БЛАГОДАРЯ КОЛЕГА
Преглед за печат
БЛАГОДАРЯ КОЛЕГА
Когато подсилвам по-слаб кошер с пило и пчели, разделям плътно основното семейство с придадените пити с два листа вестник, той служи за по-бавно събиране на пчелите и постепено уеднаквяване на миризмата, след два дни изваждам вестника който пчелите са започнали да го прогризват, това се прави за да не убият майката придадените пчели.[/quote]
Или , ако преди пашата правиш това обединение махаш възглавнищата на основния кошер, слагаш на нейно място вестник който плътно до покрие мястото на възглавницата , (ако с с ДБ) слагаш два магазина и в тях слагаш рамките с пчели и пило тоя начин го ползвам за придаване на по голямо количество пити с пчелата или при присъединяване направо на две семейства.
Аз подсилвам кошерите само с пило без пчелите , вземаш рамката изтърсваш пчелата и рамката с пило я придаваш в кошера който мислиш да подсилваш , но това го правя когато придавам по една пита с пило.
От кошера който вадиш пита с пило поставяш между питите с пило пита изградена или ВО каквото имаш - за предпочитане изградена - като ако е изградена я напръскваш с водичка или сироп.
сърдечно благодаря
Здравейте колеги!Някой правил ли е късни сборни отводки с по 4-5 рамки пило?Вече 10г си ги правя май месец,но искам да опитам и в края на слънчогледа,така че в началото на август майките да снасят.Знам,че задължително трябва да се хранят яко,но ме притеснява: да не ми правят пило до края на Октомври и да се изтощят зимните пчели?МОЛЯ ДА ДАВАТ МНЕНИЕ ХОРА КОИТО СА ГО ПРАВИЛИ,А НЕ УМНИЦИ КОИТО ПРЕДПОЛАГАТ!!!
Миналия август правих такива отводки,само,че на по 6 рамки,давах им сироп но не захарен а този който се получава след като свариш разпечатките.Имах преитеснения дали ше изкарат майки,но всичко стана както трябва и в резултат от 5 отводки 5 иззимуваха ,като само едната пролетта беше слаба и я обединих с друго семейство.Но честно казано от майските отводки по- михаресват.
На 3-ти направих две отводки. Едната я направих с 3 рамки пило а другата е сборна и е с 6 рамки пило, сложил съм им и пита с мед и с прашец и т.н., давам им и всяка вечер сироп.
Днес (четири денонощия след създаването им) ги погледнах как вървят нещата със сдобиването на майка.
Сборната отводка, на питата с яйцата (в която е люпено само едно пило до сега) са изградили 8-9 маточника които още са отворени и един запечатан които го махнах.
Отводката с трите рамки пило имаше един запечатан които го махнах и още един открит на друга пита които хич не ми хареса, но го оставих. Другото което забелязах е, че имаше снесени десетина яйца. Три пъти гледах за майка и не видях. Възможно ли е някоя от пчелите да е снасяла?
Искам от сборната да взема маточник и да го придам на другата, в която не ми хареса. В кои момент е най-добре да го направя това? И по какъв начин, в смисъл трябва ли да премахна първо съществуващия маточник и кога да предам другия и т.н.?
изчакай да ги запечатат, тогава изрежи 1 маточник и с клечка за зъби го придай в другата отводка. може и да го вградиш в питата, но ще ти е по трудно ако не си го правил.
Най вероятно в отводката с трите рамки има майка.Погледни кошера от който си взел рамките ако има маточници значи си пренесъл майката в отводката.Друг вариант е семейството от което си взел пилото да са направили самосмяна и ти да си пренесал едната майка.
А когато се подсилва слаб кошер, не е ли по- добре да изтръскаме питите от пчелите пред подсилвания кошер и след това да ги добавим. По този начин младите пчели ще влязат в кошера, а старите ще се върнат с стария си кошер и няма да има риск за майката на слабото семейство.Цитат:
Първоначално публикувано от Lazrov
Забравих да кажа, че бегло проверих семейството от което са питите. Още на първата извадена пита от средата имаше доста изправени яйца и повече не го рових.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Утре пак ще ги гледам. Няма начин на четвъртия ден в основното семейство да има много снесени яйца на една пита и да няма майка. В отводката има свободни килийки и за четири дни само десетина яйца да има странна работа пък и три пъти преглаждах всяка пита които не са много и пренаселени.
В момента най-смислено единствено ми звучи ако наистина са направили самосмяна и съм извадил големия късмет да разделя майките като новата е в отводката и е толкова бърза, че ми бяга от погледа.