Ако не ти мине котка път, най-вероятно кацането ще го доживееш. За връщането, как да кажа....в някой друг живот
Преглед за печат
https://bnt.bg/news/pchelarite-v-spo...92380news.html
"Синдрома на празния кошер"Казва госпожата.Ами те пчелите не са като хората да умират в къщи.Всички знаем преди да умре пчелата какво прави.
"13мил лв. Биле раздали на пчеларите".Хубаво,но били регистрирани 13хил. пчелари.Аз съм прост на акъл и може да греша,но ми излезе,че държавата ми дава на година 1000лв.Ами то осигуровките ми са 1400лв на година.И какво излиза,че аз подпомагам държавата,а не тя мен.;)Госпожата спомена за новата система,че трябва да се регистрираме и ако не се регистрираме нище сме биле виновни.Аз се регистрирах за да докажа,че тя не работи в Златарица.6 арендатора имаме,а само житото се пръска около 12-14 пъти.От 1 април-31май ще покажа колко пъти е трябвало да си затворя кошерите.Според мой сметки ще е над 40 пъти...;)За зимната смъртност що не се обявява те не знаят до колкото се подразбира.Е всички знаем защо не се обявява...;):laughing:
"Основните промените в наредбата доведоха до значително подобряване на законодателството в сектор пчеларство и със създаването на електронна платформа за оповестяване на растително-защитните мероприятия. Целта е пчеларите незабавно да бъдат предупредени при провеждането на такива мероприятия, за да преприемат мерки за предпазване на пчелните кошери", подчерта тя.
https://agri.bg/novini/poreden-udar-...ri-v-dobrudzha
Докато не се забранят последно ползваните препарати за пръскане - отърваване от проблема няма да има. Разните там начини за оповестяване е само по - яко задълбочаване на проблема и развързване ръцете на използващите тези отрови.
И сега след това положение,ако няма адекватни мерки,не знам какво да коментирам и какво сме ние.Какви сме,и до къде ще я докараме с това наше покорно поведение.Срам ме е,ако няма как да се събудим и да раздвижиме сектора Пчеларство.
Оооооо, адекватни мерки - едва ли. Ако се направи нещо, то ще е някакво предаване по някоя медия в която някаква си неразбираща нищо водеща ще зададе няколко въпроса и до там. Някой ще отговори отгоре-отгоре да замаже положението, ще спомене тъй известната схема за оповестяване и кой от къде е. Добре, че Природата не чака никой и сама взема адекватни мерки и в даден момент казуса се решава. Е, за някой не е много приятен, но на нея не и пука за едни милиони години.
Щом и в Добруджа мора е сериозен отводките отидоха на 160 лв / 4 рамки по 40 лв./ А майки дали ще продава някой ?
Оправяне няма, баба Ванга е казала че пчелите ще изчезнат и ето вече се случва масово.
https://agri.bg/novini/trgvat-prover...nite-semeystva
"До неделя следобед в актуалната анкета на Агри.БГ - Пчелари, отчитате ли смъртност на пчелните си семейства? - участие бяха взели над 600 души, като най-много - 20 на сто, посочват, че отчитат смъртост при пчелите си до 20 процента."
Чудя се дали не стават все по-кекави гените на пчелите, които отглеждаме. Храним ги, лекуваме ги, подреждаме им гнездата, придаваме им майки и какво ли не - в резултат оцеляват пчели, които в природата не биха оцелели. Това прекъсва естествения подбор и адаптацията на гените им. Скоро ще започнем да им климатизираме кошерите, за да оцеляват:laughing:.