А като е разширен и ви се рои как хващате липичка?
Преглед за печат
Предполагам, всеки предприема някакви противороеви мерки, но да не забравяме, че роенето е един естествен процес, към който, всяко нормално, здраво и силно семейство се стреми в някаква степен. Ако това не е така, или ако човек се стреми да го предотвратява на ВСЯКА цена..........
Объркала съм цитата, това е за Друмев.
Повечето роили напълниха поне по един магазин липа, а ще напълнят сега и от софората, а от акацията по два. Тази година роилите работят много. Та и аз имам друго мнение за роевото, не го харесвам заради допълнителната работа, но си има и добри страни, една от тях спирането на пилото и въздействието върху акара, особено ако се съчетае с третиране. Като минус е увеличаване на бройката, поне за мен е минус.
Здравейте. Тая година не изкарах никакъв мед като цяло, и ако може някой да посочи какви са причините основно. Имам 4 кошера.
Кошерите (дадан блат) бяха доста силни на пролет (постоянно им давах работа да градят), но проверявайки ги сега, нещата са по-слаби. 12 рамкови са, като цяло на 7-8 рамки са плътно пчели. Положението при 2 кошера е, пълни плодници, празни магазини. Опитавах да ги залъгвам, но нищо не подейства, а при другите още не са успяли да напълнят плодника.
Ето може би причините?
1. Сложих магазините още на пролет с първата паша (в моя район се чака само слънчоглед) с всички пити (основно, за да ги вардят от молеца) - при мен не мога да сложа магазините отдолу, просто са ми стари кошерите и нищо не пасва.
2. При цъфтежа на липата, спрях да ги подхранвам 2 седмици с надежда, че ще съберат нещо оттам. (Има липа из града, но реално е недостатъчна)
3. Преди цъфтежа и по време на слъчогледа, времето е било само слъчево и топло. Реално слъчото за по-малко от 2 седмици прецъфте.
4. Кошерите ги разгърнах още на пролет, когато видях, че са силни, на макс рамки. По 10-11 в плодника.
Според мен трябваше да ги проверя преди слънчогледа, да стесня плодника на 7-8 рамки и да сложа тогава магазините с по 4-5 рамки и да чакам развръзка, преди да разширявам. Дали така трябваше да постъпя или всичко се дължи на бързо прецъфтеля слъчоглед и МОЖЕ БИ това, че пръскаха със самолет за комари и да са ми изтрепали летящата пчела.
,,12 рамкови са, като цяло на 7-8 рамки са плътно пчели,,
По правило а не изключение стария 12 рамков ДБ е смятан за семейство за 4,5кг. тоест в плодника 3кг. а в магазина 1,5кг.пчели покритие или семейство което развито до тази маса или брой пчели се смята за определена сила за медосбор.Иначе варира от 3-5кг.пчели за медосбор, има и много други фактори като брой пити с пило, възрастов състав и т.н..
Класическия ДБ с неподвижно дъно си е остаряла технология спрямо тръвните и бортничеството е ноу - хау но спрямо корпусните дори и 10рамков ъпгрейдван ДБ са си двутактови двигатели харчат повече за същите конски сили /в действителност не знам дали е така само предполагам за двигателите/
П.П.Руските събирачи на перга от пчеловод твърдят че с класическия 12рамков ДБ добитата перга е в пъти по-малко при равни условия с корпусните.Няма ли перга не е добре работата а за липсата на паша не подлежи на коментар ако ще и да си със звездна кошерна система директно телепортирана от Плеядите.
Всичко зависи от семействата и какво им е кеф да събират и дали този кеф се обвързва с имане в природата, иначе си остава един гол кеф. Аз имам само ДБ в различна бройка рамки. Имало е години в който дванадесетак е фрашкан с прашец, а в други няма такъв. Тази година, този същият ми докара два магазина с акация. След акацията е абсолютен глад, както писа и друг колега. Няма седмаци, няма дванадесетаци. Та, качването в магазина при неналичието на паша няма как да стане, особено ако и семейството е слабо. Обратно, ако е силно, ще се качи и само ще заклейва в очакване на нещо. Варианти дал Господ.
Миналата година слънчото се застоя и гонеха по два магазина, може би времето просто не позволява + някои други дребни фактори. Но определено ще тръгна по-бавно догодина, с по-свити кошери преди главната паша и ще увеличавам според нарастването.
Какви планове имах, какво се случи... И ето пак чакане на 1 година.
