Мда Матеев ще е човека с основите в бъдеще.Би ли споделил хубавите основи на коя фирма бяха ,тук или на лични,благодаря.
Преглед за печат
Мда Матеев ще е човека с основите в бъдеще.Би ли споделил хубавите основи на коя фирма бяха ,тук или на лични,благодаря.
Имам малко восък, можеш ли да ми направиш основи за ДБ? На мен ми трябват чисти основи за еко. Матеев ще имам пъть към Ловеч, може ли да дойда и при теб за да сочетая пътуване? Има няколко интересни моменти за които пишеш и бих искал да ги обсъдя при лична среща. Става дума за безопасность.
А валовете с какъв размер на килийката са?Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Тези в България по номинал са 5,4 ( плюс минус 0,05, дефакто 5,35мм), не че пречи, но килийките им идват малко широки.
Размер 5,1 ( американски стандарт) е далеч по-добрия вариант.
хахаха....Скутелатора, навежда нещата в една друга насока wink; ....че ми е интересно развитието на темата wink;
Господин Матеев ,по колко грама ще произвеждате вашите основи и отказахте ли се от армирането?
Хубавите основи бяха гръцки. Купих ги от тука:Цитат:
Първоначално публикувано от estabien6
http://pchelar.com/node/437
Грамовете зависят от това колко наблизо са двата вала. Все още не съм настройвал това разстояние, така че не знам колко грама ще се получат. По-точно в момента съм ги настроил с лист хартия, но не знам дали това е вярната дебелина.Цитат:
Първоначално публикувано от Николай Калапиш
По принцип мисля да процедирам така:
1. Решавам колко дебело трябва да бъде дъното на килийката. Преди това проучвам из интернет какво се знае по въпроса. Можете и вие да кажете, ако знаете.
2. Намирам фолио с такава дебелина
3. Слагам го между двата вала и натягам
4. Каквото се получи, това ще е дебелината на дъното.
5. Правя една основа и я претеглям. Каквото се получи - това ще е теглото на основата.
Мисля че това е най-разумния подход. Според мене няма как да има "леки" и "тежки" основи. Такова понятие няма при пчелите. Те правят едни единствени основи и такива трябва да прави и човек.
Колкото до автоматичното армиране - не, не съм се отказал. Напротив - със сигурност ще го пробвам, още повече че модела на машината и принципа на направа на основата са идеални за тази цел. Просто трябва да пробвам с различни мрежички. Задачата съм я възложил и вече е намерен производител на всякакви мрежички, но все още не съм закупил количества за проба. Живот и здраве - това с армирането ще стане.
Размера на килийките е точно 5.35 мм. Попитах моите пчели дали са съгласни с него и те ми казаха, че щом живеят в Европа, искат европейски килийки с размер точно 5.35 мм. Това е стандарта в Европа. А за Америка какъв е стандарта не ме интересува. Техните породи пчели са други и може би се нуждаят от други килийки. Когато отида да живея и пчеларствам в Америка, тогава ще се съобразявам с американските стандарти. За сега обаче мисля да си остана в Европа, а тукашните пчели си искат своите 5.35 мм.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Имаш ми както телефона, така и скайпа. Можеш да ми се обадиш преди да тръгнеш.Цитат:
Първоначално публикувано от Bee Varna
Колкото до ЕКО основите - за това не бях се замислял. Може ли някой да ми каже какви са изискванията за ЕКО основи? Има някаква вероятност да ги покрия тези изисквания, защото ако основното изискване е чистота на помещенията - лесно ще го удовлетворя. В момента строя една чисто нова сграда 600 кв.м., която ще се използва само и единствено за пчеларство и машината за восък ще си има свое собствено помещение с чистота на аптека. Восъка също може да се подбира да е първо качество (GRADE A). Дезинфекция на восъка вече мога да правя, като мога да го загрявам дори и до 160-170 градуса. Работника мога да го облека с бели дрехи, шапка и ръкавици. Какви други изисквания има за това ЕКО ?
Мога например да сложа и втори допълнителен казан с водна (пропиленгликолова) риза и този казан да се използва само и единствено за ЕКО восък. Този втория казан може да е с по-малък размер - например само 50 или 100 kg, за да може хората да си носят собствен ЕКО восък и с очите си да виждат че основите се правят точно от техния си восък.
Купувал съм от тези основи и от опит мога да ви кажа,че са най-големия боклук,който съм използвал.Имаше много силни семейства,които въобще отказваха да ги градят!(прогризваха ги)Другите ги градяха много бавно и то само при най-обилния нектаропоток.Много се чудих,защо се получава така и добре,че се сетих да сложа и от български основи та разбрах колко са "ХУБАВИ" тези така приятно ухаещи БОКЛУЦИ.Г-н Матеев изпробвайте ги и сами ще се убедите,че по външен вид не можете да сте сигурен кои основи ще предпочетат ПЧЕЛИТЕ.Успех.Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev