаже че в този си вид на никой може да не му трябват табелките . Прочетох и няколко мнения за това колко са незначими табелките спрямо другите проблеми - нека този който го мисли да се върне в началото на темата и да се прочете какви бяха първоначалните намерения и до къде се стигна . Мислите ли че просто безпричинно си променят решението всеки ден ?
Ако не си регистриран като ЗС, а отглеждаш пчели, трябва ли задължително да имаш регистриран пчелин със номер и табелки по кошерите?
Ако въпроса е сериозен - да . Може и просто да си регистрираш ЖО без да е регистриран по член 137 мисля беше с което имаш пчелин но реално не си в системата и ако ти потрябва документ не могат да ти издадът .
Регистрацията за която пиша е самото отваряне на ЖО по памет чл 50 или 51 . За продажбата(фактурирането) на продукцията идея си нямам към фирмите какви са изискванията , но тръгнеш ли да искаш какъвто и да е документ изискват регистрация и идентификация на кошерите и пчелина .
Сега видях ,че и биото влизат в новото идентифициране
''§ 1. Създават се чл. 7а и 7б:
„Чл. 7а (1) Средството за официална идентификация на пчелните семейства, участващи по мерки „Биологично земеделие” и „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е индивидуална идентификационна табела.
(2) Средството за официална идентификация на пчелните семейства е:''
Има ли регистриран ЖО (без значение на името на ФЛ или ЮЛ) с вписани в него N брой ЖИВИ кошери задължително се поставя номерация на кошерите. Отделен е въпроса дали някой проверява тая номерация.
А ако нямаш регистриран ЖО можеш ли да си продаваш меда на изкупвачи?
Можеш. Голям процент от изкупения мед е от нерегистрирани кошери. Колегите казват, че търговците им пускат граждански договори за изкупена продукция, вместо фактури. Много колеги търсят пенсионери и инвалиди да пуснат договорите на тяхно име, че до определена сума не дължат данък.
Как, на никой няма да трябват табелките - всички които са по Мярка 214 от ПРСР - 2007-2013 и/или Мярка 11 от ПРСР - 2014-2020 ще са задължени да си маркират кошерите с въпросните табелки(до 31 март т.г., ако промените влезнат в сила), и автоматично ще могат да маркират само по едно семейство в един кошер, без значение колко семейства отглеждат в него...
Няма ли по лесно да стане ако маркират пчеларя, като едрия рогат добитък например ?
МЗХ очаква вашите коментари в портала на МС по Наредба № 10
http://agro-journal.com/vazhno-mzh-o...po-naredba-10/
Написах въпрос-коментар. Предлагам да ги “залеем“ с въпроси....:yo:
Ми пишете и вие де, нали за това е дадена тая страница.
П.П. Не съм написал нищо обидно. Написах въпрос-какво не работи при сегашната номерация че трябва да се сменя.:yo:
П.П. Ако не са закрили страницата ще им напиша предложение. Да възстановят лабораториите за изследване на пчелен мед и да правят изследвания за отравяния на пчелите от пръскане.
Портал за обществени консултации. Точно под статията с червени букви. Искат регистрация, имена, имейл...т.н.
Може би е добре да дадете линка на обсъждането. Идва ми на ума и нещо друго. Вероятно най-доброто обсъждане е тук във форума. Струва си някой да прегледа цялата тема, да подбере най-аргументираните постове, защитаващи вашата позиция и с copypaste да ги напуска там, като дава и линк към оригиналния пост във форума. Така господата от министерството ще се уверят в тяхната истинност (ако разбира се пожелаят).
Точно това направих . Въпроса който ме гложди колко от хората които бяха против ще се включат ?
Ето го и линка към самото обсъждане http://www.strategy.bg/PublicConsult...s=1#addcomment
Вярваш ли , че с един линк ще се почустват задължени да прочетът 65 страници от тема във форум ?
Пишете Хора. Пишете. Не се свидете за 2 имена и 1 имейл. Повече регистрации ще докажат реалните и активни пчелари. Сега е момента да се покаже къде са кухите структури и къде реалните.:yo:
Какво трябва да направя,за да бъда полезен?
Аз също призовавам всички пчелари да се регистрират в сайта за публични обсъждания на МЗХ и да напишат своите становища, дори и те да само от 3 думи "не съм съгласен". Важно е участието и бройката, която ще наберем.
Ако и този път пчеларите покажат тотална незаинтересованост, после да се сърдят на самите себе си.
