как да разбера дали пчелната майка е оплодена когато няма никакво пило (дебелата м
айка)Прикачен файл 9733
Преглед за печат
как да разбера дали пчелната майка е оплодена когато няма никакво пило (дебелата м
айка)Прикачен файл 9733
Прикачен файл 9734и двете майки на снимката са таз годишни (дебелата е от края на август) ,тази дебелата е самосмяна на другата ,до скоро имаше пило но не мога да разбера коя снася?
С такива въпроси, такива отговори :bigsmile: Нещо съм ....
Здравей!
Това да не те притеснява!Третиране с Оксалова киселина може да се прави и на 3-4 дни.Няма да навреди на пчелите.Аз третирам на седем дни понеже работя в друг град и вечер нямам време.За незоматозата си третираш според инструкциите на кутийката.
Поздрави:Цветан Димитров
Здравейте, искам да ви опиша ситуацията с един мой кошер, за която нямам обяснение.
На 06.09.2018г. отварях кошерите за последно като им дадох последната доза за Нозематоза. Една сборна майска отводка тогава изглеждаше в перфектно състояние 10 ДБ рамки покрити с пчели, разновъзрастово пило, достатъчно мед и майката е тазгодишна.
На 14.10.2018г. реших да погледна за последно тази година всички семейства и като стигнах до гореописаното ми стана зле. Пчели не повече от 200-300, майката сред тях, всички събрани около последното люпещо се пило (на една рамка от двете страни колкото капачка за буркан), медът е наличен в кошера, няма признаци за кражби и болести, няма подмор, но не мога да си обясня сегашното му състояние.
Последната, както и предишната 26.08.2018г. беше Нозевит, 2 пъти през 10 дни. За акара Варостоп.
За месец е трудно да се стопят толкоз пчели от самосебеси, освен ако не са били зимни... Или нещо ги е натровило, което е малко вероятно според мен, защото майката би дала фира също, или е пък имало нападение, което са отблъснали с цената на прекалено много жертви и едно разваляне на времето да ги е "спасило". Ако нападениет е било преди 20-30 дена трудно би видял признаци. Разбира се не се изключва и вирус, и поради тази причина бих ти препоръчал да не го обединяваш с никое друго семейство, а да действаш по метода на Мода с горелката... :(
Интересно, ако е било нападение, защо не са нападнали другите две отводки до него, едната е на 6 рамки ДБ, а другата на 3 ДБ.
Не би ли трабвало да изберат някое по-слабо семейство.
Зависи и от способността на семейството да си охранява входа, не само от силата. Примерно аз миналата година нямам загинало семейство от нападения на оси или разграбвания, а нея година комшията домъкна отводки от 4-5 места. На 20-25% му ги разграбиха и унищожиха осите и другите пчели, а не бяха хич слаби есентта. Имаше загуби и от основните семейства.. :(
Не мисля да го дондуркам, ще го стесня на две рамки с мед и ако оцелее ще е някакво чудо, ако не.......
Най много ме е яд, че ако не оцелее едни 15-20 кг. мед ще трябва да го хвърля.
Тази година всеки констатира малко роене. А така ли е? Аз мисля, че пчелите пак се изроиха, но точно когато най - малко очаквахме. Взехме меда и позабравихме да ходим всеки ден по пчелините, а кошерите тогава се развиха - след пашите. Рой, след това докато майката започна да снася и започна разграбване от оси и помежду си. Според мен това е сценария на това което описвате.
Ако е болест, все ще има загинали и в кошера.
Ако бягат от нещо, ще вземат и майката.
Ако са оси или стършели, ще пострадат и другите.
Най логично е да е кражба и...да е прекъснало поради някакви причини. Най-вероятно това да е станало още при прегледа в началото на септември.
Комшията прави преглед някъде септември. Вади първата рамка и я оставя настрани. Докато проверява другите, започва нападение от другите кошери. Затваря кошера и оставя да се оправят сами щото това му било най-силното семейство. Е, не се оправило ама поне му подсилило другите семейства. Възможно е при тебе да се е получило същото.
Роенето и кражбата биха оставили следи, а за кражбата в случая категорично се отхвърля
Един кошер го заследих че пролетта беше малко слабоват. След пашата се засили много и ОК. Да, но в един момент намаляха пчелите. Отварям и гледам току започнала да снася майка- пак ОК. След две седмици кражба - няма кошер. Та така няколко с някакви малки разлики и то предимно силни преди това.
Така де, но все пак си видял признаците на кражба, предполагам и на роене или самосмяна или свищеви маточници. Отделно мисля, за съжаление имахте и проблеми с пчелите, изчезваха летящите имаше пълзящи. Просто се опитвам да помогна да се отхвърлят някой възможности. Виждал съм кражба на работещо семейство, еми личи си.
На роенето не, но и не съм се вглеждал като прибирах питите след кражбата. На кражбата бях свидетел на всички. Пълзящи специално от тези кошери не съм видял, а и да е имало са били малко. Тези с пълзящи се справиха по - добре. Е, помагах яко цяло лято. При кражбите си личи, но зависи от момента в който ги хващаш. Единия му взех всичкия мед почти.
А какво става с пчелите на нападнатия кошер?
Някъде четох, че ако нападнатото семейство не може да предотврати нападението, собствените му пчели също се включват в изнасянето и отиват с крадците. На мене не ми се е случвало и нямам опит. Благодаря за разяснението.
Вчера и днес проверявах кошерите с цел подготовка за зимата. Какво намирам в доста кошери - пчелите са във втори корпус върху пити с медени венци. В третия корпус отгоре /дето мислех, че ще го напълнят с мед за два - три месеца/ само на 3-4, понякога и повече пити има къде по-малко, къде повече мед, но са си маломедни пити в общия случай. При това много често медът им е като венец в горния край на питите. Притеснявайки се за достъпа на пчелите до питките през зимата, извадих долния /първи/ корпус и на негово място като първи сложих бившия трети, този с маломедните пити. Надеждата ми е да ги оберат и пренесат меда от тях горе. Дали би се получило по това време?
Ако не е запечатан и особено ако си на отворени мрежести дъна бавно, но ще изчезне от там. Ако е запечатан-забрави.
Навсякъде пише, че пчелите не търпят мед близо до прелката, та затова реших да ги сложа отдолу тези пити. Нищо, поне няма да търся къде да ги прибирам, да си стоят там като дълбоко дъно. Така ще слагам питките направо върху питите с пчели. Но за някои май ще трябва да ги слагам отсега. Как се обединяват слаби семейства по това време?
С вестник и пререждане след няколко дни.
Агро, нямам лошо чуства , но така като якараш няма да се получат нещата. С борбата с акара не се справяш, със силата на семействата също, с осогуряване на хранителните запаси също. Искаш да се гледат сами ама ...... и те искат внимание и грижи. Имаш малко време за последни корекции и зимата почва.
И аз в начолото си помислих за роене, защото гледам няма мъртви пчели нито в кошера, нито около него. После пък си викам, и това няма да е защото този рой без храна ли ще излезе, мисля си че рой толкова късно, малко преди зимата би изнесъл всичко.
А колко точно са слаби, слабите, че не разбрах. Извинявам се ако съм изпуснал да прочета
А бе, то не аз май не чета, ама карай. На брой са три (или няколко по три) на сила как са. Преди години тук аз попитах за подобно обединение, та сега да върна услугата. Е без горелка де
За последното не е сигурно дали и след обединението няма да се случи. А може и слаби да оцелеят и трите. Последните години разни слабаци оцеляват, а силните още октомври, ноември си заминават. Знае ли човек? Аз не обединявам. Излишна работа. Така смятам.
И аз не съм обединявал преди зазимяване, но нали сега се уча, та е подходящ момента за експеримента. Слабаците са на по три до четири ЛР междурамия пчели, имат си майки и медени венци. Мога да ги огранича с преградни дъски от фибран, мога да ги сложа във фибранени сандъчета от отводките на зооинж. Матеев, но реших да пробвам с обединяване. Освен ако не ме посъветвате друго. Събота и неделя дават топло време, тъкмо за целта. После питките и каквото стане. Та затова не ми се иска с вестник, че не се знае какво време ще дойде после при подреждането.
