Много си прав!И аз така мисля ,ама пусти мерак като малко дете!
Преглед за печат
От него и от рояци!Направил съм девет капана от фибран двора ми е 4,5дка овошки и лозе имам ловно поле!
kebapa1912
Пчеларски район пловдив
Търси колегата Агро, от Пловдив. Той е спец по скоростното размножаване. Без майтап.
Да, знам как е и аз съм минал през това. В началото токова ги отварях че не се развиваха, след време започнах да ги отварям по малко и започнаха да вървят добре ама не дават мед :) След 1вата година вече спрях да им се бъркам в работата и всичко си дойде на мястото! Колкото по малко бъркаш в кошерите повече мед вадиш и като цяло ги отварям само когато има какво да правя, е чат пат ги отварям и за кеф :)
Здравейте колеги.
Няколко въпроса
1,Може ли пчелно яйце да не се излюпи,и евентуално колко време биха го държали?
2,Майка не оплодена от есента ,може ли да снася по това време(не оплодени яйца)?
Ако се вярва на думите на един съфорУМНИК, може още тази година да преизпълниш плана. Проучи пашите в района, поумувай върху някаква предварителна стратегия, конкретно за семейството което имаш в момента. И повечко четене"де що има издадена и неиздадена литература"
П. П. Видях със закъснение, че си отговорил
Прикачен файл 9946..............
Мани я тая строителна рамка да кажем че искаш майка ама да не е от роиливо семейство семейството влиза в роево махаш майката и маточниците и слагаш рамка с яйца от кое семейство си искаш.Имаш най малко няколко варианта да ти отгледат роева майка от семейство в работно състояние.Подробностите са лесни
Стратегия имам,колко е правилна ,вие ще прецените.Мисля като запълни 8 рамки да го прехвъля в 12–так, като го напълни ще се опитам да намеря майката/съмнявам се,че ще успея,виждал съм я два пъти ,при прехвърлянето на рояка в кошера,беше неоплодена и десет дни по–късно след като имаше снесени яйца,вече видимо наедряла.Не е маркирана,не смея да я докосна!/и да я отделя с 3 рамки в нуклеус.От тук нататък метода на колегата Вълчан от форума.Ако не намеря майката деля на 2 и след 4 дни проверка.Така от 1 мисля ,че лесно ще станат 3,ако майките се оплодят нормално!Ако всичко е нормално защо не и една сборна отводка с купешка майка в средата на юли!Остава да сменим сегашната майка.Чрез отнемане на пило как става?
Не съм чел метода на колегата Вълчан, но той е сериозен пчелар, така че предполагам е описал подходящ метод. Ако ще го разделяш семейството, не еиждам смисъл да го прехвърляш, по добре му сложи магазин или корпус за развитие. Я кажи с какъв инвентар разполагаш, че с тези слаби отводки където си планувал не виждам градежа много. Едно силно семейство ще гради повече от 3 слаби
"Моята технология която аз използвам е следната: Развито семейство, 12р дб; проверява се за наличие на яйца поне на 3 пити най- малко. Старата майка се изнася в нов кошер. Не желателно майка да се отглежда от отводка -кошер с нарушена възрастова структура: това са свищеви майки-80% ниско прудоктивни! В стария кошер има всички налични условия да се отгледат качествени маточници! След 10-я ден, разформироваш кошера на 3 отводки, с по три пити. Всяка отводка трябва да има пита с маточник-ци. Да едната отводка ще е стария кошер. След като майките пронесат, започваш да храниш. Така произведените майки, в 90% от случайте нямат никава разлика с роева или самосмяна! Това го практикувам до третата седмица на Юли. Отводките до края на септември ( до тогава храня) успяват да изградят от 2 до 3 плодникови пити. На другата годинат навлизат в акациева паша като нормално развити семейства! 1=4 е крайния резултат. ПРОВЕРЕНО! С излишен маточник можеш да смениш и старата майка."
Вълчан
Точно това имах предвид!Вместо на три мога да го направя на две и става от един три.
Всичкото хубаво дето сте го написали,но не забравятели нещо важно?Ако изсъхне пак ореховата шума какво ще правим?:bigsmile:Аз миналата година се опарих точно от това ново явление,а някой колеги сега го и усещат на своите пчелини.:bigsmile:
Като изсъхне шумата и няма паша,силните ще ги натиснат и си в изходно положение.За това трябва да ги отделиш тези отводки да са отделно от силни семейства.Трябва да са на друго място,по-далече примерно,изнесени в друг район.
Има доста теми за създаване на отводки. Както се казва - 1000 пчелари-1000 технологии. При теб проблема е, че имаш само един кошер и ще видиш голям зор с изградените рамки. Предлагам ти метода : делене на половина с ползване на оплодени майки. Делиш на две, после ( тук времето ще зависи от развитието им ) двата пак на две. На половинките без майка придаваш купешка. Няма смисъл ( надявам се ) да пиша, че оплодена майка започва да снася до дни, а от маточника след 30 дена , ако изобщо се оплоди.
Ей аз не разбирам много ама от една майка пчелинче да правиш макар и малко не е ли малко кръвосмешение тая работа от друга страна трябва да са поне 3-5 да има някакъв санитарен минимум, че с едно семейство всичко може да стане.
От друга страна ако храни трябва да знае с какво храни че само със захар при отводки малко си не е работа макар и препоръчвано горещо от някой.
Да го разтегна аз, да го разтегнеш ти, Йосифов................, но тук един кошер, с почти никаква подготовка, ми се струва, че резултата ще е нулев. Ако пък и времето е някакво келяво, едва ли ще се получи. Да опита - детето разбира, че печката пари след като я пипне.
Аз бих направил друго.Развивам до 10р преди акацията по метода излизащо пило до стената, дръпвам майката с 1 перга в обратната посока на кошера и допълвам с 2 основи.След акацията на 3.Така може да закача и слънчуфката, но трябва инвестиция 80лв да се направи.Която няма да е проблем ако е имало акация.:bigsmile:
п.п.99,99% съм сигурен,че ще има убави маточници за отводки.:bigsmile:Това е мое мнение да подчартая и може да ви се стори фантастика.:bigsmile:
Кръвосмешение при насекоми не може , от плъхове нагоре "по дървото на Дарвин " .Това са измислици на определен крък хора . А относно захарта с нея много хора купиха 5-6 апартамента .
Ако това беше писано от друг, щях да го разбера. Да, един кошер, но дали подготовката е никаква. Времето щяло да е-келяво , ами не съм писал нито за март, нито за април. Накрая пишеш, че го пращам да се опари. Винаги пиша за неща, които съм ги ползвал лично и пиша точно за да не се опари.
Кефиш ме, Друмев, ама искам подробности :bigsmile:
1. Защо люпещото се пило го буташ в края?
2. Двете основи ги слагаш една до друга по средата?
3. Защо смяташ, че двете основи няма да бъдат изградени за два дни особено при силна акация? Не е ли по-добре това да се направи след акацията?
П. П. Мислех, че до роене искаш да ги докараш, но май не съм схванал идеята ти hi;
Ами какво ще му е там на люпещото?Двете основи до майката не в средата.Майката в противоположната страна на пилото.Ако ги изградят супер няма да го разделям.Почвам да набутвам 80лв и преди слънчувката пак на 3.Но пък добива ми ще е малък.:bigsmile:Самосмяна,а и роене може да дойде в зависимост от времето и още нещо.:bigsmile:
Спри филма на пауза и ела кажи по тоя метод който предложих аз какво ще стане и да ли не греша някъде?:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Ти затова ли ме игнорираш Чанко?Не съм на професорското ви ниво.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
4-5 дни, ама го изстрелвам като арабин с калашник на автоматична :laughing:
Сега като изпих една чаша вино ми дойде друга идея.Защо да инвестира 80лв като може само 25лв за втори корпус.:bigsmile:
Искам да се включа и аз като начинаещ, то тука гледам само vip-автори, та малко ми неудобно ама айде с риск да изметете с менпочвам.
Първо, Друмев стига се правиш на артист ами кажи че целта е самосмяна, Чорбич, основи дрън, дрън.
Атанасов, благодаря за споделеното на Вълчан, знаех че мога да разчитам на теб.
