Ще пробвам да видя дали ще се оплоди, въпреки че не храня големи надежди. Ако случайно стане, ще го подсиля със запечатано пило и млади пчели.
Преглед за печат
Ще пробвам да видя дали ще се оплоди, въпреки че не храня големи надежди. Ако случайно стане, ще го подсиля със запечатано пило и млади пчели.
Според мен вероятността семейството да оцелее и майката да се оплоди е не по-голяма от 10-15 %. Лично аз не виждам смисъл да провеждаш този експеримент. Имай на предвид, че семейството ти е от дълго време е без оплодена майка и липсват млади пчели. Старите ще умират и до началото на месец май кошера ще остане без такива. Дори майката да се оплоди, а това ще стане поне след месец, едва ли ще има годни и достатъчно пчели да я обгрижват, а и качествата й ще са под съмнение. Има вероятност и то не малка майката въобще да не се оплоди. По спомен от това което съм чел след около 40-45 дни след излюпването й ако не се оплоди става стерилна. Ако го обединиш с друго средно или силно семейство, то тези пчели ще се включат в работата на другия кошер и ще може същият да се развие по-бързо. Все пак майката снася и в зависимост от количеството пчели в кошера. През месец май след акацията се можеш да дръпнеш някоя пита пило от обединения кошер и да си направиш отводка. От това може само да спечелиш.
Тъй като майката е вече излюпена (неясно кога, но да кажем, че е било преди няколко дни, а не миналата есен), значи при първа възможност (топло и слънчево време) ще излети за оплождане. Въпросът е дали няколко дни след това ще пронесе.
Аз пък съм чел, че презимувалите търтеи губят оплодителните си способности. Тогава кой ли е оплодил на ivan103 февруарската майка? Или просто има някаква грешка при отчитане на данните от експеримента?
Здавеите колеги. Днес ходих на пчелина и поставих ленти против акара.
В семеиствата със 7-8 рамки забелязах и поняколко търтея, в послабите нямаше.
Що се отнася за въпросната маика незнам кои и как я е оплодил видях я да се прибира със шлеф по времето на облитане.
Всичко това беше 2004г. това семеиство за сезона ми даде 60кг. стоков мед.
За вас може дае маитап , но за мен е истина.
Здравейте колеги.Днес проверявах семействата дали имат достатъчно мед.В единия кошер пчелите ми се сториха силно намалели.Проверих за майка-има,дори видях че се е излюпило пило ,личеше си на една пита диаметър около 10 см .Стесних на 2 рамки .Имали надежда за това семейство
Ако е една шепа - трудна работа.
Ако покриват междурамието на двете рамки - има шанс.
Покриват я .консумирали са около килограм питка през периода януари до днес.Немога да си обясня как така са намалели в сравнение с другите.
Здравеи Буги. Днес ходих на пчелина и разширих силните с по една рамка.
Състоянието им е следното, силните-имат по 5-6 пити с пило заемащо почти целите рамки,
послабите имат 3-4 рамки с пило заемащо почти дветрети.
Според тебе нормално ли е това състояние.