И всепак пчелите не оформят кълбо върху мед ! Защо ли ?
Преглед за печат
И всепак пчелите не оформят кълбо върху мед ! Защо ли ?
Едва ли знаем точните им причини за всяко действие. Може да искат да има въздух, може да е заради това че предвиждат да гледат пило там, може и да е заради температурата ... ?
Пак казвам че по спомен от литературни данни, пити с мед към края на гнездото се цитират като способващи поддържането на температурния режим в кошера, защото са фактор за плавнат промяна на температурата.
Вальо, велик цитат си сложил! Бравос!
И твоя си го бива- отдавна ти завиждам за него . :)
От което следва:Цитат:
Първоначално публикувано от valyo
Зазимявайте смело без преградни дъски!
Но с уговорката ,през февруари да се стеснява и затопля гнездото....
Защо през Февруари да не би меда да е изтинал?Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Може да се зазимява с преградни, но да няма пити зад тях...
и най вече да се направи много късен преглед на семействата, за да се види къде са сформирали кълбата. Според мен, семействата основно загиват ноември и декември , вследствие на вароатозата, а януари, вследствие на неправилно зазимяване, вслучая неправилно подредени запаси. Така че по добре питка още в началото на януари, отколкото загинало семейство още при първия по голям студ.
Питка през Януари е ЧП /чрезвичайное призшедствие за по младите/ и някои мнения точно за това ме принудиха да взема отношение за най рисковия период на пч. семейство.
Сигурен съм, че и ти не живееш върху хладилника (склада с храна), а си го внесъл в дома си. Домът на пчелите са восъчните килийки по питите. Там те се раждат, отглеждат поколение и си складират храната (нямат хладилник). Та на практика те правят кълбото в дома си и отиват до хладилника, като са гладни (местят се към запасите) wink; drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко