Гледаш прогнозата и изпреварваш лошото време. Другия вариант е затваряш с "ролки за коса" маточниците, за да не се избият майките като се излюпят и предаваш не маточник, а неоплодена майка. Но за това е необходимо да имаш съответното оборудване.
Преглед за печат
Гледаш прогнозата и изпреварваш лошото време. Другия вариант е затваряш с "ролки за коса" маточниците, за да не се избият майките като се излюпят и предаваш не маточник, а неоплодена майка. Но за това е необходимо да имаш съответното оборудване.
Маточниците се излюпват на 17 ден от снасяне на яйцето, така, че може и да пробваш да ги пренесеш на 16 ден, стига броенето да ти е правилно.
Що се отнася до сформирането на отводките, то тях може да ги направиш и ден два по-рано от ден 13. Колегата ти каза да следиш прогнозите.
Като пример мога да ти кажа, че моя дядо, който бе пчелар навремето преди 25-30 години от новините следеше единствено прогнозата.
Имам 3 апарата на Никот и вече им направих две пълни врътки. Днес започнахме третата врътка с единия от тях. Средно от едно залагане на апарата излизат около 70-80 качествени личинки. Тоест до момента сме заложили над 400 личинки, но родена майка все още нямам. В следващите дни ще започнат да се раждат и чак изпадам в ужас, като си помисля какво ни чака. Да видим колко от тях ще оживеят, докато се научим каква е технологията на заселване в нуклеуси и оплождане.
От една страна е пълен хаос - всичко го правим за първи път и допускаме много грешки. От друга страна обаче е учудващо, че все пак нещата някакси се получават. Не от първия път, но се получават. И в един момент току виж ей-така на майтап да се получи някакво количество здрави и оплодени майки и да успеем да ги придадем успешно.
Това с придаването на нови майки в пчелни семейства май ще се окаже най-големия проблем. С готови купешки майки успеваемостта ни до момента е само 50%. Това нормално ли е или не?
В случая просто предадох маточниците на 13 и 14 ден,вместо да чакам 15 тия,на който не се знае каква изненада с времето може да се получи,пък и малко трудно се правят над 20 отводки за един ден.Идеята с ролките за коса е интерестна.Гледам че се продават и клетки за маточници,които са съвместими с чашките от Йентеров апарат и Никот.Досега не съм придавал неоплодени майки.Под оборудване предполагам че се има предвид клетки.
Зависи от къде взимаш майките и дали са качествени, ако подменяш майките и новата майка е по-лоша от старата има голяма вероятност да не я приемат.Освен това да попитам как придаваш майките? И още един въпрос с каква цел ще използваш оплодните сандъчета. Ако правиш отводки мисля, че е по-добре да придадеш маточника директно на отводката вместо да правиш един път упражнение с оплодни сандъчета, втори път с придаване ма майка.Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Там, където живея, съм си оставил само 50 кошера, и тях съм ги жертвал само за майкопроизводство. Останалите 500 кошера са разпръснати по външни пчелини и не мога да си позволя ежедневен транспорт до всеки един от тях.
Та задачата ми е как с 50 кошера да направя 500 майки и единственото разумно решение на този етап е да ползвам оплодни сандъчета, разположени в основния пчелин, до който имам ежедневен достъп. Всъщност това са си нуклеуси за 3 или за 6 стандартни рамки, така че не очаквам някакви сериозни проблеми със заселването им.
Така или иначе ще пробвам и двата варианта, но този с оплождането в нуклеуси в основния пчелин ми изглежда по-ефективен от икономическа гледна точка. А когато майката се оплоди и я маркирам, грабвам 3-те пити и ги нося в някой отдалечен пчелин, където добавям още 2 или 3 пити и ето ти готова и силна отводка. Това е един единствен транспортен разход, с който ще транспортирам поне 10-15 отводки.
Това е засега план А, пък да видим какво ще стане. Избрах този вариант заради възможността за ежедневен контрол на майкопроизводството и оплождането, без да правя големи транспортни разходи.
А ако се наложи, ще има и план Б .......:D :D :D
Тъй като в момента съм в огромен дефицит на всякакви пити, мисля всеки един нуклеус да го зареждам само с една пита с пило и млади пчели, една с мед и/или прашец и една празна рамка с восъчна основа. Може да стръскам още малко пчели от друга рамка - ще видим дали ще имам достатъчно. Това е много малко като отводка, но за нуждите на оплождането мисля че е предостатъчно. Докато майката се накани да се оплоди, младите пчели ще си имат занимавка да изграждат восъчната основа и да си хапват мед и сироп, който ще им осигурявам в изобилие.
След като майката се оплоди, занасям тези три пити в отдалечен пчелин и чак тогава вече ще направя пълна комплектация на отводката с поне още 2 пити с пило и поне още една восъчна основа за изграждане.
Мисля че този механизъм за направата на отводки на два етапа ще проработи, защото не противоречи на нито един принцип в пчеларството. Най-малкото ще пробвам, пък да видим какво ще се получи.
А няма ли да е по-изгодно да носиш само майките? Тогава нуклеусите ще могат веднага да бъдат заредени за следващия транш майки.
Може и така. Така или иначе ще се наложи и този вариант за подмяна на старите майки. Освен това нямам достатъчно пити и нуклеуси в основния пчелин, така че този вариант може да се използва и за нови отводки. Проблема с него обаче е в това, че няма гаранция че всички майки ще бъдат приети в отдалечените пчелини. Ще трябва да се ходи за проверка и добавяне на нови майки пак, и пак ....
В общия случай се опитвам да направя някаква логистика, планомерност и оптимизация на посещенията на отдалечените пчелини, но това с майките тотално обърква графика.
Здравейте на всички, нов съм във форума а също и в майкопроизводството за собствени нужди.
Правя опити с апарата Никот, но и при мен както и при други колеги след освобождаване на майката (24 часа), пчелите почистват килийките от яйцата.
Според вас, дали трябва да изчакам да прецъфти акацията и да пробвам пак в периода между две основни паши?
И още един въпрос, трябвали на маточните чашки и на касетата (имитация на пита) да бъде направена восъчна баня за по лесното им приемане?