Много ми се иска да е вярно, но цялото ми време отива в борба да не загубя пачки, а правенето им винаги е било въпрос на късмет. При мен така и не дойде, поне колкото за спокойствие. Но пък интересен живот си живея, някой ден от вълнения сигурно ще ритна камбаната. Ако ли пък не, ей ги пчелите, чакат мен, като му дойде времето.
Целта каква е? Обединяваме с мисълта, че от три слаби ще се получи едно силно, но кой знае? Може майките да се потрошат и да не остане нито една. Загуба. Може и да не се обединяват и да изкарат и трите, а може да си заминат и трите или някое да изкрета. Варианти много. И в крайна сметка - Божа работа.
Или друг вариант трите слаби ако са с млади майки добавяш към три средни с по стари майки и каквото стане(пробвано), и пролетта се кефиш на избора на пчелите, например. :laughing:
Иначе, това с три майки да напраеи търтовка май го можеше един ама не е вече сред нас(във този форум имам предвид)
Колега агро, каквото и да направиш може и да не стане, каквото и да не направиш е могло да стане, така че ще су позволя да цитирам един голям български пчелар "Колеги ама пробваите де, направете с едни така с едни иначе" К. Якофов
Тези слаби, не са случайно слаби. Агро, съветвам те, всички на 4 рамки във фибрани и ако има възможност на друг пчелин и подредени едно до друго. Имайки предвид проблемите с пълзящи всички под 4 рамки-брак (ако обединяваш само помежду им но смисъла е никакъв те не случайно са слаби). Всички пити на които е снасяно от тези семейства- брак. Светлите пити от всички семейства дезинфекция. Освободените кошери дезинфекция както и на свободните корпуси. Тъй като и борбата с акара е останала малко настрани сега задължително като една отчаяна мярка окъпване с ОК без да се прекалява, с пресен разтвор. Дано се получат нещата. Успех.
Пиша в размер " ЛР рамки покрити с пчели" всеки да си го трансформира към неговия тертип. Всяка мърша под 4 такива рамки е много вероятно да не докара до пролет. Унищожаването не е нужно ако няма проблем в пчелина и може да се пробва, но въпросния пчелин има проблем с неясен произход и мисля подхода за правилен иначе още много мъка ще има.
Е сега да ходя до пчелина за снимка... Иначе си прав, много хора броят за пита всяка върху която има 10-тина пчели. Покрита с пчели по това време си е прилично покрита.
Прикачен файл 9763
Това е на 16.09.( нямам по-късна дата ) Как е дали ще оживеят.
На тази пита има пило, а говорим за пити сега (без пило). Иначе ако не гледаме пилото и от другата страна има толкова пчели можем да броим тази пита за за 2/3 покрита с пчели.
Колко такива пити към нея дата имаше в слабите за които говорим ? Ако са били две и сборно от другите има поне още една рамка пчели ще изкарат нормална зима ако имат храна.
За първото клипче. Мрежести дъна се ползват все повече и повече в пчеларството, а за точно такова дъно ще почакаш, може и да се появи някой.
За второто клипче. Кой да ти каже, че използва такива хранилки. Всички се бием в гърдите, че не ползваме хранилки, камо ли в такива размери. Ние храним само с мед. ;)
Затова не получаваш отговор.
За прелката ме притесняваше, че е по цялата дължина на предната дъска, а и е висока около 2 см. В темата за изработка на кошери, колегата Бонев показва височина 8-10мм. От клипа разбрах, че летвата със стесненият отвор е само при есенно-зимни условия.
Благодаря за бързият отговор!
Прелката в зависимост от времето/температура, месеци/ варира. През лятото в големите горещини се отлепва дъното и само отзад остава затворено, дори се премахва напълно. А през друго време се затваря и до сантиметър, както е тази година, че ги нападат осите. Всичко е до преценка на пчеларя.
