Само може да предполагаме.....
Преглед за печат
Само може да предполагаме.....
Често минавам през Монтана(Видин-Димово-Монтана-Берковица..) мога да отделя няколко минути.Според мен би трябвало вече да имаш пило.Цитат:
Първоначално публикувано от Nik_m
Въпросния кошер работи доста усилено през деня постоянно влизат пчели с прашец, докато другия доста по малко. След застудяването ще видя как е и ще сложа лентите.
Мисля си дали има пило?
Увеличи достъпа на свеж въздух.Цитат:
http://s2.postimage.org/bkso4fimt/20...7_18_14_34.jpg http://s22.postimage.org/c1pn42ya5/2...7_18_15_31.jpg
Имам 2 въпроса по снимките
1- Тази хранилка трябва ли да е закрепена по някаккъв начин за покривната табла или как трябва да се постави?
2-Дъното ми е изцяло от мрежа (метална) и има канали за ламарина, та дали да го оставя само на мрежа или да сложа ламарината?
Хранилката я закрепи,като заковеш малки летвички да и фиксираш отвора с тоя на таблата или ако слагаш изолация на таблата(стиропор,фибран),я фиксираш с изолацията.При мен с дупката на изолацията съм ги фиксирал хранилките.
За ламарината според мен я сложи,а лятото я махай или само частично.По усет.
Здравейте отново. Реших да си регистрирам пчелина и като дойдоха проверяващите от Областната дирекция по безопасност на храните да огледат мястото и кошерите и ми направиха забележка, че не съм сложил стикерите с номерата на кошерите. Та въпросът ми е от дясната страна където се изписва общият брой кошери, действителният брой кошери,които имам към момента ли да напиша или капацитета които са ми определили за пчелина?
Извинявам се ако въпросът ми не е за тази тема.
Общия брой кошери не се пише никъде. От дясно на капака се изписва номера на пчелина, примерно 35682188, а от лявата номера на кошера и броя на семействата в него. Например 001-01 за едно семейство в кошера или 001-02 за две семейства.Цитат:
Първоначално публикувано от Plamen Nikolov
Общия брой налични семейства се пише на табелата на входа на пчелина .Цитат:
Първоначално публикувано от Plamen Nikolov
Сигурен ли си в това ? Все пак този брой за добро или лошо е променлив. През два месеца ли ще променяме табелите ? Ако наистина е така е голяма недомислица.Цитат:
Общия брой налични семейства се пише на табелата на входа на пчелина .
Сигурен съм . Това ми го искаха от комисията преди да минат да съм го направил и това на всеки кошер което каза ти . То така си е по закон. Като ти се промени броя променяш го и на табелата и подаваш декл. до ветеринаря също с новата бройка . 3 пъти ходя до общината по тия въпроси докато ги изчистя как точно е процедурата.
Това за табелата за мен е нещо ново...Чел съм закона и в него въобще не пише за тази табела нито ред...Иначе това,че при всяка промяна трябва да има актуализация на анкетната карта е така....и срока е 30 дни от промяната...
Аз досега пчелин с табела не съм виждал blush;
Явно четете законите през ред , ако въобще ги четете . Закон за Пчеларството чл. 8 ал . 5
Здравеите преди около 10 дни се взех пет кошера и кам тях ми подариха няколко магазинни пити в които обаче има мед но в няколко от тях медът капе все едно е разреден с вода от някои килиики не от всички искам да ви попитам това вкиснат мед ли е и какво да го правя да го изцентрофужа ли и да го изхварля в тоалетната или да го ползвам за нещо ??? Много ще сам благодарен ако някои ми даде савет ( този мед които капе не мириши лошо или нещо такова дори го опитах на вкус си е като мед но рареден )
Благодаря предварително :)))
Щом не му е променен вкуса и мириса, му няма нищо. Меда е силно хигроскопичен и ако не е съхраняван правилно, лесно поема влага от въздуха.
Това трябва да е табелата на всеки пчелин.
Но трябва и да се изпълнява.
