Всяко семейство си поддържа определен процент търтеи ,тъй че то си гради каквото му трябва без значение дали му слагаме нещо или не (особено след роевия период ).
Преглед за печат
Всяко семейство си поддържа определен процент търтеи ,тъй че то си гради каквото му трябва без значение дали му слагаме нещо или не (особено след роевия период ).
Не ми е въпроса за парите за ВО по скоро за това, че в тях има всичко друго освен восък :bigsmile:
Тук си в ГОЛЯМА ГРЕШКА .Коригирай се след 3–4 сезона като си записваш в дебела тетрадка/минимум 100 листа/ по дни какво градят до 01.09. Начало –о5.04. ако имаш рапица.Не знам какъв смисъл влагаш в думите малки и големи килийки–те са пчелни и търтиеви.Други няма.Апропо,греша,има и килийка –маточник.Всичките ми магазинни рамки са изградени без основи или на тасмичка от изрезките на плодниковите рамки. При мен е обратното на твоето писание и твърдение –99% работнически килийки,но ...............зависи кога съм ги сложил да ги градят.Нищо целенасочено ,просто си избързал с изводите .Но е поправимо.hi;
Зависи от какъв тип ти е строителната рамка ! Аз в ДБ пускам пролетта магазинна на основа ! Почти е сигурно ,че първите два пъти т.е от 15 април до 15-20 май ще изградят работнически килийки и ще бъде запечатано пило към 15-16 ден ! По този начин с пилото от няколко ДБ СР миналата пролет скалъпих Фарарова отводка ! Всеки последващ път основа ! Така 6-7 кошера ти правят окомплектован Фарар до липата ! Личен опит !
Под малки и големи килийки, имах в предвид килийки за пчелно и търтеево пило.
Мисля, че колегата попита за плодникови рамки, които са единствено обтелени, за това дадох пример със строителните рамки, които в моя случай са плодникови, сложени като предпоследна в 12 рамков ДБ плодник с малко восък на горната летва.