Ако mM от статията означава mmol то и аз стигам до 1г/л захарен сироп. Което значи че медицинските ампули от 6мг са крайно недостатъчни. Прав ли съм колега?
Преглед за печат
Аз ще пробвам с 3 милиг. на кошер два пъти- на1.4. и 5.4. а на 15.4.ще проверя.Хубавото е това,че има колеги дето ще опитат с 6мл.,а други и с повече.Пожелавам им успех.Ще споделим през април мненията си,става,нали?А от къде да го закупим,ако някои намери лесния начин ,моля да пише.Ампулата е за човек,в нея има 6мл.От там си правя извода да дам 3мл.
Благодаря колега.Дано продават и по-малки количества.
Направете партия.
Немога да ти отговоря засега,съжалявам колега.
В статията най-подробно се обяснява опитите с Литиев хлорид. Дозата за 1 пчела е 10 мл сироп в които се съдържа 10.6 мг Литиев хлорид. Както колегите са писали това е 1 гр на литър. Опитите са правени в клетки с точен брой пчели 30 или 50 пчели. Тази доза е еднократна. При продължително хранене пчелите живеят 25 дни, тези хранени без Литиев хлорид живеят 35 дни. Извода при продължително хранене съкращава живота на пчелите с 10 дни. При еднократна доза 0-1-2 дни. Правени са тестове в няколко роя без пило, като майката е затворена в клетка, ефективност 88.9 %. Не са правени тестове в полеви условия, в нормални семейства с пило, каква ще е ефективността. Няма препоръка в кой период от сезона да се третира. Не е ясно как ще се развива пилото при тази доза. Тепърва предстой да се тества в реални условия, така пишат авторите. За сега само надежди. Никъде в статията не се споменава за изследване на остатъци в мед или восък, поради простата причина че на са правени третирания в реален кошер. Правени са тестове с други соли да се установи коя от съставките е активната Лития или Хлора. Оказва се Лития, могат да се ползват и други соли на Лития, но се предпочита Литиев хлорид пред другите защото е най-евтин и най-малка смъртност при пчелите.
Хм, според статията литиевия цитрат е много по ефективен от литиевия хлорид. Направих опит да потърся някоя лаборатория да го продва, но ядец. руснаците продават бол литиев цитрат, ама в България няма никъде. Помагайте с търсенето колеги?
Абсолютно въздухарска статия, на германски учени от Университета Хохенхайм от Щутгарт. Само като прочетох в увода, че органичните киселини не били ефективни ми стана ясно, че си запълват графата с брой публикувани статии. Моето мнение да не си тровите пчелите, не сме опитни станции. Има научни екипи които получават пари за проучвания.