Такива пити ги изтръсквам преди да ги сложа в кошера.Цитат:
Първоначално публикувано от wingyboy
Благодаря ви за отговора само искам да попитам щом моят мед не е вкиснат на какво мирише вкиснатият как да го разпозная аз дори незнаех допреди няколко месеца че медът може да се вкисне по какво да го разпозная и с как да се оттарва от него ??? Благодаря още веднъж :)))
Здравейте! На 9 март писах, че имам съмнения, че едното ми семейство е останало без майка и съмненията ми се потвърдиха, като има заложени маточници и до няколко дни чакам излюпване. Вчера обаче ми дадоха една майка тъй като от семейството й бяха останали една шепа пчели. Взех я с една пита и малкото пчели и ги затворих с клетка, която сложих направо към питата и снощи ги сложих във моя кошер само че след преградната дъска. Въпросът ми е дали моето семейство ще я приеме при положение, че има заложени маточници и общо взето как бихте ме посъветвали да постъпя.
При придаване на майка,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изчистват всички евентуално заложени маточници,в противен случай приемането е почти невъзможно.
Сложи рамката с новата майка м/у питите на осиротялото семейство.
ОТ 10 дена намирам яйца по таблата под мрежестото дъно до сега около 100 по около 10 на ден ,не храня със захар ,семейството е силно с много мед без подмор
Може да махат по някое яйце, ако има по две яйца в килийка. Аз съм виждала при редовни майки и при силни семейства, и при слаби семейства също, майки да снасят по две яйца в килйка. Може би няма достатъчно подготвени килийки за снасяне.
Може да изхвърлят яйца, ако не са могли да ги захранят поради някаква причина. Примерно липса на вода. Ако тия дни не са могли да носят вода, може това да е причината.
Явно майката снася повече яйца,отколкото пчелите могат да затоплят,захранят и т.н.Случвало ми се е единия ден да видя яйца,на следващия да ги няма.Аз мисля ,че ядат тези яйца които не могат да обслужват.По-добре така,защото загубата на няколко яйца е нищо,в сравнение с простудяване на вече излюпено пило,европеиски гнилец и куп болести.
купих три отвотки миналата година за сега са добре слойих лети 8 март слагах им малко сироп апинвер и сръбска храна им давам имам много млади пчели двата кошера носиха прашец здраво до преди 5 дена на 20 им сложих пак храна че я бяха изяли даите савет ако задаржи това студено време да не ги уморя а вчера им сложих мед в хранилките кошерите са дб а питите по 5
Ех Величко, Величко. Как успя да напишеш повече от седемдесет думи без нито един препинателен знак и нито една главна буква ? Уникален ! А какъв е въпроса ти си остава тайна.Цитат:
Първоначално публикувано от velichko32
сори ама мие малко трудно с буквите на бг . вапроса е могат ли да умрат от глат несам дигал рамките но явно има пило
Здравейте,искам да ви попитам нещо,защото не намерих конкретна информация.Купих си 10-тина кошера ДБ 10р.Не съм ги местил на моето място още,като се стопли тогава.Кошерите ми ги намери един мой познат.Въпроса ми е:искам да ги преместя всичките ДБ кошери в Многокорпусни,кажете ми как най-бързо,лесно и безопасно за пчелите може да стане това.Всичките рамки искам да ги направя за ЛР и да ги сложа в такива кошери и то още тази година.Почвам да пчеларствам и не искам да е с ДБ кошер.
Прочети ТУК и ще разбереш
Добре,като изрежа всички пити от кошера и ги сложа в ЛР корпус и после изсипвам всички пчели от ДБ в ЛР.Така ли?И стария кошер го прибирам.
Не е трудно.Преместваш ДБ кошер малко встрани и на мястото му поставяш новият ЛР но с 2 корпуса.Прехвърляш всички пити от ДБ в ЛР и след това вадиш една по една питите-стръскваш пчелите в кошера и режеш рамката и питата отдолу.Връщаш в корпуса,и така до последната рамка.Накрая махаш единия к-с и оставаш с-то на един в/у дъното.Толкова ли е сложно и трудно?
Благодаря,сега вече ми е ясно.
Колега, направи ли поне някакъв преглед, запаси, редовно пило и тн ? Все пак имаше няколко подходящи дни за преглед. С това яко хранене, да не задръстиш майката и да няма къде да снася, все пак са само 5 пити. За студеното време се препоръчва да имат твърда храна над кълбото. А като се позатопли, провери какво е положението вътре и ако имат много запечатан мед, започвай да разпечатваш по малко, ако нямат такъв, ще трябва да подхранваш, поне до първия нектар. Иначе няма от какво да се страхуваш, през деня омеква времето и пчелите поддържат температура в кълбото заради пилото, пренасят си меде от страни. Но за нощите си е проблем, те все още са доста студени. Хубаво е да затоплиш добре тавана, това ще им е доста в помощ.Цитат:
Първоначално публикувано от velichko32
Здравейте колеги.На 25,03, забелязах на три от кошерите ми на прелките изхвърлени почти оформени пчели но още не оцветени.Някой може ли да сподели от какво може да е това?Замислям се над две причини,липса на прашец или измръзнало пило поради застудяването. sleepy; sadsmile;
Казаха ми дане дигам рамките а на тях отгоре има сръбска храна на евро том .
Благодаря на спартак за отговора ми относно строителната рамка. Извинявам се за закъснението, но досега нямах възможност да го сторя. Не съм наясно каква е тази подобрена строителна рамка в ЛР корпус.
hi; По вероятните причини са -АКАР,ВОСЪЧЕН МОЛЕЦ,случайно надрано пило при преглед.Но не се притеснявай,щом чистят е добре-ЧИСТОТАТА Е ЗДРАВЕ,А ЗДРАВЕТО-ЩАСТИЕ.Цитат:
Първоначално публикувано от todorksavov
Благодаря за отговора alex .
Братле просто си направи многокорпосните с дълбоко дъно и вкарай питите от ДБ то в техните плодници. Не се вкарвай в излишни филми drinks;
Цитат:
Първоначално публикувано от vergilzhikov
http://s18.postimg.org/ln5o0zs6t/Picture_010.jpg http://s18.postimg.org/nszyvhvn9/Picture_008.jpg http://s18.postimg.org/palf720dx/Picture_009.jpg http://s24.postimg.org/y1s44h0pd/Picture_003.jpg
Тези рамки са за ДБ За ЛР може да ползваш и празна рамка дори без нова основа.Успех
"Стига с тия дълбоки дъна, от тях няма никаква полза, само си давате парите..."Цитат:
Първоначално публикувано от LoGo
Шегувам се.
А също може една наставка 7 см върху ЛР корпуса и да постави втори ЛР корпус когато се изпълни първия, и да подпомогне пчелите да се качат горе. След 20 тина дни долния ще остане без пило и се маха или се освобождава от ДБ рамките. Но това във времето и зависи от знанията на пчеларя. Както и от това кога е пашата. Може да се случи пчелите да напълнят втория корпус с мед. Тогава преместването ще стане чак следващата пролет.
Това което предлага Buci59 става по бързо, но пак си трябва опит и знания.
Кога мислите да почнете да подхранвате с сироп?
В неделя дават 23 градуса.
Аз направих втора доза питки - по 3 на кошер. Април го дават нестабилен, а запасите в кошерите е нормално да намаляват, пилото става повече, пчелите трудно могат да смогнат да разпечатват такива количества и подхранването от пчеларя е задължително. Та мисълта ми е - бъдете подготвени с твърда храна и не се притеснавайте да я давате до 15-20 април wink;
Дали да разпечатам една пита с мед и да я сложа зад преградната или да и сложа питка?
Ако имаш пити с мед, разпечатвай и до пилото, не зад преградната дъска.Цитат:
Всеки път като отида при кошерите на капака на единия намирам по около 10 трупа на пчели с изядени глави, какво животно ги напада?
Пернати
Има косове летят в двора, но мисля че те не се хранят с пчели!
Кога ще почне градежа?
За да има градеж е необходимо да има;млада пчела,цъфтяща растителност,топло време(като днес) и захарен сироп за по-бърз градеж.
Така де, ама няма млади пчели.
На 1ви нямаше никакво пило, сега не съм ги гледал.
Провери за майка.Аз на 01.04.2013г.сложих 1ВО и на 06.04 беше изградена,и сложих още 1ВО + 1,5литра сироп 2пъти на седмица.Правя това поради липса на пити.Цитат:
Да ви попитам колко сироп трябва да сложа на семейството(4 пити с пило) и за колко време ще го вземат?
Колкото и да слагаш ще го вземат :)Цитат:
Първоначално публикувано от donald
hi; мили хора,според вас би ли било удачно лятото да давам вода на пчелите през хранилката ,като втора опция на централните пойлки в пчелина ,смятам ,че е добре особено при лошо време както е сега
Ако, няма нищо сладко във водата и е поставиш на горната табла сигурен съм че , няма да я погледнат даже.
Здравейте,
Искам да ви попитам, знаете ли какво е точното разстояние което пчелите оставят между изградените пити ? Знам, че по принцип се казва че то е 7мм., но съм чел някъде че е по - малко... Вие как мислите ?
Здравейте!
Имам въпрос-От 10 дена се опитвам да подхраня моите 4 кошера със сироп вода захар 1;1,но ми прави впечетление много вялото сваляне на сиропа (за 7 дни не повече 300 грама,като само един е усвоил около 700 грама).По моя преценка като на начинаещ пчелар семействата не са слаби,имат все още медови запаси,и остатак от зимното подхранване в пликчета.Работят и внасят усилено прашец.
Има ли причини за тревога от моя страна?и ако да,какво да предприема?
И моите не свалят, за 4 дни са взели 100мл. и се чудя дали няма да се вкисне.
Прегледай ги внимателно и виж колко са им запасите, какви са, има ли място за снасяне на майката. Аз все още разпечатвам стар мед, а и джанките тръгват, така че ще минат за сега без сироп. А като чета, май доста големи количества сироп подаваш, това се прави за запълване на запасите, а не за стимулиране на яйцеснасянето. За второто трябва по 200-250 грама през 2-3 дни и то ако в природата няма приток на нектар или времето се развали за повече от 2-3 дни. Както внасят яко прашец и ти яко ги храниш, може да задръстиш гнездото и да предизвикаш роево настроение.
ако има паша нема да обърнат внимание на сиропа, начи нема смисъл и от подхранване...
...предвид прериода, и цъфтежа и пашата, май е време вече, сиропа да бъде 1:1.5
В момента зацъфтяват джанките, овошките, жълтурчето е в изобилие, има вече приток на нектар. Не хранете допълнително или ако го правите, то само на тези семейства които нямат запаси и на тези семейства, които са слаби.
Благодаря!Според по-горните мнения на по-опитни колеги,смятам в неделя да изчистя застоялиа сироп в хранилките,и ще им направя частичен преглед да преценя дали да направя още някоя рамка разширение на кошерите.Споделете,нормалн о ли е да се прави Частични прегледи през 10- на дена?А вие колко често преглеждате рамките за Пило ,разширение и др.в тоя период на време?
Аз всяка седмица, докато изпълнят корпуса, поне при пролетното развитие. Гледам рамките до пилото само и разширявам ако трябва.
Аз съм ги отварял през 10-15 дни и според хора от форума и прилагам голям тормоз, според други може и по често.
Всеки си има стил на работа.
Истината е да не се отварят без причина, но за един новобранец, причини колкото искаш.
Точно така, докато пчеларя влезе в крак, отваряйте спокойно, нищо им няма на пчелите. Трябва да знаете какво става вътре и така да се учите. С времето ще започнете по рядко да ги преглеждате. Все пак използвайте хубавите слънчеви дни, работете бавно и внимателно, без резки движения и без хамалски методи.
Много си прав Nik_m!Като се има предвид че,съм горд собственик на 4 кошера само от 15 дни,иска ми се нон стоп да проверявам какво става вътре!Незная как е било при вас но много се шашкам да не объркам нещата фатално!
На мен ли говориш, и аз съм така, но поне не се притеснявам толкова защото 2те ми семейства ги взех ноември и ги бях отписал.
Но като взема 10те нови ще ми е по притеснено.
Няма нищо фатално, всички грешки през този сезон, ще ги оправите през следващия. :D
Гената е прав.То е като първото гаже , бутайте навсякъде, иследвайте, учете се.Хвърляйте книгите и практиката му е майката!. Питайте от време на време
" батковците" и ви гарантирам дълъг " брак " с пчелите :D :D :D drinks;
А при мен всичко от горното прецъфтя,черешата и тя приключва ,рапицата започна изградиха по 2 основи ,дръпнах по някоя рамка от най-силните за сборни отводки и поставих магазините drinks;,хубавото на рапицата при мен е ,че е саморасла насред житото и кориандъра и няма да я пръскат и не могат да я разорат а е адски много :DЦитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Честотата на "бърникане" зависи от системата, периода от годината, както и от времето на пчеларя.
Аз работя с ДБ и мога да отделя един ден седмично,при извънредни ситуации- допълнителен ден отпуск :D .
Конкретно пролетта, след стесняването на семействата, се налагат ежеседмични прегледи.След преминаване на критичния период-началото на април, когато семействата започнат своето интензивно развитие и се налага разширяване на гнездото, прегледите са частични и бързи.Отварям, измествам таблата-има ли пчели по нея, значи разширението е наложително.Крайната рамка(обикновено мед и прашец)също отмествам.Ако втората рамка е с пило и междурамията са с достатъчно пчели, разширявам с една рамка, до последната с пило и приключвам.При положение, че втората няма пило, продължавам навътре.Търся причината-слабо семейство, малко пчели, задръстена майка и действам според ситуацията.Когато времето се позатопли трайно, разширението се прави с рамка между пилото или с основа.Така до акацията.Идеята е до началото на цъфтежа на акацията, семействата да са усвоили поне 10 рамки.
Остава времето да е добро, акацията да отделя нектар!
Ако някое от последните две неща не случат- настъпва друг филм :D !
Миналата година го играх.Цитат:
Ако някое от последните две неща не случат- настъпва друг филм
Ами разкажете, че и ние да не го играем wink; drinks;
По времето на акацията семействата бяха вече силни, времето дъждовно а аз на работа. Колкото пъти изгрееше слънце толкова пъти имаше готов за излитане рояк. Но естествено основната вина си беше моя.
Филма е справяне с роевия нагон.Всички средства са позволени :D .По трудно е с ДБ-та.Ако се очертае такава вероятност, ще правя отводки, още преди да са си помислили за роене.Следя дългосрочните прогнози и доколкото може да им се вярва,времето в периода на очаквания цъфтеж на акацията ще е добро, ама колко пъти ще го променят дотогава...
Ruslan. Кога смяташ да започнеш с отводките?Като перйод от време?Аз съм със ДБ-10 рамкови и затова питам,а и съм покрай Дунава като теб
Макар да съм в Русе, пчелите ми не стигат до Дунава :D.По голямата част от семействата са ми в 12 р.ДБ, но имам и 10 р.Точно с тях трябва да внимавам.Вече имам 10 р., които са на по 9-10 рамки.Още тази седмица ще ги огледам внимателно, ако вече няма къде да снася майката, за сега ще отнемам рамка със запечатано пило и ще я прехвърлям в изоставащите.Така ще реша два проблема, подсилване на изоставащите и удържане на силните.Очаквам, че до акацията има още поне две седмици.От миналогодишните отводки, най-силни сега са тези, които правих около началото на цъфтежа на акацията.Така, че вероятно началото на май.
Може да пробвам един от силните да не го разширявам, а дори да го стесня, са да предизвикам залагане на маточници.Миналата година неволно се получи точно така, едно семейство бе заложило маточници, които успях да използвам пълноценно.
За мен в случая,да предизвиквам залагане на маточници ми се струва сложно,и може би остава варианта с закупуване на майка.Но пък на такъв ранен период (началото на Май) да ли ще има предлагане?
Не, след средата на май започва предлагането на майки.
Порови се из форума, ще намериш доста начини да си произведеш майка, избери си някой, който прецениш като по-лесен за теб.А и зависи каква ти е целта и силата на семействата.
Здравейте! Миналия август сменях 5 стари майки с нови от Търговище. Приеха ги нормално но сега са по-слаби и от старите, на 4-5 рамки с пило, а една изобщо не снася и няма никакво пило. Подхранвал съм с мед, зах.сироп и стартовит 5 пъти. Все още има доста пчели и мед. Майката я видях 2 пъти по точката- енергична и едра. Какво да правя за да спася кошера?
Ако не те е страх,хвани я и я стисни леко по коремчето,ако не я сложи в кибритена кутийка и стръскай няколко пъти,след 4-5 дена проври за яйца ако няма,прасни питите с пчели по другите кошери като предварително оеднаквиш миризмата им като напръскаш с ракия,мента,....или напушиш по якичко.Кошера махни настрани и затвори прелките му,след празниците си го запални с отводка примерноЦитат:
Първоначално публикувано от pamo
Указват ли някакво влияние рамко ограничителите при разпечатване на мед с разпечатваща машина? Споделете коя разпечатваща машина като марка е най-хубава. И как според Вас колеги е по-правилно да се утеляват рамките хоризонтално или вертикално?
Указват, и по скъпите са по хубави ,парния нож да е на затворен кръг,обтелваш 5по вертикала и 3 по хоризонтала и си ти.
Според теб на какво се дължи това?Цитат:
Първоначално публикувано от pamo
Другия път пак спонсорирай доцента.
Ако не е вече прекалено късно ... всъщност, когато разбереш причнината сам ще знаеш как да постъпиш, сега и да ти кажа няма да повярваш и няма да се вслушаш в никой съвет.
Според теб, защо им измират на хората пчелите?
Днес се реших да ликвидирам майката. Придадох 1 пита с пресни яйца и запечатано пило за да си направят свищева. Питането е :
1. Трябва ли да унищожа запечатаните маточници на 4-ия ден и да останат незапечатаните? А след проснасянето на новата майка да се стимулира ли със захарен сироп или нещо друго?
2. Имам един слаб кошер на 4 пити пило със стара майка. Как по-добре да създам нова- чрез осакатяване за самосмяна или по горния метод?
Благодаря!!!
Имам въпрос:при положение,че всички кошери са ми с по един магазин,как мога да процедирам като дойде време за тях?Смисъл като го запълнят вадя,центрофужа и пак слагам или как?
Какво ще стане ако в силен многокорпусен кошер между двата корпуса които са с пило поставя даданблатов магазин с рамки и основи за градеж? ???
Първо ще напълнят всяка една килийка в двата корпуса,и тогава ще започнат да градят в магазина.
Разделянето на пилото не е много добра идея. Майката при всички положения ще остане само в единия от корпусите, а пилото на другия - ако не бъде изоставено от голяма част от пчелите и това не доведе до никакви неблагоприятни последствия в резултат на отглеждането му, след като пилото се излюпи майката може и да не се върне да осемени плодника наново.Цитат:
Първоначално публикувано от kaloyan_ivanov
Всичко зависи от силата на семейството и от времето за което е способно да "преодолее" преградата/усвои магазина.. А щом има достатъчно пчели да се справят с преодоляването на такава преграда, то без съмнение те ще го изградят също толкова бързо и ако бъде поставен над плодника.
Един въпрос.Какво ви е мнението за боядисване на стар кошер отвътре?Питам защото след обгаряне с горелка за дезинфекция доста почерня,а и според мен като му и тегля една боя и вътре дори да е останал някой бацил ще го унищожа.
Доста лоша идея.
Вземи една шкурка и махни черното според мен.
даммм, шкурка или машинка със шкурка....никва боя отвътре !!!
Почернялото не му пречи по никакъв начин. Ела да видиш моите какви са от вътре.
Колеги, само ще четете ли и ще правите забележки ли ?Цитат:
Първоначално публикувано от donald
Защо не отговорите на колегата ?
Или не ви се пише ?
Аз не съм на ясно с тези магазини, защото работя с ЛР кошери.
Колегата Драгошинов може би знае нещо по въпроса!?