Матеев да му отговори.
Преглед за печат
Матеев да му отговори.
Миналата година и аз имах по един магазин с пити. Направих си втори и слагах по 5 пити и 5 основи.А за да центрофугираш трябва да запечат меда в първия магазин и тогава пълнят във втория.Цитат:
Първоначално публикувано от donald
Защо,защото съм против селския диалект на Румен Димитров ли?Матеев не разбира от пчеларство(поне за сега),иначе щях да го попитам лично.Питам хора,които разбират,а това дали имат желание да ми отговорят или не,не е проблем.Важното да са живи и здрави.Решението на въпроса съм си го намерил още преди да го задам тук,просто исках да видя дали наистина помагате на младите и неопитни "пчелари".Да,помагате,но на определен кръг от хора,на тези които ви ходят по гайдата.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Желая ви високодоходна година и всичко най-хубаво.
Долналд направи както ти казва колегата Змея. Даже още сега извади 5 от изградените рамки и сложи 5 нови основи. Когато ти напълнят половината от магазина сложи втория като пак нареди 5 нови основи и 5 изградени като новия магазин ще го сложиш отдоло под сегашния drinks;
Вадил съм поне две години от един магазин.Малко е неудобно, но общо взето, процеса има два варианта :
-вадиш, колкото побира центрофугата (3-ка или 4-ка) и връщаш обратно в магазина и пак следващите.
-другия вариант е вадене на целия магазин въртене и връщане.
И при двата варианта, излизането на пчелите на грозд по цялата предна част на кошера е гарантирано, ама това не трябва да ви притеснява.
..и стига се занимавахте с глупости, сезона е в разгара си и само хора които са духовно далече от пчелите, си намират други занимания wink;
Да, точно така! Наличието на втори магазин е улеснение, когато не отделяш монофлорния мед.Цитат:
От въпроса ти не ми стана ясно, имаш само по един магазин на кошер и по един комплект рамки или имаш повече рамки, но нямаш допълнителни магазини!Цитат:
Ако имаш по един к-т магазин с рамки, слагай за градеж, както те посъветваха.По този начин ще имаш оборотни, вадиш пълните и веднага слагаш празните.
Иначе моят съвет е да имаш по два комплекта магазин с рамки на семейство.Работиш ли с един магазин, губиш половината продукция.
При бурна паша, каквато е акацията, вторият магазин слагам 4-5 дена след първия.Когато времето е подходящо и семейството силно съм вадил по 3 магазина акация.Ако не слагаш втори магазин, докато запечатат първия, акацията преминава, а пчелите бездействат.
На липата и слънчогледа слагам втори магазин седмица след първия, понеже те не са толкова интензивни.
Сега всички кошери ми са с по два к-та, че и няколко резервни.
Разбира се това зависи от региона, ако е планински, съвета ми е безсмислен.
Я, нещата можело да бъдат и сериозни.
Работата само с един магазин и чакането му да се напълни и запечати - Е ЗАГУБА ЗА ПЧЕЛАРЯ. Това е много стара практика.
Последните ДБ кошери които направихме - колегата си ги поръча с три магазина.
Е , Доналд да си отговори вече сам на въпроса, а не да да пуска само фишеци, както се изрази по нагоре.
Аз пък викам, че не е сериозно сериозни хора да отговарят на несериозни въпроси wink; И още повече когато по тия въпроси се е отговаряло вече три години във форума. Просто трябва да се седне и прочете, това е сериозният подход в случая.
П.п. Същата работа и при отводките. Като наближат рояците, и там. :D
Защото е много по-лесно да си отвориш устичката и да ти се сипе, отколкото да се потиш да търсиш и най-важното да четеш. Та нали четенето е архаизъм,чатенето е на мода.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
И аз това исках да кажа, ама после пак ще го отнеса. Аз ще съм лошия, който се заяжда.
