Според мен меда не е достатъчно узрял та да го центрофугирам, но какво е общото между задръстването на плодника със това,че не искат да се качат в магазина? Не трябва ли те самите да го освободят като го качат горе?
Преглед за печат
Според мен меда не е достатъчно узрял та да го центрофугирам, но какво е общото между задръстването на плодника със това,че не искат да се качат в магазина? Не трябва ли те самите да го освободят като го качат горе?
Нямаш проблем с кошера, просто акацията не отделя нектар!
Тези упражнения с пило са безмислени, когато няма влага в природата. Поне при мен е така.
Във Варна е същото положение,акацията не отделя нектар и пчелите не работят в магазина. next_mad; next_mad; next_mad;
Колко рамки с пило имаш в плодника?Малкото пчели не работят в магазина.Сигурен ли си,че семейството нее ройло или е в роево настроение.Не чакай меда от рапица да зрее.Семейството има спешна нужда от пространство в плодника за развитие.
Отново класически пример на кандидат-пчелар който ако беше проучвал внимателно инфото у Форума, сега щеше да има два магазина мед и осем пити пило.
Oregon стига си пускал всеки въпрос като отделна тема .
Модератор?
Истината е ,че медоносната пчела вече не може дълго да оцелее в природата без човешка помощ /третиране за акар,предпазване от мишки,кълвачи,белки ,мечки и др./ тъй ,че питите почти нямат време да станат черни ,преди сем-то да загине.Цитат:
Първоначално публикувано от tendo
Хич не ми се иска Алекс да е прав, но за съжаление е прав.Цитат:
Първоначално публикувано от alex74
понеже в моя район няма много свободни отводки ДБ, , ще се замотам ли ако си поръчам многокорпусни и ги заселя в ДБ и постепенно да ги подменя....
Ще си отвориш много допълнителна работа, транспортни разходи, нови рамки и т.н. Накрая като теглиш чертата, отводките ще ти излязат златни.
Най-добре е да си потърсиш отводки с точно такива рамки, каквито желаеш. В България в изобилие се предлагат ДБ отводки. По-скоро проблема е с ЛР отводките.
Аз правя точно обратната операция - прехвърлям ДБ към ЛР и вече осъзнах, че това консумира много допълнително време. Освен това с моето прехвърляне (режа рамките) дефакто аз отслабвам семейството и после губя 2-3 силни паши докато се засили и напълни и двата корпуса.
Та моята препоръка е да прекараш малко повече време в проучване, преди да се хвърлиш да купуваш отводки с неправилни рамки. Ето един списък на производители, които можеш да ги прозвъниш:
http://www.dfz.bg/assets/263/Spisak_...elni_maiki.pdf
Ако преценим шансовете за оцеляване на човечеството и пчелите в следващите един милион години, май пчелите имат по-големи шансове от нас.