От 2014 г. държавата няма да се занимава със субсидиите. Това ще правят браншовите организации. То за това ни трябва и стабилен съюз.Цитат:
Първоначално публикувано от георги ананиев
Преглед за печат
От 2014 г. държавата няма да се занимава със субсидиите. Това ще правят браншовите организации. То за това ни трябва и стабилен съюз.Цитат:
Първоначално публикувано от георги ананиев
Това пък от къде го измисли?По официални данни смъртността тази пролет надхвърли 40%.По неофициални може би 50-60%.Попитай чичко гугъл и той ще те светне малко поне...Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Просто зимата беше по-тежка от обичайното и това изглежда е изненадало мнозина пчелари. Дет се вика, зимата пак ни изненада. wink;
Между другото, на теб колко семейства ти умряха?
..... ДФЗ от 4-5 години е в колапс, и функциите и действията му се изразяват основно в краварския бизнес.....сички останали, вълци ги яли.....
От думите на много потребители във форума, става ясно, че пчеларството в България " цъфти и вързва" и няма нужда от подпомагане. Те гледат на субсидирането като възможност за пчеларите да си купуват бентлита и яхти ли? Не, ние искаме да раширяваме производството...да работим , за да сме конкурентноспособни и пчелините ни да са ниво, отговарящо на времето в което живеем. Или да се върнем към тръвните? Според вас е по-добре да даваме парите на мангалите да си купуват скъпи телефони, да ядат и пият на наш гръб, отколкото тези пари да се вложат в производство. Тази дискусия ми напомня за вица за казаните в ада, в които вряли грешниците. До всеки казан имало дявол да ги натиска, ако реши някой да изскочи от катрана. До българския нямало дявол, защото, ако някой се надигнел, другия отдолу го дърпал за краката....да не би да изскочи навън. Или другата поговорка "Аз не искам аз съм добре, а искам Вуте да е зле"
Как да си обясним тогава бумът на пчеларството в страната през последните години, въпреки липсата на подпомагане и въпреки, че пчеларите не карат бентлита?Цитат:
Първоначално публикувано от katia
За да не съм съвсем голословен, привеждам малко статистика:
Производство на мед в България:
1973 г. 4 874 т
1976 г. 8 527 т
1979 г. 15 000 т
1983 г. 8 638 т
1997 г. 7 200 т
2003 г. 8 500 т
2004 г. 16 000 т
2008 г. 11 378 т
2010 г. 10 595 т
Брой на пчелните семейства В България:
1984 г 598 663
1997 г 400 000
2000 г 440 000
2003 г 460 000
2010 г 613 262
Брой на пчелните семейства в САЩ:
1872 г. ......2 000
1947 г. 5 900 000
1980 г. 4 100 000
1990 г. 3 220 000
2007 г. 2 342 000
2010 г. 2 684 000
Приблизителен брой на пчелните семейства в някои от водещите и в някои не толкова водещи пчеларски държави в света през последните години:
Китай ..........7 200 000
Индия ..........9 800 000
Нова Зеландия 313 399
Сърбия ...........430 000
Турция .........4 500 000
Германия ......1 000 000
Унгария ..........960 000
Като вземем предвид броя на населението и размерите на тези страни, излиза, че по брой кошери на глава от населението или на единица площ България е в челото на световните класации.
Общо взето в САЩ, Централна Европа и в някои страни на Северна Европа пчеларството е в упадък. Растеж преживява в Унгария и в Южна Европа, особено в Испания и Гърция, и както изглежда, в България.
В страните от ЕС има ок. 15 000 000 пчелни семейства, произвеждащи ок. 200 000 т мед годишно.
Лесно можем да изчислим, че населението на България възлиза на 1,5% от населението на ЕС, а нейните 600 хил. пчелни семейства съставляват ок. 4,1% от всички пчелни семейства в ЕС, а производството на мед възлиза на ок. 5,3% от продукцията в страните от ЕС.
Между другото малко странно ми се вижда подпомагането на гъбарството - този "жизнено важен" отрасъл за производството на абсолютно безполезна и лишена от хранителна стойност продукция, която задължително "ежедневно присъства" в храната на българите, но в крайна сметка тези неща ги решават глави, по-умни от нашите, а ние можем само да си недоволстваме. А да бъдем доволни няма начин, защото хората сме така устроени, че вечно да сме недоволни. Просто няма угодия.
Явно това е начинът. Чрез приказки от рода на "Баба Ванга предсказа...", "Айнщайн рече..." може и да се постигне успех. Някои политици са суеверни и невежи ора и могат сериозно да се уплашат, че заедно със синдрома на празния кошер идва и краят на света.Цитат:
Първоначално публикувано от аз
Колега,
Според теб излиза, че трябва да намалим броя на пчелните семейства до 220000 та да паснем на твоята схема. Недей така, че ще вземе да прочете тези писания някой чиновник и ще реши да ликвидира пчеларството.
А дано, ама надали. Като умре кравата няма мляко.
Не, излиза, че и без субсидии броят на пчелните семейства се е увеличил.Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Но иначе си прав, може би е по-добре да спра и да се включа във всеобщия вой, че пчелите изчезват и идва краят на света.
А моите "мнения" най-добре да се заличат, че да не вземе пък някой политик съвсем случайно наистина да ги вземе насериозно и да реши вместо държавата да субсидира пчеларите, пчеларите да субсидират държавата и да се обложат пчеловъдите с данък върху събрания нектар и прашец. :D
Не се сърди, Това беше на шега, но явно не съм се изразил правилно. В същност не си съвсем прав. През последните години, които статистиката още не е отчела има значително намаляване на броя на пчелните семейства. Проблема е, че болшинството от стопанствата са дребни и средни. Те не играят почти никаква роля на пазара на меда. А средната възраст на пчеларите е над пенсионната и познанията на по-голямата част от тези пенсионери -пчелари са под санитарния минимум.Понеже и аз съм от категорията така наречени млади(не възраст)пчелари, но съм чел, че капацитета на България е над 1 милион пчелни семейства. От моя скромен 8-годишен опит мога да споделя, че пчеларството не е дотам печеливш занаят. Поне при мен районът не е много богат от гледна точка на нектар, а и сушите последните години си казаха своето. А издръжката на едно пчелно семейство не е малка. Е вярно аз сега градя бавно и постепенно своето скромно стопанство, но всички приходи от дейността се реинвестират, а разходите са за сметка на заплатата ми от основната ми работа.А какво да кажат тези, които изцяло са се отдали на пчеларството и се опитват да изкарват прехраната си от това. Според мен подпомагането на сектора не е лоша идея, дори и програмите можеше да свършат добра работа, но не по начина, по който бяха реализирани. Субсидия вероятно ще има, ще има и пчеларски програми, но те няма да са за всички, а само за регистрираните стопанства преди 2011г.Освен това те едва ли ще решат проблемите в сектора. По-скоро ще станат катализатор на някои процеси, които наблюдаваме през последните години. И кравите и овцете получават субсидия на глава, но не виждам броят им да се увеличава , а напротив намалява.
Според мен най-напред ние пчеларите трябва да се научим да работим както трябва. Трябва да се научим, че произвеждаме храна със всичките условности произтичащи от това. Трябва да се научим, че хигиенните правила трябва да се спазват и да престанем да се правим на тарикати на дребно. Тези, които са го осъзнали, вече берат сладки плодове.