Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
Това с преследването на роя ме заинтригува.Моля за повече подробности, как става самото преследване.Ако е на видима връзка да, това не е преследване просто отиваш на мястото, но ако отлети на далече става интересно това преследване... Нямам опит в такива случаи и ми е трудно да си го представя. sweating; :D
Имам в предвид когато твой рой се хване например на дърво което е в съседство и по новия закон роя е на съседа. По стария закон взаимоотношенията са урегулирани според мен много по пълноценно.
Чл.12. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рой.
(2) Собственикът има право да влезе в чужд имот с изключение на жилище за проследяване и хващане на излезлия пчелен рой.
(3) Когато пчелен рой, чийто собственик не е известен, е заседнал в обществен имот или в имот на гражданин, собственик на пчелния рой е собственикът на имота. Когато в имота не се отглеждат пчели, пчелният рой е собственост на лицето, което го е намерило.
(4) Споровете за собственост по предходните алинеи се решават от районните съдилища.
След формиране на роя той напуска не само кошера но и хранителната територия и отлита по принцип над 2 км. и преследването е невъзможно.
По новия закон как трябва да постъпя ако телето на съседа влезе в двора ми, да го направя на луканки ли?