Още веднъж публикувам линк към портала: http://www.strategy.bg/PublicConsult...=bg-BG&Id=2433
Останаха само 2 дни. Матеев ти написа ли....sweating;sweating;
Днес изпратихме 3-тото подред юридическо становище, в което се опитваме да обясним на властимащите какъв голям гаф ще направят, ако я пуснат тази наредба в Държавен вестник.
Просто невероятно - как е възможно да ни управляват толкова задръстени хора, които не им пука за съществуващите закони, и които да ги нарушават без да им мигне окото. Специално Наредба 10 нарушава поне 5 различни правни принципа, и е цяло чудо, че юридическия отдел на МЗХ я е допуснал за публикуване. Тези хора заслужават не само да ги уволнят от първия до последния, но и да им подирят съдебна отговорност.
А вестника на “професионалиста“ Котларски май одобрява тия промени. Прегледах отгоре-отгоре първи брой. Матеев, добре изпращаш електронно и т.н. Ама мисля, че ще хубаво редовия пчелар да прочете нещо написано от някой шеф (или вожд както ти им казваш) на публична страница дадена от МС. Това си е мое мнение де.:yo:
Прочетох цялата статия във в. Пчели. Нито “за“, нито “против“ се казва. Нооо, в половината статия обяснява какви ще бъдат табелките, цвят, шрифт, размер и т.н. sweating;sweating;
Жалко, много жалко. Дори да са “за“, нека излязат като мъже и да кажат. “За“ сме и готово.sweating;
След като два пъти им се обясни най-подробно колко закона ще нарушат и в какъв юридически батак ще се забъркат дебелите им глави продължават напред по процедурата и въобще не им пука. За какво са тези процедури по обществено обсъждане като мненията по тях нямат никаква тежест? За какво са тези работни групи като никой не чува мнението на хората там? Министерството си решава, че така ще стане и толкова. Такова дебелоочие не знам дали има някъде другаде по света. Във Англия 2% решиха брекзита тука 3 000 000 човека има казват, че искат промяна, те се правят на ударени.
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
КОЛЕГИ, ДО КОГА ЩЕ СИ ТРАЕМ???? ДО КОГА ЩЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ ПРАВЯТ НА МАЛОУМНИ???
Отказваме от регистрация, да видим на кого ще я прилагат тази наредба
Днес е последният ден в който можете да изразите своето мнение на сайта за общественно обсъждане относно промените в Наредба 10. Регистрацията на този сайт отнема по-малко от минута, ето и линк към сайта за обществено обсъждане:
http://www.strategy.bg/PublicConsult...s=1#addcomment
И моята регистрация не е приета:mad:
Радвам се , че се включиха доста колеги дори и да е накрая . Има светлина в тунела и все още будни хора и това е единствената надежда за целия сектор .
Споходи ме мисълта за едно писмо до новия президент( може и до омбудсмана), нали щял да работи за народа. Нищо няма да ни навреди още в началото да разбере, че има пчелари в тази държава. Пък и току виж се стреснат от Земеделието, то те са си гербаджий и ще изгубят много хора пчелари, който са гласували за тях, но чак на следващите избори ще разберат това.
Матеев, предлагам ти да пуснете възражение до новия министър на земеделието със молба да не подписва тази наредба. Все пак вашето становище е най-добре издържано и се подкрепя от огромна част от пчеларите. Моля ви да направите този последен опит да спрете тази безумна наредба преди евентуална съдебна битка.
Благодаря.
П.П. Пускам текста и на ЛС, че напоследък не съм сигурен, кои теми четете.
Нищо не чета. Дори и ЛС. Просто нямам време. Още 1-2 дена е зора покрай БПРА и после нещата ще се нормализират.
За становищата не се безпокой. Имаме си Иван Кожухаров, който е спец по тези неща. По-добър от него няма да намерите в цяла България. Бог е по пчеларското законодателство, и непрекъснато тормози властимащите със законови недомислици, които дори и те самите не ги знаят.
Никъде не пише за табелки , надявам се е една малка победа . Мярката ще остане почти не деистваща с тези условия но поне не "заковаха" табелките
https://www.fermer.bg/%D0%BE%D0%B1%D...news19931.html
Промените по мярка 10 „Агроекология и климат“ са едно, а промените в Наредба 10 за идентификация на пчелните семейства съвсем друго. Излезе ли наредбата ще се разбере кое къде е.
Промените по наредба 10 бяха за идентифициране на кошерите участващи в биологично пчеларство , както и по агроекология и климат , така че има доста общо .