Здравейте, аз съм начинаещ пчелар с 5 кошера и много мерак обаче от 2 дни от вече 3 кошера пчелите изхвърлят мъртви търтей или те сами излизат и умират на прелката или пред кошера на какво може да се дължи това??? Мен ме убочава еден човек на 76 год и той също каза че не е виждал такова нещо пролетно време търтейте така да умират аз съм чел че това е нормално да се случва чак на есен но есента е далеч а и кошерите в които се случва това са наистина различни по сила и хранителни запаси като единият има наистина много мед вътре от зимата а другият няма повече от колограм а този с много мед започна първи да ги изхвърля ??????? Моля някой с повече опит и наблюдения да ме поуспокои !!! crying;
Крилата накъсани ли са,какавиди или млади търтей...забелязват ли се уродства в тях или не?
имам езно семеиство което е на 9 рамки с пило, направо извират пчелите, сложих му магазин за градеж с основи понеже сега стартирам, , пуснал съм плодникова рамка с основа през магазина от 2 ра позиция,,, гледах днес направи ли са малки далаци и работят основно по плодниковата рамка..... Как да ги накарам да заработят и магазините основи...
Външно нямат никакви белези на увреждане имат си хубави развити тела и крилете им са цели и хубави без никакви разкъсвания или каквито и да е повреди само ми прави впечатление , че тези които са все още живи са много лениви все едно е много студено едва мърдат за сега са така 3 кошера от общо 5 току що ги погледнах пак днес няма много изхвърлени както вчера или тази сутрин от третия бяха почти една шепа на прелката като ги изчистих с клечица за да освободя изхода . Иначе пчелите са доста активни работят здраво и си защитават здраво .
Качи рамка с пило и спусни през магазина, затворено.
Или напръскай рамките със сироп.
Сигурно гладуват.
Подхранвай със сироп, разпечатвай мед.
Щом ремонтират плодника ще се качат горе.Добре е ,че градят в противен случай пиши ги бегали.Ако ябълката е прецъфтяла и нямаш рапица подхранвай със захарен сироп.
Утре ще ги отворя и без това времето го дават много добро и ще им разпечатам мед , благодаря :)))
проверих ги нямат маточници, за сега няма дя бягат,, рапица има много, , просто като отворя магазина няма много пчели горе, а доло е олеле майко и затова ми стана интересно сащо не са заработили по усилено горе.
Можеш да разпечаташ, ако има венци мед по питите от плодника. Ако има дебели венци, може това да е причината. И още да махнеш временно някоя пита без пило от плодника, а на нейното место - преградна дъска. Като се качат и заработят горе, ще я върнеш питата.
Щом гонят търтеите, нямат достатъчно храна в кошера. Слагай и сироп.
не съм касвал че гонят търтеи храна има,, но меда по краините пити естаричък и наисти а доста удебелени венци...чудя се да кача една пита с пило от първа краина позиция,,, така доло няма да разделям пилото, а и пчела има доста едва ли ще измръзне
Обединили са две теми и затова се разбъркаха мненията. Това за търтеите не се отнася за теб.
Стария мед го разпечатвай да стане на пило или да го преработят. Така няма да пречи и да натиска надолу семейството.
Цитат:
Първоначално публикувано от wingyboy
с какво си третирал за акар и кога?
Моля,помогнете ми да разбера ,защо в отводка направена на 12.04 (сборна на 6 рамки от която в последствие са взимани маточници за направа на други отводки)все още има и големи незапечатани маточници(при положение,че днес е 26.04 ,,,13-14 ден от създаването и ,предполагам и от снасянето на последното яйце,а както всички знаем запечатването става на деветия ден от развитието на пчелата.Да добавя и,че на 96 час нямаше запечатани маточници).Предварително благодаря на всички отзовали се на зова ми за помощ.
....умират на прелката или пред кошера на какво може да се дължи това??? ...
Причините може да са много и е невъзможно от разтояние да се даде диагноза.
Предполагам, обаче ще можем да ти помогнем да разбереш какво не е, разследвайки сам и сам стигайки до изводите.
Поинтерисувай се дали и околните пчелари (ако има такива наблизо) наблюдават същите симптоми ( при положение че пчелите ви са еднакви). Ако проблемът е общ, тогава пъроизточника най-вероятно се намира извън кошерите.
Ако проблемът съществува само при теб или само на отделни други пчелари, тогава, причините са отделни от външната околна среда.
