А аз като я гледам, предвиждам в скоро време брутално опушване на тез пчели и яко омазване :(
Направо ше тряа да действат по команда "Газ! чорапи наметало" ;)
Преглед за печат
А аз като я гледам, предвиждам в скоро време брутално опушване на тез пчели и яко омазване :(
Направо ше тряа да действат по команда "Газ! чорапи наметало" ;)
Благодаря за съвета, ще го имам предвид. Да, имам семейства закупени от г-н Матеев, както и такива с негови майки. Наистина най-важно сега е да оцелеят пчелите. Като се сетя, че миналата година по това време ги гребях с лопатата, силни бяха, много пчели, но болни :( Затова сега приоритет ми е да се запазят здрави независимо как ще излязат от зимата. И да са слабички, ще ги засиля. Но да са живи и здрави.
Тук и в още няколко като тях, има мед наистина. Но не са всички така, при някои доста са изтънели.
hi;
Не разбрах какво точно ми казваш, но доколкото те познавам, не е нищо добро.
Благодаря, почитаеми г-н Дончев.
Прочие, сега се замислям, че може и да не съм прав - по причина, че не следя последните писъци в пчеларската мода. Така и няма да разбера какъв е смисълът от надставка над кълбото при зимуване, но как да е. Докога е планирано да остане в това положение?
П.п. И всъщност, аз съм безкрайно добронамерен...
Нищо сложно, да се изчистят 5 далачета (полупразни) по 3-4см (високи). Дето не им е мястото там.
Странна работа, никога не сте използвали нещо, но сте против :icon_rolleyes: jdrumev дори нарече надставките "глупост" макар че и той не ги е използвал. Ами на мен са ми много полезни. Поставени навреме вършат чудесна работа. Можеш спокойно да си поставиш и по-дебела питка върху рамките, от онези 2,5 кг (в случай, че си ползваш таблата, а не завиваш с парцали и найлони). Можеш дори и хранилката да си поставиш вътре, директно върху рамките. Въобще, за мен това е едно много полезно съоръжение при зимни условия. Можеш да опиташ с 1 кошер догодина, какво ти коства да пробваш, може и да ти хареса. За кошери ДБ с подвижно дъно и ЛР се продават във всеки пчеларски магазин. Моите ги правих по поръчка, по размер. Много съм доволна.
До кога е планирано това положение? Ами нищо, което се случи с тези семейства, не беше планирано да е така. Затова и сега няма план докога да е така. За момента ще останат както са си. Ще решавам в движение но смятам, когато се постопли и изпразнят далачетата да ги изчегъртам, както казва Валентин. Празни, далачетата са доста трошливи и едва ли ще е проблем да ги махна. Не вярвам майката да се качи да снася точно в тях. По-голямата част от кълбото си е върху плодниковите рамки.
Реших да дам снимка и ново инфо за тези семейства, тъй като есента коментирахме ситуацията. Просто ъпдейт за състоянието на тези семейства 3 месеца по-късно. Това е.
Не казвам, че по принцип не си. Говоря само за себе си.
Колежке , не бързайте с извода за наставките .
Вчера не писах , че вашите пити са раздалечени прекалено .
Според мен изчисти тия далаци в най-скоро време и захлупи семейството отгоре (без надставката). Така като е празно пространството, се губи много.
За мен тия надставки са луда работа ако не мислиш да храниш с пакети.
За тоя пост ли става дума?