-
Една случка от днес, може да е от полза някому. Купувам гранула, продавачът е нов, има си гостенин и си говорят. Нашия диалог:
-Добър ден!
-Добър.
-Имаме ли заешки стартер?
-Има.
-Прясна ли е? (Следва насмешка в очите и тона)
-Мчи то храната старей ли!?
-Старей, старей, продавали са ми стара и съм патил... (Леека промяна в тона)
-Мчи виж де, ей го твоя чувал...
-Ааа добрей, март 15! (Съвсем друг тон и поглед)
-Може ли да ми покажеш къде пише?
-Ей къде са ударили печата хората!
Пито платено и айде със здраве. После си спомних, че тоя човек, навремето като се смени системата, новите силни го назначиха за директор на Родопа, /или на Винпрома, не помня вече/, после на държавния Хлебозавод, после пък се пробва с една фурна и в частния бизнес...
-
Доста късно виждам темата, но на последък почти нямам време за форума и когато намеря обръщам внимание преди всичко на някои пчеларски теми. В зайчарския форум не съм влизал от месеци (след операцията бях оставил всичко на самотек и понеже баща ми пое отчасти грижите за зайците и пилците, то за пчелите нямаше кой да се грижи и дори бях решил да ги махна. Но за късмет след 5 годишно ходене по мъките най-после от преди няколко месеца ми уточниха диагнозата и сега вземайки нужните лекарства се чувствам сравнително добре и няма да се отказвам, дори живот и здраве на пролет може да ги увелича до петнайсетина. Ще видим.) та се надявам да не ми е премахната регистрацията в него и ако Георги не се е регистрирал и разбира се има желание, ще пиша лично на Боряна с молба да го включи. Поздрави.
-
Юрий, благодаря за предложението.
Заешкия форум са си направили ФБ група и там се свързах с Боряна, оказа се че даже сме градски. Та помолих направо нея и тя "ме ме регистрира".
Прав е обаче Йорданов. Няма много голяма активност както във форума, така и в групата във ФБ. Нищо де. Имам какво да чета 1-2 месеца във форума, така че все ще науча основното.
Днес даже ходих до село да храня зайците. Пробвах и да направя заешка сватба. Първи опит - преди хранене. Не става работата. Зайката тропа - ще продъни кафеза. Мъжкия се оглежда като обран евреин. Сложих им зрънце с гранулки, люцерна, по някой лист зеле, налях им топла водичка, че съдинките още бяха замръзнали.
Заформих по един червен гердан на две септемврийки. Оказа се, че едното е септемвриец blush;.
Пак пуснах булката при младоженеца. Този път нямаше тропане а само гонитба из кафеза. Мъжкия мъркаше и зайката не му налиташе. И хоп. Стана работата. Оставих го да я качи общо три пъти. За награда таткото и мамата получиха по 2-3 корички сух хляб. Хубаво се получи, че предната седмица комшията е носил зайка за заплождане и мъжкия не се е застоявал.
И така, ще си имаме Валентинки и Зарезанчовци inlove;
-
Дано да е станала "работата". blush; В заешкия форум имаше (предполагам, че още си стои) много полезна информация, така че има какво да научиш. А за активността сте много прави, но това може би се дължи на това че Зайцевъдството в България е в подем, а виж Пчеларството като е в криза, колко е активен тематичния форум :laughing:.
-
Корагруп, аз па очаквам да имам нещо на Петльовден тъй че може и да се сватим някога, чистопородно:). Значи по моята схема винаги гледам в първата половина на февруари, до Зарезан най-късно да имам озайчване. Зайчилото е готово за клане преди жегите, а майките ги гласиш за април месец да повторят. Новите приплоди са готови в края на лятото, началото на есента. Наесен две озайчвания от всяка зайка-майка и планът е изпълнен. Сега тоя твоя септемвриец, сигурен ли си че не е съгрешил с някоя от септемврийките? По-нагоре ти казах че съм имал такива "инциденти", но няма проблем, то си е Божа работа. Иначе сега за заешката сватба, започват да ти се получават нещата;) Зимата обикновено искат затопляне, слънчице, покълнало зрънце, топла водица и т.н. Профитата ползват и хормоностимуланти, но аз не съм профи и карам по бабешки. Предполагам знаеш че ако след "качването" е имало и "случка", мъжкият го демонстрира по характерен начин? "Застояването" на мъжкия може би е един от зайчарските митове, имал съм случай след 3-4 месеца бездействие и си изпълнява перфектно задълженията, но пак да уточним, че говорим за селски мелези. Иначе добрата практика е /и се придържам към нея/ да се пусне предварително на женска за бракуване/клане и след няколко дена вече където трябва. Вкарване на чужд заек и пращане на свой заек в командировка и после прибиране без съответна карантина е нещо подобно да ползваш чужд рамкоповдигач без обеззаразяване. Сухия хлебец - да, обичат го.
-
Той чуждия заек живее на 20м по въздуха... и е потекло на нашите. Знам че дори така не е ОК, ама тъста не може да му откаже и така... ще видим дали аз мога да променя нещата.
-
2 Прикачен файл(ове)
Моите питомци към момента
Прикачен файл 2966
Прикачен файл 2967
Първата седмица като ги взех, стояха в един кашон вкъщи, по три пъти на ден хранене от ръка с кисело мляко и някое листенце люцерна. След това ги преместих в импровизиран бокс в мазата и едно хранене дневно с мляко, люцерна и гранула на воля. Утре заминават на село, надявам се чистия въздух да им се отрази добре. Тежката дума, разбира се е на Началника.
-
Ееее браво бе Джорданич! Ти дето се вика си им и баща и майка :bigsmile:
Да знаеш, че Началника ти е помогнал с причина! Голям берекет те чака тази година!
Поилката ти също е маркова. Ако им даваш лятото от оригиналната течност, вероятно направо мариновани ги колиш:laughing:
Ще споделиш ли как се прави или от къде се купува механизъма за поилката?
-
Браво Йорданов, мераклийска работа!
Стоката си бива, а и телена люлка си им сложил! Ама кажи наистина за шишето, че възбуди интерес и в мен.
Иначе се връщам в младежките години, когато и аз гледах зайци. Ама тогава ни гранули имаше ни нищо. С малко житце, царевица, трева/сено, върба, клонки от черен бор някак си ексензивно стигаха до варено с моркови и картофи.
-
Ааа, те баща си имат, па и аз не мога да огрявам навсякъде;) И да, засега съм много доволен. Па като ме питаш за мариноването и се сетих, навремето у Бграбита, къде на бъзик, къде на сериозно споделих че мисля да им подавам малко зелева чорба и настана голяма веселба:). Значи поилките са много полезно нещо и ги препоръчвам, само да не замръзва водата вътре. Имам два вида - монтирани на капачка за пластмасови бутилки и Г-образни. Г-тата съм ги монтирал на туби, напред в темата се виждат на снимките. Купих ги от Плевен, в деня на концерта на АС/ДС и оттогава ги ползвам, даже мислех да гипробвам и на кокошките , но не съм засега. Визитката е малко изтрита, но - фирма "Виктория-90",тел.064/820684 или 0888571223. Продават всякакви неща, аз си взех и една бункерна хранилка, но там имам забележки.