Отрежи парченце запечатано търтеево пило ( колкото повече по-добре) от всяко едно семейство, седни някъде, вземи една клечка за зъби и започни да разпечатваш и вадиш ларвите/какавидите. Каквото и да го причинява, щом търтеите са засегнати, то там ще намериш улики към правилния отговор. Оглеждай се за всяко нещо което ти се стори нередно или подозрително, дори може и да го документираш със снимка.
Да крадат яйца от друг кошер ? speechless;Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
Е чувал съм за съмнения, че могат да пренасят ама чак от друг кошер ми се струва прекалено.
Да ви попитам и аз нещо,имам около100 рамки които искам да ползвам но в някои от тях има вкиснал мед,какво трябва да направя?
По книгите пише, че като се разменят корпусите рано на пролет, майката се качва във втори понеже там е по-топло(колко по-топло?!). Обаче, при мен от 4 кошера на които размених корпусите точно в 0/НУЛА/ майката се качи горе. И за мен е много логично да стане така, понеже семейството е като цяло слабо, във втори корпус няма и една пчела, и няма никаква логика майката да снася яйца във корпус и върху пити, на които няма и една пчела. А няма пчели понеже те тъй и тъй не са много, топлят пилото което сега е в 1-ви корпус, и нямат никаква работа да се качват във втори където уж е по-топло. За 24 см., по-високо колко по-топло се очаква да е, та тази теоретична постановка да сработи. Като цяло въпроса ми е, аз ли нещо съм оплескал или това е чиста теория, и майката не се качва от 1-ви във 2-ри корпус?
И ако това е вярно, то тогава каква е логиката от това разместване на корпуси? Така ако действително горе е по-топло, то нека пилото си остава горе.
Много е възможно някъде да бъркам, и в тази връзка трябва да си уясня този въпрос.
Когато семейството е слабо се оставя на един корпус.Цитат:
Първоначално публикувано от asm22
След като го запълни,тогава се поставя втори корпус.
Майката не се качва горе по две причини.
Първата - първия корпус не е изпълнен изцяло с пило и пчели.
Втората - върви яка паша от овошките - втория корпус го пълнят с нектар, поне при мен е така. А и при други колеги е така.
Ротация се прави на корпуси, изпълнени с пчели. А не на празен с пълен. При толкова слабо семейство няма как да стане. За причините сам си се ориентирал.Цитат:
Първоначално публикувано от asm22
при поставени магазини на силно семейство, след колко дена трябва да се прегледа плодника дали евентуално не е задрастен с нектар и да се провери дали не е блокирана майката зада се предотврато роенето...
Зависи в какво състояние е било семейството....Най-вече колко рамки има с пило...Цитат:
Първоначално публикувано от kaloyan_ivanov
На 5-6 дни преглеждай и ще предотвратиш роенето.
последно преди седмица бяха на 8 рамки с пило, затова и избързах малко с магазина,,, в магазина има и основи за градеж,това може ли се счита за ангажирване на млади пчели и така да не мислят за глупости?
За една седмица при това топло време и при постъпване на нектар, пчелите правят чудеса. Тако, че не си избързал с магазина. Точно така се прави, слагат се и основи за градеж. Провери какво е положението вече в магазина и ако има нахвърлян нектар по повечето пити, скоро ще ти трябва и втори магазин.
ааа аз не бързам за нектара , питанката ми беше дали така с магазина и ако доло са задръстени може да помислят да хващам стълбата ,,,, или докато имат магазин и хубаво време си работят без да се гласят за роене.....
Необходими са обем и работа-вторият магазин нее излишен по скоро задължителен.Времето е топло и няма опаност от простудяване.
Би трябвало да качат меда нагоре и долу да се освободи място за майката. Но все пак ги следи и им създавай работа. Ако имат долу дебели венци, може и да не се качат, може и да хващаш стълбата. Пише по книгите ако има дебели венци , да се поразпечатат. Те им действали като барирера за нагоре. Също така ако има повечко търтиево пило, това пак е знак, че може да мислят за роене.
Иначе ти не бързай за нектара, те пчелите бързат, при тях умора няма и насита няма.
Днес гледам новоизлюпени пчели излизат от кошера падат на земята и след време умират, поне 20 пчели видях днес.
