Чакам отговори ако е възможно.Цитат:
Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
Преглед за печат
Чакам отговори ако е възможно.Цитат:
Първоначално публикувано от Ангел Йосифов
Колега Йосифов,
Написал съм "Зазимяване на ЛЕЖАК", което означава, че това е началното положение на кълбото, а не в края на зимата.Червената стрелка сочи посоката на придвижване на кълбото.
Колега Ганев,никога не трябва да сравнявате кошерите ДБ с Лежаците.На пръв поглед работата е еднаква, но не е.
При лежаците е възможно и едноразово разширяване ,като наведнъж гнездото се разширява с 6-8-10 рамки.
При топло разположение на питите, е излишно да се поставят по 1 или 2 рамки.Това е подходящо за ДБ. Предпочита се по-ускорено разширяване.Пести се време и не се досажда на пчелите ненужно.
Не-успявам да разбера отговора на въпросите си.Освен това ми се струва(несъм убеден),че сините стрелки на схемата са по скоро с пожелателен характер с изключение на тази дето сочи нагоре.
сините стрелки са естествен ход на постъпващия въздух и си бачкат точно както са нарисувани( с изключение на тая леко вирнатата)...спрямо физичните закони...
...мен повече ме притесняваха розовите стрелки, защото според пак същите закони топлината бяга и се разпростира по горната част, т.е. мислех, че излизащата топлина няма да е на 100% излязла, а застояването на подобни течения гарантира конденз и мухъл.
Все пак Лежаков ме увери, че не е така....в което и след кратък размисъл, мисля, че има някаква истина: топлия и влажен въздух бяга нагоре и при изместването си увлича свеж такъв. Топлината отива най-горе, до под капака, а по-влажния въздух остава на по-ниско ниво и излиза през горния отвор(само не знам как обикаля преградната дъска отгоре и после отива надолу ?!?!?).
За да е ефективна цялата система за естествена вентилация, има една подробност: отворите, долни и горни трябва да са с еднакъв дебит, еднакво отворени.....всяко стесняване или разширяване на единия нарушава естествената скорост на циркулиране и създава предпоставки или за вкарване на прекалено студен въздух, или за застояване на влажния....
Това е от моя гледна точка за естествената вентилация....като прасна след време 2-3 лежака ще мога да експериментирам и коментирам и за пилото wink;
свалих....баси сложнотията, регистрация, секретни кодове и пр.......и накрая djvu файл....е тва най много мразим у руснаците judge;Цитат:
Първоначално публикувано от dachkov
...не че ще науча нови природни закони за естествената вентилация, ма утре ще инсталирам, отворя и прегледам...
...и без да чета, пак ще се повторя, че естествени природни закони са едно, а пчеларски практики въз основа на криворазбрана физика е друго...
Влизам малко късно но много ви благодаря отново за всички отговори колеги. Честно казано не очаквах чак такова внимание да ми обърнете :)
Та значи, това което съм направил още края на септември началото на ноември (мишипредпазител отдолу отворено и отгоре наполовина отворено само на вентилация) е било правилно разсъждение от моя страна, но не бях сигурен.
Лично аз съм заземил тези 3 кошера на по 6 пити с мед, като до 6 ти ноември ги хранех с по една разпечатана пита през два дни. Надявам се, че колкото и тежка да е зимата ще имат поне храна. Много приятели пчелари ме упрекнаха, че не съм си прибрал "лятно-есенния" мед, но както казах съм мераклия да се науча и най-вече да отглеждам здрави пчели и силни семейства :)
Колкото и смешно да звучи незнайно поради каква причина пчелите ми са доста здрави (големи и енергични) Края на Септември бяха нападнати от оси и съм събирал убитите оси от дъната, а нямаше нито една умряла пчела :D Мутанти! Дано уцелят зимата :)
Благодаря ви отново за активното участие! drinks;
а последно, легените, махна ли ги или ги остави ?
Оставих ги wink;
Хвърлете един поглед на една статийка от една колонка в последния брой на вестник Пчели.Отнася се за зазимяването на долен, долен и горен и само на горен вход - тема доста спорна в пчеларските среди :D .
Има интересни резултати(ако са представителни).
Основната идея е, че при по малка циркулация, съответно по голямо съдържание на въглероден двуокис в гнездото, пилото напролет е повече.
Според автора, при отворени две прелки, пилото е най малко, повече е при отворен само долен вход и най-много, при зимуване на горен speechless; .