Слагай го спокойно. Ориентири не им трябват. Нали е само1 кошер, няма къде да се объркат. Но и аз те съветвам, да събереш пилото, а основите да са отстрани.
Преглед за печат
Слагай го спокойно. Ориентири не им трябват. Нали е само1 кошер, няма къде да се объркат. Но и аз те съветвам, да събереш пилото, а основите да са отстрани.
Сутринта в 7 часа поставих кошера на стойката и пчелите които се връщаха от паша направо си влизаха без да се чудят,според мен всичко е наред.Като се доближих до кошера се чуваше спокойно жужене, имаше и приток на прашец което ми говори че с майката всичко е наред.Налях още 800 гр сироп.
Ха, честито Насе. И ти влезе в отбора с ЛР кошерите в Берковица. Успех. Аз от основните ми семейства, на 11 май направих две отводки на по 5 пити с роеви маточници. Постепенно отнемах от основните семейства по една изградена пита с мед и пило и ги допълвах, а като се оплоди майката посатвих и основи. Днес отводките ми са на 10 пити с пчели и им поставих един ДБ магазин с изградени пити за липовата паша.Цитат:
Първоначално публикувано от doviciozo
jonny и аз мисля да правя догодина отводки но до тогава има време,ще купя още едно семейство ако успея за да ми станат две и да мога да засилвам евентуално пролетта по слабото.А иначе ЛР системата мисля че ще навлезе в нашия край ,не че вече няма хора които имат по повече от нас с теб.За начинаещи е много добър и позволява допускане на грешки от страна на неопитния пчелар.
Искам да ви попитам има ли някакъв определен начин за преместване на кошерите, защото искам да ги преместя на около 10 м в страни от сегашното им място. И има ли значение в кои сезон и по кое време на деня е най добре. Благодаря предварително за отговорите
мести ги с по 30 см на ден, докато отидат на мястото което искаш.
30 см не е ли мн малко, а и през деня ли е по добре като по голямата част от пчелите са излезли или през ноща докато са вътре. И 30 см всеки ден ли мога да ги местя или на седмица. Един по един ли трябва да ги местя или може едновременно всичките? Малко мн въпроси задавам, но се надявам да ми отговорите :)
Всеки ден.По книгите пише 50 см.Аз моя го търмешкам постоянно заради едни клони които вече прежалих и отсякох но моя е сам и не е проблем.Тук във форума имаше такава тема,намери я.
зависи как са разположени съседните кошери, затова казвам 30, иначе може и с по метър ако няма около кошера друг.Вечер ги мести, аз така правя ако ми се наложи, и да можеш да местиш всички drinks;
Благодаря ви мн за отговорите. Ще ги местя през 30 см вечер след като се преберат за да е по сигурно :)