Сега за отводките, супер идея ще ги направи 4 - 5 или колкого там реши, инб|ридинга(кръвосмешениет о) е най малкия проблем при тази операция, 'кебапа' не знае с каква майка разполага ако си струва и е добра ок да направи 3 отводки ами ако не става. Моя съвет е да си засили семейството, да е готово за паша ако дойде такава до юни месец(предполагам ще има такава) прави си една отводка с ГОТова майка почва подхранване и сшед 15-20 юли още една пак с Готова М., на тези отводки трябва и пчели и мед.така ще стигне до 3 които ще са в кондиция.
Моля не бъдете строги към мен аз толко си знам и това споделям;)
Чорбич го споменах за друго и не се правя толкова си мога.:bigsmile:
п.п.Пусни си и тук тема за ореховата шума и си във випа.;):bigsmile:
Хайде и аз да се включа с мнение. Един час не мога само да ви изчета :)
Според мен не се изхвърляй с много семейства, както ти е намекнал Дончев, защото в крайна сметка може да се получи едно голямо нищо, ако всичките са слаби или недостатъчно силни и недобре подготвени през есента .
Идеята на Атанасов е много добра и опитен пчелар би я направил без проблем , но ти все още нямаш достатъчно опит.Така, че моя съвет е да направиш точно така, както ти написа Атанасов с отделяне на майката с 2 или 3 пити с пчели и да оставиш силното семейство да ти произведе маточници, след което го раздели на 2 и ще имаш 2 доста добри отводки.Тук имаш риск единствено от невръщане на някоя майка от оплождане, но ще следиш внимателно и ако се наложи ще си купиш.
Успех!
Бати Ице моя метод не е ли по лесен за новобранец,а и по качествени майки ще имат отводките.:bigsmile:
Благодаря ви!
Пишете за купешка майка.Бай Иван Акацията винаги е бил против копуването на такава.Неговите думи винаги бяха."По добре купи за 20 лв сахар от колкото за майка".:bigsmile:
Като дръпнеш майката няма да градят.Ще спечелиш пашата ,защото няма да гледат пило и може да извадиш повече мед.Твоя метод може да го коригирам като дръпне майката с 3 пити и после раздели на 2 остатъка.Ако оставиш майката с малко пчели няма да снася интензивно и няма да използваш пълния и потенциал.
Бай Иван Акациев колко кошера има бре да не е един, ае стегни се малко.
Още малко като попишете и ще се научи колегата. Научи го да прави 18-20 рамки пило(това го можете само двама души) цепи на 3х6 и за софората ще има по един магазин мед:mad::tres::tres::tres:
Я и аз като начинаещ да попитам. От есента останаха доста маломедни пити, вече кристализирали доста, сега и от един мъртъв кошер цял корпус почти пълни има. Кой е най-добрия начин да ги изядат пчелите? Мисля да ги пъхна под семействата като първи корпус, без да ги разпечатвам, защото с количката-повдигач така ми е най-лесно. Ще си спестя отваряне на кошери, а и ще почистя дъната по този повод. Дали ще ги оберат в топлото време или ще успеят да прокиснат и протекат?
С разпечатани пити ме е страх да не си предизвикам кражба, като им замирише на мед. Ще бастисат слабаците. Другото, за което си мислех, е да ги сложа разпечатани и намокрени някъде по-надалече, да си го пренасят оттам. Но не знам колко чужди кошери има наблизо.
На ракииия!
Не съм привърженик на цепенето на силен кошер на няколко отводки, особено като е само един, споделям напълно написаното от колегата Барков1982 за поетапната направа на няколко отводки с оплодени майки в конкретния случай. Да спомена Таранов, който е казал, че ако един кошер има 7 рамки с пило, то може да му се вземат 2-3 рамки с пило и пчели, или както казва доц.д-р.Пламен Христов: Не е важно колко ще се вземе, а колко ще се остави (пило/пчели) в основния кошер, за да не забуксува и да му забави развитието - аз така го разбирам. Миналата година от един кошер направих поетапно 2 слаби отводки с маточник, които са живи в момента, и даже малко мед извадих от последната паша - от основния кошер.
Колега Илиев с 20лв за сахар няма начин да забуксува освен ако майката не е читава.:bigsmile: