Щото повечето са язваджии:bigsmile:
Преглед за печат
Колеги гледам прочетох, че някои правят червено вино "самоток" му казват някой знае ли технологията?
Технологията у всяко село е различна и се предава от баща на син;) Най-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.:)
Един колега, например, имат си две-три лозя и всяка година водим един и същи спор. Мачкат всичко с чепките и веднага източват. Това си е самоток и като ферментира, си го пият. Това смачканото дето е останало му дават вода със захар, че да тръгне и там ферментацията и ставало много хубаво вино, уж, и си го пият преди самотока /щото там ферментацията тръгва по-бавно и протича по-дълго/, а после пак вода и захар, че да има и за ракия.
На село правим по малко бяло през няколко години, но честно казано там нямам никакъв интерес и може би за това си оставам привърженик на класическата технология.
П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...
Днес заредих един бидон шипково вино,било много полезно.
Как точно го зареди?
Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..
П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...[/QUOTE]
Бях в люовен период ей сега ще се поправя