Колеги имам един въпрос...чулвал съм,че търтовка може да се оправи като и се предаде запечатано пило. Някой пробвал ли го е и има ли успех?
Преглед за печат
Колеги имам един въпрос...чулвал съм,че търтовка може да се оправи като и се предаде запечатано пило. Някой пробвал ли го е и има ли успех?
Миналия сезон и аз имах такъв проблем.
Едно осиротяло сем. или по скоро отводка която се беше развила на 6-7 рамки станало търтовка.
имаше 2-3 рамки с търтиево пило е не целите но 1/2 от питите плътно търтеи.
Извадихме рамките с наи много търтиево пило и го стръскахме в другия краи на двора, след 1-2 дни придадохме маточник, но го прогризаха, след още 2 придадохме маика, и се получи оправи се и тази година даже ще чакаме добив на медец.
И какво ще постигнеш като и дадеш запечатано пило? Ще накараш търтовките да спрат да се правят на майки? Има ного начини за оправяне на търтовки, но даване на пита със запечатано пило не е сред тяхЦитат:
Първоначално публикувано от Мартин Цаков
Здравейте искам да попитам опитните пчелари след колко време едно осиротяло семейство БЕЗ ПРЯСНО ПИЛО ще започне да става търтеево.
относително е, и не може да се каже с точност. Всичко зависи от самите пчели, може много рано а и може след 20 дена примерно.Пак казвам, колкото са малки пчеличките, толкова голям е инстинкта им за самосъхранение на вид.......Цитат:
Първоначално публикувано от ludiqmaks
Но търтовката не се ли оправи в нормално семейство, броиш 90 дни от загиването на майката, и в кошера няма да е останала и една пчела. Нито работничка, нито търтей, всички горе доло около 90тия ден умират. Това е единственото точно.
Друго си е, когато опитен пчелар ти обясни! Всичко вече е ясно.....То какъвто въпроса, такъв и отговора - т.е. каквото повикало, това се обадило!
е като е така, що го пишат така по книгите? drinks; drinks; drinks; не е до опитност, търтовка до сега не съм и виждал, ама така съм чел в сп. Пчеларство не мога да цитирам броя и годината в момента но ако се наложи ще ги прехвърля набързо и ще разбера броя кой е
Какво не харесваш на въпроса или какво му е на въпроса.Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Все още не разбрах приблизително колко дена след осиротяване на семейство в което липсва прясно пило то ще стане търтовъчно семейство.
няма и да разбереш братле, 10 пчелара 10 различни неща ще ти кажат.Евала само на Станко, когато започнах аз да гледам пчели той ми помогна.Иначе преди това се занимавах само с глупости и четене на неща който не ми трябват.Преди него идваха разни старци и приятели и само ядове берех..Станко пича дойде, каза ми тва е това, тва е онова и така нататък. Както казвате тук в форума отвори ми очите, и засега се справям добре благодарение на това което научих.Цитат:
Първоначално публикувано от ludiqmaks
ludiqmaks,въпросът ти е много добър.Аз също не съм спец.Дори никак даже.Но ти си видял нещо пич.Усетил си го.Просто спри процеса.Ако имаш,още няколко кошера,просто вземи адекватно решение.Аз го взех,и се получи.