Прав си. Но в случая не това е важното.
Преглед за печат
За положението тая пролет (обещал бях да "докладвам" на 18 мин. месец ,но ...стана така ,че не успях и се извинявам за което):
От 106 зазимени семейства оцелелите са 94 (една търтовка разформировах,бяха 95) От тях 6 унищожени от бурсук,на 15 мишите предпазители изкъртени и огънати на 8-морка,но пчелите са непокътнати,не знам дали не е белка,един колега спомена за такъв случай след посещение на видра...един има доста пчели на дъното и меда е ограбен,напусналите сем.са 4-ри.В момента се развиват сравнително добре,направил съм опушване 4-5 пъти с цвят от вратига(знам за отношението към това на част от колегите...),на сем. под средното ниво на развитие и по две третирания с мравчена киселина 20-25 милилитра 65 процентна в пластмасови турски изпарители между рамките (по два бр и по един на- най слабите). Тъи като имам да заселвам доста празни кочери смятам да направя отводките със старите майки и по две -три пити незапечатано пило които да третирам с мр.к-на. На сем с основно запечатано пило след 21 ден когато се излюпи пилото същото третиране за очистване на акара.
В края на краищата смятам това за основния проблем(вароатозата),вероя но лека полека се изработва имунитет срещо вирсите ,ноземите и всякакви други патогени и дано да се нормализира обстановката.
Точно не е истина,че третиралите с тетрациклини нямат загубени сем,напротив имат...
Направил бях опит със седем отводки в късния август със вероятно зимни пчели на две-три рамки,всичките са добре ...Поздрави и благопожелания!
Пропуснах,имах две сем.отслабнали много през август 13 год,сега са силни,жизнени сем с редовно пило,тогава ги третирах трикратно с мр.киселина веднага след откриване на проблема и есента с малко подсилване(с по две пити пчели и мед от другия пчелин) и третиране с окс.к-на се "оправиха" и се развиват нормално...
По темата не е писано тази година. Миналата година по това време беше интересно - с много богат снимков и видеоматериал! Та...рекох да попитам - какво е положението тази зима?
Рано е, март месец ще ги броим.Дано колегите да нямат проблеми като миналата година.На никой не му е приятно да има загуби.През пролетта на 2012г .от 25 бр.зазимени останах с 3бр.Сега имам 30бр.Въстанових ги без да купувам нови семейства.Не е много приятно.
Аз не вярвам, кога да идвам ама няма да съм сам?
Няма как, след двудневен престой в Плевен се схванах от разкарване покрай щандовете, та затова ще отида да се разкърша малко. Сезона започва и трябва да се влиза във форма.
Хахаха сега като го прочетох пак схванах намека. Все се опитвам да не изговарям лоши думи, но уви :-) :-) :-) :-) . Да отпочина :-) :-) :-) :-) така може ли?