Останали са половин пита печели, чак сега започнаха да се люпят младите защото майките започнаха да снасят Април.
Каква е причината, може ли да и помогна с нещо?
А забравих да спомена, че от седмица има и слаби нападения, но семействата са слаби и е нормално.
Викай някой да погледне! Не е нормално по това време!
Идва един пчелар да гледа и той не може да си го обясни, ама ми вика да ги зарежа тия кошери, че няма как да се оправят.
Половин пита с пчели няма да издържат дълго на нападенията.
Каза че са зимували с много лош мед (като разпечатам килийка тече като вода)и за това са отслабнали семействата и след застудяването март тотално са се сбъркали.
Нещо нема логика! Нема пчела, която да запечати "течен" мед!!!!
Обединявай всичко читаво в един кошер, ама читаво на свестни пити с мед и свестни пити с пило и пчели!
А ако са ептем зле нещата, изтръсквай на купчина, пали да изгори всичко, обгори и сандъците.. и почвай на чисто, като работи и се консултирай само с един пчелар!!!
Медът е миналогодишен и е течен на вода.
Читави пити няма а кошерите няма да ги ползвам.
Почвам всичко на чисто, вече стягам новите сандъци и чакам отводките след месец и нещо.
Просто ми беше интересно от къде на къде младата пчела ще бяга от кошера!
грешно ли е ако в препълнен плодник с пресен нектар и пило, крайна пита с пресен нектар ако а мушна на 3-4позиция малко да им обаркам поддредбата и да качат нектара в магазина и да освободят рамка за майкта
Ако може някой да го преведе!Цитат:
писал съм на български , кое не можеш да разчетеш ??
Аз ще ти отговоря, въпреки че съм най-незнаещ в този форум. На старите пчелари сигурно им е писнало да пишат за едно и също нещо по 1000 пъти, и мога да ги разбера, че си мълчат.
Та едно пчелно гнездо винаги си има една и съща конфигурация. Каквото и разместване да направи пчеларя, пчелите моментално запретват ръкави и започват да си пренареждат гнездото така, щото да го възстановят до старото положение. Тази особенност се използва от пчеларите, за да постигнат един или друг желан ефект.
Стандартната конфигурация на едно пчелно гнездо е следната:
1. В центъра на гнездото има кълбо от пило. Фигурата е обемна и всяка една пита всъщност представлява едно сечение от това кълбо. Тоест при централните пити се получава кръг с по-голям диаметър, а при по-крайните диаметъра на кръга намалява.
2. Около пилото има венец от цветен прашец.
3. Около венеца с цветен прашец до запълване на кошера има мед и нектар, както настрани, така и нагоре.
4. Под пилото не трябва да има нищо. Ако се разместят два корпуса и благодарение на това под пилото се появи мед, пчелите веднага започват да го изнасят нагоре и настрани.
5. Около прелката и около другите отвори по корпусите има празни килийки. Вероятно на пчелите им е студено и ветровито и затова нищо не слагат в килийките, близки до отворите.
Това е основното - пчелите винаги се стараят да подредят гнездото си по един и същи начин. Ако ти го разместиш, те ще го възстановят. Нататък вече старите пчелари могат да допрецизират подробностите или да упоменат изключенията, които се появяват по един или друг повод.
да ясно това го знам , просто плодника е пълен с пило на 8 рамки има само две крайни пълни само с нектар, и понеже кошерите са ми малко и няма как да прехвърлям рамки с нектар и пило в други кошери , за да освободя място на майката искам последната рамка с нектар да я сложа на мястото на 4-та рамка така малко разделям пилото и се надявам че рамката с нектара ще бъде изпразнена и качена в магазина и така да освободят питата за майката , през това време ще се излюпи пилото от последните рамки след разместването и ще започнат наново да я пълнят с нектар ,,, за това нещо питах дали се прави така ....
Здравеите Колеги,имам вапрос към Вас!Кошер ДБ12 сас 8 рамки пило на 27.04 открих около 10бр. маточници,мисля че бяха роеви,отстраних ги всичките,разбърках гнездото и поставих 2бр.ВО.и сложих магазин с изградени рамки и 2бр.ВО.Днес 30.04 в магазина имаше напръскан нектар и основите бяха изградени,в плодника не надникнах,по тези признаци мога ли да смятам че съм им прекъснал лошите помисли!?П.С.Акацията в нашият раион цъфна!
