Как разбра това?Цитат:
Първоначално публикувано от Жоро$73
Преглед за печат
Как разбра това?Цитат:
Добър въпрос.Найстина.Под кълбото няма нищо.Следващия път ще си формолирам отговора преди да пиша.Меда е в другата половина от рамките пред кълбото.
По скоро, срещуположно на прелките?А от тогава до сега?Цитат:
Здравейте и поздравления за форума като цяло!
От тази година започваме да се занимаваме с пчели /не мога де се нарека още дори млад пчелар/. Закупихме първите си 7 кошера на 2 април, като при закупуването повечето от семействата бяха на около 4 рамки. Мястото, на което сме разположили пчелина е добро, създали сме необходимите условия, но ми се струва, че към момента семействата все още не са тръгнали да се засилват, дори в някой от кошерите са по-слаби от това, което взехме.. В плодниците има пити с мед, които сме разпечатали частично. Времето от 2 април насам не позволяваше летеж в повечето от дните; това със сигурност е един от факторите. Въпросът ми е какво можем да направим за да подпомогнем развитието на тези семейства в момента? Как можем да ги подсилим при положение, че си имат разпечатан мед в питите, свити са според броя и пилото в питите..в хранилките също има мед на буци, който не намалява особено. Една или две от майките вероятно ще бъдат сменени по-нататък, понеже не снасят достатъчно пило. Та пак се връщам на въпроса какво можем да направим в случая, освен да чакаме затопляне на времето?
Много неща могат да се направят, но първото нещо е да се прочете някоя книжка! Предлагам ти да започнеш от "Календарен справочник", където пише какво и как се прави всеки месец. Тук във форума има и тема - "Календар на пчеларя" от която също може да се научи нещо, но....само ако се прочете!
На 4 рамки си е добре, аз досега на 4 рамки съм купувал отводки в началото на юни.
Стеснете максимално, въртете рамките. И хранете.
Докато не запълнят поне три рамки с пило изцяло от летва до летва, не разширявайте. Наистина има техники, но трябва четене и практика. Ако не минете поне 1-2 години в пчеларската практика, каквото и да ви казваме, ще е трудно да го разберете. Търсете и колега в района, да ви съдейства.
Задавайте конкретни въпроси и ще получите конкретни отговори. Общите неща са написани във форума. Успех.
Да не би да е изтрита темата? Нещо не мога да я намеря blush;Цитат:
Първоначално публикувано от vanHanegem
Малко се бърка понятието форум и сайт wink;Цитат:
Първоначално публикувано от koragroup
http://pchelari.com/kalendar.html
Аааааа, аха! Благодаря!
Колега Георги Корчев, ето това имах предвид: http://pchelari.com/forum/viewtopic.php?t=2727