Честито на печелившите .
http://m.fermer.bg/pchelarite-po-mqr...news20131.html
Наредба за допълнение на Наредба № 10 от 2015 г. за условията за регистрация и
реда за идентификация на пчелните семейства
(обн., ДВ, бр. 27 от 2015 г.)
§ 1. Създават се чл. 7а и 7б:
Чл. 7а (1) Средството за официална идентификация на пчелните семейства, чиито
собственици или ползватели участват за подпомагане по мерки „Агроекология и
климат” , „Биологично земеделие” от Програмата за развитие на селските райони 2014-
2020 г. и „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските
райони 2007-2013 г. е индивидуална идентификационна табела.
Ако внимателно се прочете текста, става ясно, че този начин на идентификация важи само за участващите по изброените мерки, а не за всички пчелари. Как трябва да се разбира това? Означава ли, че в сила остава за неучастващите по мерките старата система?
Ето и целия документ. Не може да се отрече на министерството, че желае да е максимално коректно. Публикувани са всички предложения на пчеларските организации и аргументите за приемането или отхвърлянето им.
Ако стане това с тая наредба бая бълхи ще се изтръскат да же и комарите ще пострадат:bigsmile:
Ако се замислите , че създаването и номерирането на определен брой кошери и то участващи само в програмата до 2020г. е меко казано глупаво . Или е поръчка или се подготвя следваща промяна , абе даже и вече не ми се пише кой както иска да си ги тълкува нещата .
Моето тълкувание е друго - пчеларите извоюваха една тиха, но голяма победа. Вижте до къде се сведоха промените - само до два нови члена с ограничено действие. Отпаднаха най-сериозните опасности - вероятността за изкарване на пчелините от населените места. Е, малко се получи като с евреите през втората световна война - някои ще ходят с жълти звезди.:(
А на мен ми се струва, че това е „вазелин” за по нататъшни действия.
На когото каквото му се иска за това си мисли. На генералите винаги им се иска да има войни, за да се изявят и да не се чувстват безполезни. А следващата битка трябва да е с истинската опасност - за недопускането на неоникотиноидите и изграждането на системата за известяване при пръсканията.
Според мен това е да се намали сектора от тия пчелари които само за парите са регистрирани.Преди време писах за таксиметровите пчелари там също според мен ще има голямо намаление.Чувам вече от много места,че колеги ще спират да внасят осигуровки и ще минават в нелегалност.Може би това е и целта за да дойде следващия етап да ни изкарат от населените места като останем по малко с регистрации.Но това си е мое мнение и мога само да гадая какво ще става за напред.Важното е,че се цели нещо с това.Но какво?
Всичко каквото е замислено ще се осъществи. Дали ще е днес или утре е без значение. Важното е, че ще се получи колкото и да не ни се иска. Единия министър ще даде предложението, другият ще вкара табелките уж само за някои, утре другия министър ще ни изхвърли от населените места и те така до края на света.
Горещо се надявам, че този черен сценарий няма да се осъществи. Не знам дали си прочел темата за протеста, но в нея аз публикуваш информация за най-голямата победа на КБП и въобще на целия пчеларски сектор - вчера успяхме да си извоюваме създаването на НАЦИОНАЛЕН ПЧЕЛАРСКИ СЪВЕТ (ПЧЕЛАРСКИ БОРД), който всъщност от сега нататък ще бъде нашето ОСНОВНО ОРЪЖИЕ, от което до този момент умишлено бяхме лишавани от старото управление.
Чета всичко дори и по няколко пъти. Дори и на най - малкото се радвам, но ти сам знаеш, че в държавата реши ли се нещо то става. Следи се народа на къде мърда и му се прекарва всичко. Има един администратор от един форум му викаше - народопсихология.;) Те и камерите в КАТ бяха незаконни УЖ, но както виждаш си щракат наред. Та плана ще си влезе в действие след като е решено. Все полека.
Аз бях от щасливците, на които поискаха мнението малко по-рано покрай марките за крави които произвеждам. Изпратих го писмено. Нямаше никаква реакция. Жалко за труда ми.
Затова се хванах и направих мостри по новата наредба и сега мога и тях да правя
Може ли да видим какво представлява табелката ,колко струва 1 бр. и т.н.
Цена на табелката 1.20 лв
Коя е фирмата къде ги продава на тея цени
В по горният пост пише.
Здравейте,
Нали ни убеждаваха, че щяла да струва стотинки!?!?!?
Да, де и това са "стотинки".........сто и двадесет, плюс транспорта и т.н. БЛАГОДАРЯ!!!
Поздрави, Г. Георгиев
Със сигурност могат да струват по 30 стотинки ако не измислят някакви регламентирани и нерегламентирани плащания за да ти разрешат да произвеждаш.
А ти вместо да злобееш вземи помогни на колегата от Сливен който не може да си инсталира твоята система за охрана и търси помощ.
Познавам Дуков от около 20 години, като професионалист, табиетлия и човек, който знае цената на труда си. Доста от русенските рекламисти ходят да режат и гравират при него. Повярвайте, няма да забогатее от нашите табелки...
Имах предвид, че няма да злоупотребява с цена щото някой е на зор. Доколкото го познавам.
Не злобея, а ви се смея на акъла! Човека от Русе дава съвсем реална цена! Я се върни към началото на темата и виж каква цена предположих, че ще имат табелките! Колкото до човека от Сливен ти кога последно говори с него? И ако вече съм му помогнал какво? Обява в Държавен вестник ли да пусна?
За тебе може 1,30 да е реална за мен 0,30 е реална. За разлика от теб аз съм обяснил точно защо е така и съм го сметнал перо по перо а ти просто мечтаеш да съблечеш кожата на колегите с биологичното. Ама и те това заслужават с този лидер дето им защитава интереса и със тяхното мълчаливо съгласие.
Абе честито!
Колкото ситуацията с колегата си беше голям смях. Той не знае на кого да напише едно ЛС, а ти си мълчиш дни наред. Забавлявах се.
Много съм любопитен да видя цена на табелка, изпълнена по изискванията на наредбата на пазара, която да отговаря на твоята. И докато ти си се забавлявал с проблема на колегата си, ние изписахме кофа мастило на ЛС във фейса през празниците и изчистихме всички неясни моменти. Да ти пратя ли на ЛС цялата кореспонденция?
Здравейте,
Адаш, нищо лично към г-н Дуков. Евала за лоялното му отношение към клиентите!
Просто се чудя на акъло, на някои хора, не трябваше да се допуска промяна в наредбата. Не съм биологичен, но предполагам, че ще последват и по-неприятни неща за всички нас.
Поздрави, и честито на печелившите! Г. Георгиев
Днес си купих от новите табелки за моите пчелички. Много са готини. Като се сетя колко време си играх да надписвам с боята по старата наредба тези лев и двайсе ми се виждат даже малко. Пък като се сетя, че взех по 35 евра на кошер безвъзмездно...то 60 цента са направо смешна работа
Не е ли правилния начин в този форум, ако някой нещо продава да пусне обява в съответния раздел с характеристики, снимки, цена, срок на доставка, начин на поръчка и т.н. според изискванията на раздела? Че така някой каза, че нещо е напрвил и се скри, друг каза цена (неизвестно как и от къде получена), трети каза, че вече си е напазарувал и стана ЕЖК! Все пак става дума не за продажба на рамки, а за идентификационен знак, който се слага по държавен документ и трябва да отговаря на строго разписани условия.
Някой после да не изпищи като ущипана в тъмното мома?
Не като да нямаш и един кошер, а да имаш къде 2000 мнения в пчеларски форум...
Това, че ти или някой друг си е избрал "трудният" начин да надписва с боя кошерите, не означава че това е единственият - с ламинирани номерца собсттвенно производство си е най-удачният за мен вариант.
Няма "безплатен обяд" на тоя свят, още по-малко в милата ни родина....
...това, че си взел някой лев сега, не се заблождавай че е БЕЗВЪЗМЕЗДНО(НЕ, НЕ Е)!!! Прочети си всичко много внимателно - заявлението за кандидатстване по Мярка 11, писмото за удобрение и съответните Наредби за биологичното земеделие. Срещу безвъзмездните според теб еди си колко евра, си поел една камара ангажименти и практики които трябва да прилагаш и още една камара регламенти които трябва да спазваш - и във всеки един момент можеш да бъдеш е****н по Регламент N**** на ЕС("гърчен по устав")!!!
...те и много хора си мислеха, че ще ги получават поне три години въпросните 35 евра, ама сега "реват" че сметките са празни!!!
Днес табелките са задължителни за био пчеларството, но ако "утре" не ги отменят, то вдруги ден ще станат задължителни за всички кандидатстващи по някоя програма, а после и за всички останали пчелари, тъй че независимо къде(в коя страна) пчеларствате - не дейте да злобеете и да се подхилквате под мустак, за това че днес някой са сгърчени - скоро ще са задължителни за всички, и тогава ЧАО зимна смъртност, ЧАО натровени пчелни семейства. За всяко едно ДЕКЛАРИРАНО умряло семейство ще се цакат по нови лев и двайсет плюс другите административни разходи!!!