И все пак, ако независимо от причината са налице задръстени плодници, без място за снасяне на майката, освен центрофугиране или подмяна на питите, имаме ли някакви други, малко известни опции за осигуряване на място за осеменяване?
Преглед за печат
Може,що да не може!
Миро,мога да те насоча,ама за догодина.Таз година-третиране с акарицидни средства и подхранване със захарен сироп+ 5капки йод на литър сироп.При зазимителните мероприятия,постепенно стесняваш до 7 рамки за 12дб и до 6 рамки за 10дб.А догодина,започваш разширяване само със во.Така вс есен и пролет.....и няма да имаш млади пчели с увредени крила.
Не знам колко е правилно, но аз тази година пробвам да качвам от крайните пълномедни пити горе в магазините и поставям в.о. за градеж в плодника, все някакво място ще успее да осемени майката. И пити с пило качвам де. Занимавка си е, но ако не друго, успях да подменя 7-8 пити в плодника(дб) тая година, което дори и само това да остане като резултат, си е огромен +
При 2 корпуса за плодник се блокира много трудно майката, защото слиза в първия. Стига да има пчели.
е, сега и ти, аз съм бутиков производител;)
за голям пчелин - знам ли, трябва сигурно двукорпусна някаква технология да си измисли човек, ама кой ще вдига пълен 12так ДБ и това не знам, няма да съм аз обаче. Това го знам и то със сигурност:laughing: