Аз днес ги подхраних моите с окло 0.3-0.4кг питки. Засега са добре само 2 бяха се качили догоре. Не знам дали сгреших като подхраних всички, така че сега след 2-3 седмици пак ще ги храня. Интересно ми е дали имат пило вече при това топло време.
Преглед за печат
Аз днес ги подхраних моите с окло 0.3-0.4кг питки. Засега са добре само 2 бяха се качили догоре. Не знам дали сгреших като подхраних всички, така че сега след 2-3 седмици пак ще ги храня. Интересно ми е дали имат пило вече при това топло време.
Приказвахме си днес с един колега за питките и за разни неща четени по руските форуми. Там съм срещал в сиропа и поилката да се слага чесън. Знае се неговото антибактериално действие. Решил съм сега в зимното подхранване с медени питки да сложа и чесън. Правил ли го е някой до сега и имате ли поглед върху тази идея ?
За силните направи точно това което си наумил. Като ориентир може да ти служи цъфтежа на леската или въобще първия принос на прашец в кошерите.Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
За слабите, незабавно има дай питки. Абстрахирай се от външната температура, ако ще да е -50, това не те бърка. Няма да разместваш рамките, а само слагаш питката директно върху тях и затваряш кошера. И понеже си още неопитен (нищо лично) не се знае и силните според теб семейства дали са такива, за това ги погледни и тях. Ако пчелите са се качили до горната летва и на тях слагаш питки. Даже е желателно по време на прегледа, температурата да не е повече от 5 градуса. Така ще се ориентираш по-точно.
Утре ще слагам питки на отводките. Как е най-добре, в найлонов плик, в хартия, или направо гола питка върху рамките. Ако е в плик естествения отвор ли му се ползва, или той се затваря и се изрязва отвор в средата на плика ? И да използвам ли пушек, или не е за предпочитане ?
Най-добре сложи меда в найлонов плик,подгъни го от към входа и направи няколко среза с ножче на плика.Сложи питката в/у рамките,но срезовете да са перпердикулярно на горните летви.
Благодаря ! Ще се опитам да го направя още днес.Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
"Kiril8305"
Извинен си, аз също искам да се извиня за тона и се радвам за напред да споделяме опит drinks;
Ще ги погледна в наи скоро време и ще им сложа питки ако има нужда, а напролет вече ще ги обединявам, и ще пиша пак.
Днес умесих питките по една от рецептите в темата и уповавайки се на прогнозата на времето побързах да ги сложа на отводките. Сложих тестото в найлонови пликове по указанията на buci59 и ги поставих в кошерите. ДБ 12 десет броя отводки правени между юни и август миналата година. Всичките бяха живи и здрави, но се бяха качили горе. Дано овладея сега положението с питките.Някои се разлетяха но не много. Естествено на десетия последен кошер една ме ужили за ЧНГ. Рамките не съм пипал, макър че много ми се искаше. Работихме със сина ми максимално бързо и мисля че се справихме успешно.
Имам питанка относно следното , ако кошерът ви е изработен със възглавница която ляга плънтно в четирите си канта към кошера при температура 0 градуса и опит за отваряне какво точно ще се получи?Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Въпросът не е заядлив просто не зная и искам да разбера понеже никога не съм пробвал при тази температура.
Поздрави?
Какво ще се получи? Ще се отвори , но малко по-шумно! Ще препука, препука и ще спре, когато отлепиш......