Към Калоян Вариантите са или отводки или вдигни по една две пити в магазините за да се качат по-лесно.
Към Димо Съсзапочването на силна паша би трябвало роевото настроение да отшуми, но все пак не е лошо да надникнеш в кошера.
Причината е че тези килийки са най-уязвими на кражба и нападение. За това пчелите не слагат храна в тях, а само пило.Цитат:
5. Около прелката и около другите отвори по корпусите има празни килийки. Вероятно на пчелите им е студено и ветровито и затова нищо не слагат в килийките, близки до отворите.
Никой не си държи ценностите до входната врата. wink;
Здравейте!Тази вечер пчелина ми се увеличи с два нови кошера.10 рамкови ДМ единия на 9 пити с пило другия с 8 ,сложени магазини.Проблема при тях е че са зли като бесни кучета (налитат още 10-15 метра само като доближиш пчелина)То и предполагам и затова са ми ги продали.Давайте съвети има ли начин да укротя положението?Смятам още вдругиден да да ги разцепя на две (нямам сериозна паша чак до слънчогледа)това дали ще помогне?Или да мисля за подмяна на майките нататък?Но пък дали немога да им използвам силата,и да бъдат поне малко по миролюбими спрямо мен.
Сменяй майките и след месец само ще си спомняш за лошотията на твзи кучета. :DЦитат:
Първоначално публикувано от dimi_01
днес си погледнах отвотките теса две на 5ти ден едната има 12 а другата 14 маточника няма запечатани какво да правя да махнали половината
Aз чакам седмица и оставям 2 или 3 най големите маточника останалите ги унищожавам
здравейте колеги не знам да ли е подходящо местото но и аз искам да с включа с няколко въпроса.
Миналата година се сдобих с три пчелни семейства, които са със стари, черни и изкривени пити и поради тази причина реших да започна да ги подменям. Сложих рамки с ВО и пчелите започнаха да градят. Изграждат средната част а по краищата или въобще не са започвали или са изградили по малко. Във средната част пък майката започна да осеменява и дори има запечатано пило. Та въпроса ми е това нормално ли е и кога мога да слагам друга ВО за градеж?
Ще ги изградят колега,слагай ги между пилото,завъртай ги на 180 градуса.Добре ли ги обтелваш?Слагай и вертикален тел,не само хоризонтални.Майките не е лошо да се подменят,щом са толкова занемарени питите,значи и майките са стари,сигурно има и много търтеево пило.
Колега,за да градят добре пчелите са необходими 2 важни условия.Силно семейство с много млади пчели и нектаропоток.Температурат също е важна,но тя сега е подходяща за почти цялата страна.Така че щом има недоизграждане на питите,значи нещо се губи.Ако семейставата ти не са достатъчно силни,просто трябва да изчакаш търпеливо да се засилят,а ако е липса на принос на нектар-сиропа върши работа-до момента в който дойде някаква паша.
да едно от семействата е слабо, но другите две са силни. Що се отнася до майката, точно на слабото семейство тя е минало годишна а на другите семейства майките са от по миналата година. Иначе да на слабото семейство има и доста търтеево пило. Но въпроса ми е сега когато питите са недоизградени но на част от тях майката е започнала да осеменява трябва ли да изчакам и да не слагам нови восъчни основи или мога да слагам нови ВО.
Имам и друг въпрос на който също ако не е проблем бих желал да ми отговорите. Едно от семействата ми е на 8 рамки в 10 ДБ кошер, мога ли вече да му слагам магазина да събират мед , тъй като акацията цъфна и не ми се ще да я пропускам.
Благодаря предварително.
Според мен ,бързо слагай магазина ,още 1 основа и евентуално магазин и на другото
Точно както казва колегата-слагай магазин и основи.Щом си на прага на акацията е добре.Ако тя се отчете с нектар,пчелите че си изградят всичко и мед ще съберат според силите си.Успех...:)
Сложих магазини на двете по - силни семейства. Сега дали да не сложа и на по - слабото, то е на седем рамки в ДБ 12 рамков кошер.