Здравейте. Днес реших малко да поразместя питите из кошера, понеже беше около 15 градуса, и тамън най-добре щях да преценя колко да го стесня. За последно ги отварях преди месец, може би по-малко, когато махах лентичките от 3-те ми кошера. Но днес бяха доста изненадан, когато видях, че най-силният ми кошер липсва. От него точих два пъти, като той си направи и самосмяна в слънчогледовия период. Вътре рамките бяха почти пълни с мед, някои на половина, като ми направи впечатление, че на някои рамки меда седеше сивкъв-бял, и имаше една шепа пчели. Нямаше измрели долу. Имаше 5-6 чашки и 2-3 малки маточника малки. Каквото и да се е случило, се е случило средата на октомври според мен. Какви може да са причините този кошер да забегне? Беше доста добър, дори съм цепел от него 2 пъти.
Имам някакво предположение, че е заради:
1. Младата майка. Задържала се е докато има все още някаква паша, дори да е отминала основната, после резко е избягала с част от пчелите.
2. Може да е била некачествена нещо и заради това да са избягали пчелите, след което и тя да е избягала.
3. Другото ми предположение е, може би заради това че доста пити бяха запълнени с мед. Но имаше и някои по-празни... Така си мисля.
4. Акар или нещо друго ги е прогонило. Но съм третирал със препарат за нозематоза и слагах лентички за акар.
Много кофти случка. Много ми е чудно къде ми е грешката, защото всичко изглеждаше добре. А основно от него точех мед. :/
Когато това семейство направи самосмяна видя ли дали майката пронесе. Ако не си има вероятност когато е излязла на оплождане да не се е върнала, а те нямат пило на което да заложат и кошера малко по малко да е заслабнал и стопил без да усетиш. Вариант 2: Ти да си е натиснал при преглед ....
Причини бол в тази ситуация . Това е според мен .
Според мен не се зазимяват на 4 ноември , а в началото или средата на октомври .
Колега , Ти виждаш сивкаво-бял мед . С какво си подхранвал ?
И казваш , че основно от него си вадил мед . Явно след центруфугирането си го хранил със захар .
Разделянето не е проблема , стига да се знае кога и как ?
Беше си пронесла. Имаше пило. Сироп съм слагал по малко, на дъното на хранилката, веднъж седмично, колко да близват по нещо в седмицата. Все пак бяха топли дни напоследък. Винаги началото на ноември съм ги проверявал и стеснявал. Освен когато съм махал лентичките преди месец да съм я убил без и да се уесетя... по някакъв начин.
Просто ми е интересно какво друго може да направи тая липса на пчели. За има няма месец всичко да изчезне. Не помня да съм местил рамки, просто помня, че бяха доста живи. :)
От тогава не съм ги проверявал. Доста ме е яд. Все пак това ми беше "кошерът". Да ви питам и друго, при прегледа на трите ми кошера, освен че установих, че единият го няма,а другия беше доста активен и хвърчат... последният пчелите бяха като парализирани. Отварям ги, те накацали отгоре по рамките и едва се движат. Вдигам рамките, и те по тях доста пчели с бавни движения. Никоя не летеше? Времето беше 15 градуса, едва ли е от студ. Но поради други фактори трябваше да го затворя, тъй че не съм ги разлепвал всички рамки за да видя дали има пило по тях или майка. Нормално ли е това или говори за проблем? Специално този кошер съм сложил магазина под него, като между магазина и кошера няма нищо. Не знам дали тоав ще е от значение за ситуацията.
За изчезналия кошер може да се дължи на т. Нар. Инвертазна изтощеност или нещо от този род беше, за мен неподготвени физиологично пчели за зимата, причина съвкупна, най вероятно. Имах такъв случай първата си година, семейството рекордьор изчезна. За третия, г-н Дончев ти е отговорил и аз съм на същото мнение. За втория, ако летежа е собствен, значи е по силно семейството и ппдходящ обема, ако ли не, лошо.
Ами, к'вот такова явно накрая. Няма да разбера май дали е моя грешка или някаква тяхна си аномалия. Преди този кошер, имах още един който бавно зачезна, но там имаше самосмяна след самосмяна на майките. Кошерите са един до друг, затова ми направи впечатление как единия като го отворих си пъркаше от летящи пчели (негови си), а другия седяха като инвалиди, никоя не помръдваше. Все едно, знам, че няколко дена няма да мога да спя сега заради загубата на силния ми кошер. Аз на него разчитах за всичко. :)
Нозема церана шета из страната и които не я вземе в предвид бере ядове, цели пчелини си заминават, а не само отделни кошери.