Ти се съмняваш в мен и си мислиш, че не съм те разбрал? Ха, ха... знаеш ли какво е интерпретация?
Преглед за печат
Според германската система на селекция на Нигра и впоследствие - Карника, наличието на жълти пръстенчета се е считало за показател за кръстосване (с Лигустика) и развъждането на такива семейства се е избягвало, въпреки рекордните им добиви, понеже се е считало че високите резултати не могат да бъдат повторени в следващото поколение (т.е. разпадане). Да обаче, понеже липсата на жълто оцветяване пак не е гаранция за расова чистота, всички семейства-рекордисти са били считани за продукт на хетерозисен ефект и съответно изключвани от родословието. Дълги години при развъджането в Германия са били използвани ЕДИНСТВЕНО семейства с ПОСРЕДСТВЕНИ добиви.
Стимулираната хетерозиготност в общия случай води до повишаване на жизнеността на индивида (най-често изразяваща се в повишена ройливост и понякога агресивност) и разширяване на броя на кастовите подгрупи в семейството (пак ройливост и агресивност). ( има разлика дали агресивността се дължи на висока жизненост или просто натрупване на комбинация от гени, отговарящи за агресивно/защитно поведение). "Леваците", живеещи в спомените на старите пчелари, са типичен продукт на един такъв хетерозисен ефект.
Всъщност, високата производителност на едно семейство се дължи до голяма степен на поддържане на определена степен на хетерозиготност (хетерозис) и степен на стабилност в същото време. А когато един търтей (или грипа от търтеи) са носители на цяла комбинация от гени, необходими за висок медодобив (а не просто хетерозис), то няма никакво значение от какъв цвят са.
А пък и ако има наличие на поглъщателно кръстосване, то нещата съвсем си идват на мястото, едните пчели се променят в посока на другите. Например италианските пчели в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Аржентина, Чили и т.н. са все .... чистокръвни улични превъзходни МЕЛЕЗИ, а не "чисти" Лигустики. И въпреки това не се различават много от някогашната оригинална италианска лигустика.
Иво си е научил добре домашното. Обаче факт е, че при майките със смесен генотип, пчелата обикновено е носител на фенотипа на бащата ( т.е. ако такава майка бъде оплодена с един единствен търтей, то почти цялото семейство ще притежава фенотипа на бащата). Но това нямам намерение да го обяснявам.
От лекциите които посещавах зимата мисля, че разбрах къде бъркам с първата ротация. Аз качвам пити с пило и пчелите стоят само на тях а останалите пчели висят в дъното. Другите пити са празни и пчелите нямат работа на тях.
За да се качат на 2ри корпус по думите на хората с опит трябва да има пречена.
Вариант 1 Да се напълнят питите с захарен сироп.
Вариант 2 Да се качи перга.
Вариант 3 Да се качат медови запаси.
Вариант 4 Да се чака майката да слезе да осеменява 1вия корпус и тогава да се направи ротацията.
И най вече,преди ротацията корпуса със семейството трябва да е ПЪЛЕН с пчели,
Честит празник на всички пчелари от форума, и на всички желаещи да се занимават с пчеларство.Колега Nik-m,аз също като теб го правя това нещо за ротирането.Но пчелите от 1 корпус се качват когато им сложа 2-3 пити с запечатано/люпещо/ се пило но м/у тях им слагам основи за градене.А за мен е най-важно да има нектаропоток /паша/.И ако сложа основи за градеж в долния корпус където е семейството,те ги прояждат по=теловете.Паша им трябва.Тогава няма проблем за качването на 2 корпус. Няма къде да отидат,и се качват да работят.Тази пролет ще ги чакам да се развият във 2 корпус,като ще им разпечатвам медът ,или ще го сваля долу да си го вдигнат горе при тях.Семейството ще го развивам на 2 корпус,като ще гледам да има място където да снася майката.След това пак ротация.
Аз никога не съм си играл да качвам рамки в втори корпус. След като има 8-9 рамки пило, слагам втория корпус като продължавам да храня и винаги се качват горе. Храната от хранилката е свалят на венец в горния корпус и майката се качва да осеменява. Хубаво е в средата поне половината пити да са стари.
Това също е решение, но ти колега подхранваш.Аз не подхранвам,а разпечатвам за да освободя място за майката да снася,и да преработят меда който е останал от зимуването.Това пак ги стимулира,а и медът го използват за пилото.Трудоемко е, но като остане мед трябва да го използвам иначе остава и блокират майката.А и медът е захаросан и не може да се центруфугира.
Забравих да отбележа че разпечатвам 1 рамка до пилото от лявата му страна,и 1 рамка от дясно.Като се разпечатва само този край който е откъм пилото.След 5-7дни,обръщам питите и разпечатвам от другата страна.Другото което правя е че покривната ми табла е увеличена с 5см. с цел подхранване през зимния период с питки.Освен това разпечатвам рамка и я слагам в/у останалите рамки като я разпечатвам от 2-те страни.Това го правя съобразявайки се със силата на семейството за да усвой захаросания и запечатан мед.Това действа пак като външно подхранване.