Седем рамки с пило,4 с пило 1 с прашес и 2 с некрат...уточнявай тези неща,че комбинаций има много....Цитат:
Първоначално публикувано от Начинаещ
Разширявай с основи.
Извинявам се за неточните въпроси, но съм си новобранец и не знам точно как да питам :) . Иначе имат 5 рамки с пило и по една с нектар и прашец.
иначе на двете си по силни семейства сложих магазините преди около 3-4 дена и одеве ги погледнах да видя какво вършат. За огромно мое разочарование не бяха сложили и една капка мед в магазините. Има много малко пчели, които са се качили в магазина. Според вас на какво се дължи това,аз ли нещо бъркам или....? Колко време след като се постави магазина трябва да започнат да го пълнят с мед ??
Благодаря предварително!
На слаби и не подготвени за пашата семейства.Цитат:
За да започнат да качват в магазина най-напред семейството трябва да се развие в плодника-да го запълне.За изхранването на една рамка пило е необходима една рамка с мед.Най-вероятно при теб семейството ще "узрее"след акацията и ако нямаш паша прави отводки.Ограничаването на откритото пило помага за по бързото качване в магазина,но сега нее време за ограничаване понеже следват други паши.Махни двете крайни пити(медовите)и на тяхно място постави преградни дъски.Цитат:
Колега Ангел Йосифов, това с преградните дъски с каква цел се прави? Извинявам се ако въпроса ми е неуместен но искам да разбера логиката на това действие.
Ачо, отговори де.
Eлементарно просто да стесни плодника за да се качат по бързо в магазина.
Пчеларствам с 12ДБ.
В момента акацията цъфти, обаче пчелите не искат да се качат в магазина. Спуснах 2 рамки с пило (които са единствените, защото всичко друго е наблъскано с мед, тук там някое скоро снесено, което майката е успяла да заеме преди пчелите..) през магазина и вече 4-ти ден никакъв ефект - на рамките около тези с пило съвсем малко нектар нахвърлян.
Есента слагах на рамките листа от орехи и по едно ароматизаторче против молци - имам съмнение,че може да е нещо заради него, но слагах и на плодникови рамки, които заеха без проблем преди пашата.. Ще съм ви благодарен, ако дадете някакъв съвет.
А,имаше ли рапица.
Здравейте,
Искам да ви попитам, знаете ли какво се случва с дивите пчели, след като вече восъчните им пити се захабят и почернеят ? В кошера е ясно - пчеларят подменя питите и готово.., но в природата как е ?.. Дали цялото пчелно семейство не напуска местообиталището си, търсейки друго подобно, с ниши удобни за градеж на нови восъчни пити..?..
В природата восъчния молец и други медоядни гадинки вършат работата на пчеларя.След година две хралупата отново е заета от пчели.
Рапицата ми е на около 1.5км по въздух.. докачили са и от нея.Какво общо може да има тя?
Ами блокирането на плодника с мед-това е общото.Изкарай всичките рамки с мед от плодника изцентрофугирай ги и ги върни.
Според мен меда не е достатъчно узрял та да го центрофугирам, но какво е общото между задръстването на плодника със това,че не искат да се качат в магазина? Не трябва ли те самите да го освободят като го качат горе?
Нямаш проблем с кошера, просто акацията не отделя нектар!
Тези упражнения с пило са безмислени, когато няма влага в природата. Поне при мен е така.
Във Варна е същото положение,акацията не отделя нектар и пчелите не работят в магазина. next_mad; next_mad; next_mad;
Колко рамки с пило имаш в плодника?Малкото пчели не работят в магазина.Сигурен ли си,че семейството нее ройло или е в роево настроение.Не чакай меда от рапица да зрее.Семейството има спешна нужда от пространство в плодника за развитие.
Отново класически пример на кандидат-пчелар който ако беше проучвал внимателно инфото у Форума, сега щеше да има два магазина мед и осем пити пило.
Oregon стига си пускал всеки въпрос като отделна тема .
Модератор?