Не се притеснявай колега, в земеделието и животновъдството е така- една година правим крачка напред, а на другата две назад! Не си допуснал никакви грешки, освен в очакванията си. Едно да знаеш от батко си- не е ли рекъл Дедо Боже, нищо не се получава! Защото за всяко нектароотделяне си трябва подходяща температура, влажност и атмосферно налягане. И едва сетне идват семействата, които трябва да са в перфектна кондиция, за да внесат в кошера въпросния нектар! Така че, когато няма паша- прави отводки.
Относно магазините, може по една летвичка надълго и нашироко да се отлепи , после сежизбичват едни малко и се коват като сржвръщат другите , ще пусна снимки ако те интересува . Аз така правя понеже кошерите са ми стар стандарт и новите магазини не пасват с малко, които ги продават
Колкото и грешки да допускаме, пчелите ги оправят, само да има паша. Не си направил грешка, те пчелите ако не могат да покрият рамките в магазина, просто не се качват на тях. Тази година слънчогледа и при мен отделя много малко, вече прецъфтява а нямам и 1 магазин мед от кошер а съм хващал по 5 магазина преди години. Заради това цената на меда започна да скача много, на дребно от 6.50-7лева миналата година в северопропадналия регион, сега е 9лв.
Преди седмица комшия ми подари чисто нов кошер с пчели на около 3 рамки,Отнесох го на другата си къща която е на 10км от малкия ми пчелин с нямерението след месец да го върна на пчелина си,Тази вечер след поредния преглед съм напълно сигурен че е търтовка ,,,,трябва ми съвет как няй лесно тази каша понеже с търтовка не съм се сблъсквал а ми си изка да спася този кошер,
рояк са хфанали а е алергичен,,взех го понеже сандъка е чисто нов
Моя съвет е да не се пробваш да я спасяваш, защото е чиста загуба на време. Още повече, че не сме май месец. Мой приятел ги оправя със стара майка, като я пуска директно отгоре.Тази година е оправил 6 от 6, но аз лично не влагам усилия за търтовки, а ги унищожавам.
Успех!
Ако е търтовка на 3 рамки септември колко трябва да снася новата майка за да получиш годно за иззимуване семейство? Тя и да снася по 3000 дневно колко пило ще отгледат тия три пити пчели?Докато се излюпят първите нови пчели колко от старите ще са останали? Ако намериш приемливи за тебе отговори на тия въпроси търси снасяща майка и влагай труд и средства в това начинание.hi;
осъзнавам че трябва да постъпя така но когато имаш малко кошери се инатиш,Взех оплодена майка заедно с една пита пчели плюс пресно и запечатано пило,Майката е в цилиндрична клетка върху питата,Напръсках търтовката с хубава ракия и добавих питата,Майката ще освободя след няколко дена пък каквото стане,Сега си мисля че трябваше да оставя търтовката да престои на гол рой в някое мазе ама съм новак и се уча от грешките
Гол рой, облечен рой. :bigsmile: Търтовка- семейството става търтовъчно, когато няма майка, тоест -няма феромони. При поставяне на майка в клетка, търтовките престават да снасят. Толкова е просто и лесно.
пп. купувах търтовки, ама никой не продава, тръскат ги на 500м., по им е лесно.:bigsmile:
Търтовка, на 3 рамки, в началото на Септември, дори да приеме майката и да се оправи, вероятността да преживее зимата, а и да се развие напролет, като пълноценно семейство клони към нула.Ако все пак презимува, може да се използва, като запасна майка.
В тая технология пише ли три рамки пчели на преклонна възраст?(Колегата пише търтовка. А едно семейство не става търтовъчно от днес за утре.) А зимата каква трябва да бъде според тая технология? Ако си я поръчам като предната е напълно възможно да се запази малко семейство.А ако Дядо Господ не изпълни поръчката? ;)
Преклонна възраст! Три рамки пчели,които не са кърмили,не са преработвали нектар,а само са се угоявали,ги наричаш 'на преклонна възраст'....
Убеден съм,че ако приемат майката,тез 'старици' ще произведат поне кило млади пчели,че даже и ще участват в пролетното развитие.
За съжаление това са само предположения относно живота на пчелите преди да се превърнат в търтовки.Единственото сигурно нещо е ,че са възрастни индивиди. Все пак са излетели с рой.Това по отношение на възрастта със сравнително добро приближение до действителността.Относно кондиционния им статус при липса на данни за предния им живот изводите и заключенията клонят към предположения. Така си мисля аз.
Слабо пчелно семейство, със снасящи пчели търтовки,еле пък в края на сезона.На такова ,, семейство" го оставям на две смотани пити с мъничко мед, и повече не го закачам.Не му преча ,и то на мен.Да си изживее съдбата и дните си.(жилаво е).А начини за ,,оправяне" на търговски дал Господ.Кога успешни, кога не.Но всеки би трябвало да се пробва няколко пъти.А иначе, времето и ресурса които влагаме са почти като за отводка, но с по малък риск при нея .
Когато,семейството бяга е едно,а когато семейството пуска рой,макар и поради някакъв проблем,то в рояка участват здрави пчели имащи шанс.
Освен това,рояка за който говори колегата е твърде вероятно да е от самосмяна и младата майка е дала фира при оплождане...Както и да е.Колегата ще сподели.
При мен са карали цяла зима пролет и края на юни си изведоха майка от маточник. Не знам на колко дни са били ама бая гледах си ги в двора като домашен любимец що мед и захар измуаа не е за разправяне а и по едно време кандисват и спират да снасят. Тая година изкара от края на април до края на юли ама като при Данчо даде фира надушиха я орките.
След 4 дена прекарала в цилиндрична клетка майката я освободих,,,на пръв поглед пчелите не я нападнаха но кой знае,Ще ги оставя 2 дена на спокойствие и ще проверя какво става,Не бях виждал такава клетка майката захлупена върху питата заедно с двайсетина пчели тя реално е можела да снася върху питата пре тези 4 дена,Аз май писах по нагоре че си купих цяла пита с пчели плюс доста запечатано и прясно пило пюс майката тоест кошера би трябвало да е подсилен,
Баща ми докара един рой преди по-миналата година на 3 рамки с едни такива жълти пчели. Мен тогава ме нямаше и ме хвана яд, ама какво да го правя. Подсилвах го с рамка пило и така и така цяло лято гледаше по половин пита пило и не искаше и не можа да се развие. Така и го зазимих на 4ри рамки, а даже и не покриваше напълно. Иззимува си и на следващата година си иззимува, пак му дадох пита с пило и тази година ми даде мед. Обаче преди беше кротко семейство, а сега е не толкова. Проблема е че в този кошер има пчели които се жълтеят и такива като моите нормални.
Последните зими са много топли и няма такова застудяване сериозно тук по моя край, може и това да помага.
С една майка, аз нямах ресурс да ги сменям и тн ... Ами той тази година даде мед и то след като изрои около 30ти април. По късно търсих майката и не я намерих (май е излетяла с първия рой), но все пак го разделих на две с маточници. Дефакто и 2те семейства дадоха по около 1 магазин мед. Обаче тази година тук акацията беше добре и имаше страшно много слънчоглед. То може би и затова се развиха и дадоха мед от слънчогледа.
Пчелите биха ли търпели калпава майка.Ще я сменят при първа възможност.
Две зими изкарала и две лета и на третата година,така се засилила,че изроила още април.
Втората зима е зимувала млада майка или при подсилване с пита пило,колегата неволно е прехвърлил др майка.
Това са двата възможни сценария,които биха довели семейството до роене още в април.
To като е със заелна точна, не е трудно да се досетиш че това е майка която си е изпяла песента. Но пак казвам, за търтовка са идеални, отваряш мяташ ги върху рмаките и затваряш. Аз за това ги държах до сега, но вече не ми трябват за това ги подарих и си оставих само една. Пилото и меда ги прехвътлих на запасните майки, та ми бяха от голяма полза.
Макар, че сега търтовка, как ще изкара не зная, но ...
Ми,аз таз пролет ги подкарах със син-само той беше в ред-боядисваше.Чак юли,по случайност се сдобих със бял.Иначе нямах намерение да купувам маркер.
Аз съм почти огледален образ на твоя съсед тоест копувал съм само една майка през живота си /тоест като самостоятелна биологична еденица/ придадох я явгуст зимата криво лево искара и напролет цуфиса.
При кекави пчелари /такива като мен/ семействата със стари майки дават повече мед младите се изроят и избегат а дъртите таман станат за медосбора нямат много пило и меда не го изгнетет тарапоняците.
