Дори и така да е дървото си е медоносно имам 20-тина на пчелина. Проблема е, че бавно расте. За тея добиви можем да говорим след 20 години.
Преглед за печат
Дори и така да е дървото си е медоносно имам 20-тина на пчелина. Проблема е, че бавно расте. За тея добиви можем да говорим след 20 години.
Дървото си е медоносно и колкото и да даде ще е от полза на пчелите. Цъфти, когато има много малко други цъфтящи и все нещо ще си вземат от него.
А погледнато от друга страна, всяко едно посадено дърво е от полза (не само за пчелите), но нали трябва да има някой да "лее" мозък и да разтяга локуми.
Просто се опитвам да влея малко здрав разум и да охладя бурния ентусиазъм, обхванал някои потребители, които може би смятат, че ако засадят десетина еводии, след време ще добиват по цял тон еводиев мед годишно. Но щом го намирате за "леене" на мозък, ОК, проблемът си е ваш.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Иначе, дървото си е медоносно. Не случайно на английски се нарича bee bee tree. Дори да е само два пъти по-медоносно от бялата акация, пак си е най-медоносното дърво. А предимството му е, че цъфти през август, когато няма кой знае каква паша. 60-90 кг мед от дърво обаче ги намирам за фантастика. Това се опитвам да обясня, пък който разбрал - разбрал.
Здравейте, колеги. Млад пчелар съм,но от прочетеното ми стана и на мене интересно за това дърво.Някой колега ако има семена и да подарява да ми прати малко. Благодаря предварително.
Семена се намират тук в Пловдив но не успях да искарам разсад. Ако някой има успехи в това нека да сподели, ще бъдем благодарни. speechless;
Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Еводията-ако не пусни стоков мед то със сигурност ще играе важна роля при есенното нарастване на пч.семейства,което е предпоставка за отлично зимуване,а от там и за много мед.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Ами конкретно с този въпрос не съм наясно, но като се замисля, май не искам и да съм наясно, защото нямам опит в правенето на ноемврийски противороеви отводки.wink;Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Колкото до еводиите, аз не разчитам прекалено на моята малка спретната горичка (на снимката долу), която ако остане единствена в района, едва ли ще успее да задоволи потребностите от августовски нектар, защото ако я надушат пчелите в радиус от 1 км, ще я опасат за нула време. Мисля че, ако в радиус от 1 км има, да кажем, 300 кошера, ще трябват минимум няколко декара от това растение, за да се постигне изобщо някакъв, поне минимален, ефект, а повечето пчелари като че ли наблягат на засаждането на липички, в което лошо няма, защото те поне са доказали качествата си на медодайно растение (макар и не от най-медодайните) също в безпашев период, докато еводията е дърво, което е “доказало” качествата си най-вече във виртуалното пространство, а за еводиев мед май никой не е чувал и дори има пчелари, които не са и чували, че еводията е най-медоносното дърво. На всичкото отгоре, според някои източници (http://www.planfor.co.uk/buy,honey-t...23,list,FR,323), то може да измръзне при температури, по-ниски от -25°С. Надявам се това да не е истина, пък ако е истина, да са живи и здрави пчелите, пък с еводиите – каквото стане.
http://s16.postimage.org/545lo93f5/DSC00024.jpg
Не забравяйте най-важното а то е че всяко дърво освен медоносно, плодоносни или каквото и да е друго носно е преди всичко едно преработвателно предприятие,което поглъща въглероден двуокис и отделя КИСЛОРОД.