Истината е ,че медоносната пчела вече не може дълго да оцелее в природата без човешка помощ /третиране за акар,предпазване от мишки,кълвачи,белки ,мечки и др./ тъй ,че питите почти нямат време да станат черни ,преди сем-то да загине.Цитат:
Първоначално публикувано от tendo
Хич не ми се иска Алекс да е прав, но за съжаление е прав.Цитат:
Първоначално публикувано от alex74
понеже в моя район няма много свободни отводки ДБ, , ще се замотам ли ако си поръчам многокорпусни и ги заселя в ДБ и постепенно да ги подменя....
Ще си отвориш много допълнителна работа, транспортни разходи, нови рамки и т.н. Накрая като теглиш чертата, отводките ще ти излязат златни.
Най-добре е да си потърсиш отводки с точно такива рамки, каквито желаеш. В България в изобилие се предлагат ДБ отводки. По-скоро проблема е с ЛР отводките.
Аз правя точно обратната операция - прехвърлям ДБ към ЛР и вече осъзнах, че това консумира много допълнително време. Освен това с моето прехвърляне (режа рамките) дефакто аз отслабвам семейството и после губя 2-3 силни паши докато се засили и напълни и двата корпуса.
Та моята препоръка е да прекараш малко повече време в проучване, преди да се хвърлиш да купуваш отводки с неправилни рамки. Ето един списък на производители, които можеш да ги прозвъниш:
http://www.dfz.bg/assets/263/Spisak_...elni_maiki.pdf
Ако преценим шансовете за оцеляване на човечеството и пчелите в следващите един милион години, май пчелите имат по-големи шансове от нас.
аз няма да режа рамки или да отслабвам отводката ,ще има само надграждане под рамките ,, транспортни разходи минимални , близо до мен са ,
как да постъпя когато не искам да увеличавам пчелина,например имам 10-на кошера и ми са достатъчни.как се процедира
При мен е същото положението, кошерите ми са в акациева гора, на 500 метра започва друга, но мед няма. То не се усеща аромат. Май наистина за това, че няма влага, при мен не е валяло от месец.
Здравейте колеги,
в Неделя направих отводка но ме тормози мисълта ,че с рамките с пило, който пренесох е възможно да не съм видял майката и тя да е отишла в отводката. Та ще ми се да попитам по-опитните пчелари как да процедирам ако сега в четвъртък ,като направя прегледа се окаже ,че маточници са заложени не където трябва?
Поздрави!
Гледаш си 10-те семейства,като се опитваш да не допускаш роене и си вадиш меда.Ако все пак някое реши да се рои,правиш отводки и ги продаваш.Когато не увеличаваш бройката на семействата в пчелина,по лесно се подменя инвентара и рамките,по-малко са финансовите разходи,но по-малко са и приходите,така че прецени сам.Успех...:)
Няма да се замоташЦитат:
Отводката в същия пчелин ли е населена,и колко пити си извадил от кошера от който си я правил?
Каква паша имаш в момента и каква следва?
Препоръката на потомствен грамотен капацитет като д-р Грънчаров е да правиш отводки със старата майка около акациевата паша (той предлага преди нея, за да увеличиш броя на носачките за сметка на отглеждащите пило), които отводки есенно време да придаваш към основните, за да зазимиш наистина силни готови за всяко предизвикателство семейства. Отводкатая не събира мед но генерира пчели, които са ти важни зимата. Допълнително, тези пчели са отгледани в по-благоприятни условия и са по-витални, от късноесенното пило, отгледано в резултат на късноесенно стимулиращо и друго хранене.
Мнение което не бива да се подминава с лека ръка.
Да отводкота е в същия пчелин ,а извадих три пити с пило от един кошер,който е силен, защото беше изпълнил и десетте междурамия в плодника с пчела и всичко бе изпълнено с пило мед и прашец.На тяхно място сложих две рамки с основи и една изградена .Магазина му беше доста натежал и даже в две от среднити пити вече запечатваха.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
Сега си мисля ,че избързах с отводката и се притеснявам да не съм объркал съвсем нещата ако съм пренесъл и майката в отводката! Та за това питам ако е така да предприема подходящите действия.