То ако влезнат няколко мравки не е чак проблем,но обикновено влизат доста мравки,когато има налят сироп.Виждал съм почерняла хранилка от удавени мравки.
Преглед за печат
Mен също много ме дразнят мравките когато се нанесат на възглавницата и особено с тези нови кошери направени от дюшеме.Та малко се отплеснах.
Доста изчетох по въпроса,а аз исках да не е трудоемко и най-вече за без пари.
На пчелина няма и една тревичка,съпруга ми пръска с/у плевели,но пак има мравки заради сиропа.
На засегнатите кошери се прави кръг с морска сол,като идея е добре но ще предизвика ръжда.
Клонки от пелин,листа от домати и орехи.
Моето средство са листата от орехи.Има страшен ефект.Всеки път когато се храни със сироп, задължително поставям на др.ден листа на възглавницата и ако има нужда около кошера,при нас са от гигантските мравки.Листата изсъхват бързо и ако има доста упорити мравки се налага доста често сменянето им,но пък не се влагат средства.
Е как да не е трудоемко и за без пари ? Хербициди скъпи, пръскане, морска сол купуваш, листа береш и нареждаш, пчелина грозен... Да не би да разливате небрежно сиропа ? Хранилките добри ли са ? Или пък мравките вече са мутирали и се кефят на отровата по земята ;)
При мен влизат някакви малки мравки, но през 10тина дни забърша хранилките с мокри кърпички и това е.
Предпочитам така отколкото да слагам масла, клони или химикали.
Аз примерно, не се боря с мравките , защото пчелите изтеглят сиропа по - бързо от тях , а ако има удавени мравки не е проблем мравчената киселина попаднала в сиропа ще помага при борбата с кърлежа.
Да, наистина колеги, вероятно разливате, когато сипвате сиропа. Мравките усещат това и....
В сандъците при пчелите почти не влизат мравки, освен ако не са слаби семействата.
Ако сандъците са ви на стойки, просто полейте малко нафта около краката на стойката и проблема е решен.
Колегата от предния пост е прав, че когато са силни пчелите, за мравките почти не остава нищо за консумация.
Колеги,
вместо да търсите решения за проблемите с мравките се замислете защо мравките обичат кошерите ? Сигурен съм,че и да махнете цялата хранилка,в повечето случай мравките ще си останат там.Явно е,че нещо друго ги кара да бъдат там...въпроса е какво е то ? : )
Да не е топлината :)
Домашния уют :) ?