Между другото има много известна технология в Русия базирана на гореизложеното /разбира се не е да гледат смотани майки/ един човек имал 100ина кошера и забелязал, че при слаба година има мед само в семействата със смотани майки а тия добрите имат и пило и пчели ама мед не.
Между другото много хора смятат, че да си купиш майка за да си смениш майката в твое си семейство не е кой знае колко умна идея, по ред причини но нямам идея дали е така просто не съм копувал и не съм сменял та да знам но вътрешните ми истинкти говорят да не го правя.
П.П.Но аз съм хобит и тия мой мисли едва ли ще вършат работа на един млад амбициозен пчелар тръгнал да пътешества в пчеларството.
Майката е с бяла точка мисля че има и яйца ,,,,,,,тази майка е от сериозен пчелар мисля че е добра майка,,,,,,,,,,,,,иначе майките които копувам нещо не се получават аз в кошерите белязани майки нямам приемат купената майка и после я сменят ,,това не го разбирам
Тарапоняк а някакво нощно създание из шопския фолклор сега дали пие кръв или смуче енергия нямам идея нещо като Чупа кабра но в случая когато годината е слаба и пчелара неще да прави отводки много пило се явява един вид тарапоняци изсмукат жизнената енергия и всичкия материален ресурс на пчелното семейство.
И аз така.Бележа ги с каквото имам.Гледам до 30 кошера и знам възрастта на майките.Важно е да са белязани.Брал съм ядове със стари маркери,и тая година най добрата майка (според мен) я белязах последна.....И стана цялата в червено.На пчелите ,обаче не им хареса и я смениха.Сега е чиста.
Чупакабра: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7...B1%D1%80%D0%B0
Според Уикипедия, най напред е забелязана на американските континенти, но истината е, че много преди това е била известна в България, но е наричана Скучубра.;)
Здравейте, днес видях, че 2 от 4 кошера са на по 2 рамки пчели, няма пило, няма майка. Единия е с еденични килийки запечатано пило, от което се виждат умрели пчели, които са се опитали да излезнат. Преди месец ги стесних и зазимих, като още тогава видях, че са отслабнали, но имаха пресно пило. Какво да ги правя? Да ги изтръскам ли пред двамата ми останали кошера с надеждата, че ще ги приемат и влезнат в останалите два? Или да ги изтръскам вътре в тях, или да прехвърля директно рамките с пчели в кошерите като ги сложа зад преградната дъска. Как да го направя?
Нямаш много варианти, нямаш съвети.Решението си е твое.Ако картината е както ,я описваш,аз не бих правил нищо.Съжалявам.По скоро внимавай с добрите кошери.А тези двата ? Бих оставил вход за една пчела,прибирам излишният мед-застраховка от кражба.Ако случайно пчелите ,не продължат да окапват,след 2-3 седмици , може да се съберат щото ми се струва че единият може и да има майка .Не знам,с какво си третирал,но внимавай с добрите.И не им придавай умиращи пчели.
.
Обедини ги и стискам палци.
Третирани са по един и същ начин - суперстрип по 2-3 ленти и йод в сиропа 2 пъти през седмица. Просто се чудех как да постъпя. А да питам, как да го кача върху здраво семейство? Кошерите са различни, демек, различни плодници по големина. Идеята е да сложа магазин и да ги изтръскам там, но така ще се разбягат. И вестника дупчен, като от кърфица или нещо такова, за да може да го пробият до 2-3 дни и да се смешат?
Според мен, прибрери кошерите и стърси пчелите на земята, те ще се оправят. Едни ще ги убият други ще приберат, така няма да вкараш някаква зараза с рамките. Аз така процедирам, който кошер не ми харесва, тръскам пчелите итопя или прибирам рамките. Тази година много хора изреваха от кумафоса, или акара е придобил някаква резистентност към него или има ментак партиди, а може и някаква друга причина.
И аз имам съмнения, че не успях да се справя с акара с тия 2-3 лентички и може би са хванали гората пчелите с майката. И миналата година силен кошер го загубих на есен.
Ами за ленти е късно вече. Те нали си имат температура, на която действат. Не знам какви други начини мога да предприема за едно есенно третиране.
В нета намерих това. 1 литър 1:1 с 30г ОК. Пръска се по 5 мл. на междурамие директно върху питата, това при отсъствие на пило. Общо 30мл за целия кошер. Прави се веднъж годишно. Да предприема тези действия?
Остана ми ВарроМед около 200 мл. със срок на годност до края месеца . Подорявам и изпращам с куриер !