Поздравления. Освен спасените семейства, имаш и друга полза. Много неприятна работа си си спестил.
Преглед за печат
Поздравления. Освен спасените семейства, имаш и друга полза. Много неприятна работа си си спестил.
Много е вредно пчелите да се подхранват ноември,декември,януари и февруари със каквото и да е,дори и със пчелен мед.Подхранването с питки или мед трябва да започне март месец,не по рано.Това ,че сега някой пчелари имат сем-ва с малко мед,слаби или на рамки без мед е изцяло вина на самия пчелар,защото не е подготвил сем-вата си още есента за зимата.А доколкото питките за подхранване ,слагайте във тях йод ,не помня колко точно беше ,помня само ,че тестото ставаше сиво на цвят и след такова подхранване пчелите ставаха много жизнени и енергични,чистеха си кошера много добре и отглеждаха много пило.
Колега как ще слагаме питки март месец при положение че тогава вече има прашец и тези питки няма да ги барнат да не говорим че средата март месец по нашия край почваме с сиропа.
Колегата вероятно е в по северен район...
В Бургас е по-мека зимата,вероятно нямате и сняг там сега,тук е 35-40см. снежна покривка.При мен зимата е сурова -един колега преди 2год. им даде мед на сем-та си в края на януари за да започне да ги стимулира от рано да се засилят и въпреки ,че го убеждавах да не го прави ,той започна да ги храни -резултата беше повече от 50% загуба на сем-ва.
Прав си при нас и да има сняг е в малки количества и бързо се стапя. Може би само края на януари става по студено но бързо отпуска.
Моите уважения,но причината за тази смъртност съвсем не е заради това,че ги е подхранил в края на януари.Аз всяка година започвам с подхранването около нова година а не в края на месеца и нямам смъртност.Причините трябва да ги търси другаде,но не и във времето на подхранване.Причината за това мое ранно подхранване е,че на 15 април трябва да съм готов със с-та за да сложа магазините заради рапицата.Цитат:
Първоначално публикувано от alex74
Подкрепям становището на Buci, не е възможно да са загинали от подхранването. Аз също започнах да подхранвам от началото на януари, откакто земеделците наблегнаха на рапицата в района, но проблеми не съм имал. След рапицата малко трудно ги удържам, тъй като следващата паша е чак слънчогледът, но...това е.
Да кажа и аз нещо по въпроса.Ранното подхранване (януари)почти винаги подбужда семейството към развитие.Появява се пило,което до края на февруари може да стане доста като количество.Всичко това е ОК,но ако пчелина е в планински район с надморска 700-800 метра,е много възможно март да спече як студ и сняг и тогава пчелите пазейки пилото да не могат да се преместят до запасите с мед и ето ти смъртност.Така че, за всеки район на страната нещата стоят индивидуално и опита е този който трябва да ни ръководи.А опита се трупа с годините.Знаейки какви са зимите,каква е пашата и как сме зазимили семействата,знаем как да подходим.Всичко това съм го изпитал на практика,не го казвам като теория.При мен първата основна паша (акация) идва около 20 май и семействата без форсиране стават готови за тази дата.Затова не подхранвам през януари(освен спасително).Успех на всички,Весела Коледа и много успехи през идната година.
Значи истината е в това да се разбере разликата между храненето за стимулиране и храненето за спасяване на семейството от смърт. Пчелите правят нещата, водейки се от инстинктите си, а ние хората правим нещата - мислейки. Трябва да мислим какво правим, съобразявайки се с целите си, с климатичните условия и с още хиляди неща.....