Струва ми се ,че колежката Сузи те подканва да ни пуснеш някоя снимка, или греша? Ти колега Лежаков, не мислиш ли като мен?Цитат:
Първоначално публикувано от syzi
Преглед за печат
Струва ми се ,че колежката Сузи те подканва да ни пуснеш някоя снимка, или греша? Ти колега Лежаков, не мислиш ли като мен?Цитат:
Първоначално публикувано от syzi
18 рамков лежак с магазин се равнява на 36 рамки ЛР.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
ivandespotov написа:
Струва ми се ,че колежката Сузи те подканва да ни пуснеш някоя снимка, или греша? Ти колега Лежаков, не мислиш ли като мен?[/quote]
До сега не ми е минавало през ума да снимам кошерите и да ги показвам.През пролетта ще им спретна една фотосесия.
Ако Сузи иска да види моя снимка ОК. Има обаче малък проблем, ако всички я видят няма да има с кого да си пиша във форума.Те и пчелите като ме видят се крият и не е необходимо да им пуфкам с пушилката.
До сега не ми е минавало през ума да снимам кошерите и да ги показвам.През пролетта ще им спретна една фотосесия.Цитат:
Първоначално публикувано от Лежаков
Ако Сузи иска да види моя снимка ОК. Има обаче малък проблем, ако всички я видят няма да има с кого да си пиша във форума.Те и пчелите като ме видят се крият и не е необходимо да им пуфкам с пушилката.[/quote]
Става въпрос за лежаците не за теб!
Слава богу, успокоих се.А лежаците са красавци.
При пчелите всичко е относително. В зависимост от ситуацията тези 170 кг съвсем може и да не са чак толкова "впечатляващи". И за да не се "захласне" някой просто "ей така" с нещо, което е извадено "извън контекста", давам следните два примера:Цитат:
Тези кошери са използвани масово в пчелини предназначени за майкопроизводство, добиване на пчелно млечице и др.В литературата се съобщава за рекордни добиви на мед - до 170 кг. от кошер.
Предполагам всички сте гледали филмчето за брат Адам, където се споменава за рекорден добив от 250 кг( с Бъкфастска майка,естествено, и предполагам 12рамков Дадан)
И за да не останете с грешно впечатление - ето и другия пример - рекорд 375кг (824 либри/паунда)от кошер в Австралия с Италианска майка и ЛР кошер.(
"A Manual of Beekeeping" на E. Wedmore, стр. 421 - http://www.google.bg/search?tbo=p&tb...+Beekeeping%22)
И в двата случая става въпрос за едномайчини семейства без употребата на помощно семейство.
По-горните редове ги пиша за колегите, които все още си мислят че "системата кошер" е тази която дава повече мед. Просто исках да разширя малко гледната точка, да разчупя начина на мислене и да го "преведа" отвъд точката на "невъзможното".
Дано това бъде "изтрезвително" за онези, които още "витаят в облаците"
Цитат:
Първоначално публикувано от Лежаков
Нека уточним за 25 рамкови, ли говорим или за 18 рамкови?Въпроса ми беше спрямо първия цитат т.е за 25 рамковия.Цитат:
Наклонения лежак е на 18 рамки в гнездото и 18 рамки в магазина.Ако майката е добра изпълват целия обем. Когато пчелите покрият 16-17 рамки,поставям в магазина 5-6 пити и 4-5 восъчни основи през една.След като изградят основите го допълвам целия.
Сами се качват,защото питите са стъпаловидно разположени.По-високо разположените гнездови пити са на нивото на по-ниско намиращите се магазинни.
Притеснението ми е основно , че при толкова голям обем има вероятност август ''охраната'' на прелките да намалее.Наблюдавал съм подобно явление при прекалено разширение с ЛР.В смисъл пчелите основно са изнесени нагоре и има опасност от нападение.При ЛР. този проблем се решава лесно просто се маха един или два корпуса,а при този тип лежак как процедираш?Затваряш част от прелките и намаляваш питите предполагам?
Прав сте scutellator.При пчелите всичко е относително.В зависимост от ситуацията и капка мед може да няма.Тези 170 кг. не ги споменах,за да Ви "впечатлявам", а да покажа че и стационарния лежак дава мед,което като информация не съм срещал във форума.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Цитат:
Ако има "захласнати", моля спрете.Няма причина за захласване.
Примерите са прекрасни.Дай боже на всеки.
Едно или двумайчино отглеждане е избор на пчелара.С лежака двумайчиното е много по-лесно и затова се използва по-често.
Scutellator пак си прав."Системата кошер" не дава мед.Пчелар си трябва, знания и опит.Но едни системи изискват повече труд,време,средства, а други не.Едни дават повече продукция, други по-малко.Всеки трябва да преценява и избира.Цитат: