Бая работи прочетох и отговор не намерих третирал съм в периода от 15август (сложих ленти ) до20 септември (извадих лентите от кошера)не мисля че проблема е в периода .
Преглед за печат
Бая работи прочетох и отговор не намерих третирал съм в периода от 15август (сложих ленти ) до20 септември (извадих лентите от кошера)не мисля че проблема е в периода .
Колегите, които слагат варостоп, да кажат по колко ленти на колко рамки слагат. Аз вече доста време не слагам, но по спомени, слагагала съм по една лента на две рамки, или 4-5 ленти на семейство.
Какво пише в упътването?
Аз също слагам лентите в началото на август и според мен не си закъснял с поставянето на лентите и 3бр.са достатъчни за силно семейство- може да са били силно опаразитени и това да е причината.Цитат:
Първоначално публикувано от dunsho78
А може и химикалът в лентите да не е подействал и това да е причината.
Това го пишеше на упътването до преди няколко години. Сега упътването е малко по различно. Явно препарата с станал "по-качествен" според производителя. speechless; Иначе и аз от години не го ползвам.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Три години слагам само варостоп,но винаги вземам прясна партида!По принцип производителя всяка година променя действащото вещество.На силните с-ва слагам по три ленти,а на средните по две-както пише в упътването!След всичко което чета тук във форума относно ОК,перицин,тимол и т.н.,края на октомври прегледах много внимателно пет с-ва и не открих абсолютно нищо!В моя район е голяма рядкост да има пило след 20.09.Винаги ги слагаме първата десетдевка на август и ги вадим около 20.09.В района сме няколко пчелина и винаги третираме по едно и също време!
Е в това е разковничето.Цитат:
Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Вчера 25.11.2012 бях при кошерчетата, Какво да кажа облитат се температурата беше 12 градуса, облачно време. Това топло време ме притеснява малко !
Аз съм сложил на моите по 2 ленти (през 3 рамки) Марката е някаква сръбска опаковката беше бяло и оранжево. Не съм ги махал откакто съм ги сложил и не смятам да ги махам. За момента всичко при мен е окей.
п.с. сложих ги началото на септември.
Днес при нас времето беше чудесно и реших да погледна в няколко кошера. Все още си имат много мед и нявярно затова са си хапнали питките на 1/4.
В единия кошер,който прави самосмяна Август,и при зазимяването си беше с двете майки установих,че майките са си още двечките,стоят си през една пита.
Възможно ли е младата майка да не е успяла да се оплоди и затова пчелите ги търпят още двете? Иначе пило си имаше.